sałatka na ostro - 3508 przepisów (strona:114/234)

Sałatka zimowa z jabłkiem, granatem i dressingiem pomarańczowym 85

jedzeniem zdrowych, w większości letnich sałatek. Jednak przewaga pysznych, sezonowych warzyw w okresie wiosenno-letnim przemawia za przygotowywaniem liściastych sałatek z dodatkami tylko w tym okresie. Ja jednak nie lubię z nich rezygnować, bardzo lubię zjeść sobie czasem dla odmiany coś właśnie liściastego, lekkiego i pysznego. W zimowym okresie można taką prostą sałatkę wyczarować z użyciem naprawdę niewielkiej ilości składników(...)cieniutkie piórka, wkładamy je do miski i oddzielamy. Dodajemy do nich 2 łyżki soku z pomarańczy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania – sok z pomarańczy złagodzi zbyt ostry smak cebuli, lekko ją zmiękczy i osłodzi.   Przygotowujemy dressing – wszystkie składniki dressingu przekładamy do szczelnego, zakręcanego słoika i energicznie wstrząsając, mieszamy do utworzenia jednolitej emulsji. Próbujemy i jeśli zachodzi

Smaczna Strona
Kuskus z warzywnymi dodatkami. #vege 188

wszystkim :) Dzisiaj szybki wegański obiad, kolacja, albo po prostu danie na stół w każdej chwili. Można jeść na zimno lub na gorąco. Jak kto woli. Fajna jako stylowa sałatka na imprezie w klimacie nieco arabskim. Ważne, że szybkie, zdrowe i bez problemu do zrobienia w każdej chwili. Lubimy takie arabskie specjały, a szczególnie przepadamy za kuskusem. Czy też lubicie takie(...)młoda cukinia, średniej wielkości 1 puszka soczewicy 1/2 papryki 1/2 opakowania kiełków stir fry 10 czarnych oliwek garść słonecznika łuskanego garść pestek dyni szczypior oliwa z oliwek bazylia, pieprz, ostra papryka Kuskus zalewamy osoloną gorącą wodą lub warzywnym bulionem. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i potem na plasterki. Paprykę kroimy w grubszą kostkę, a oliwki na połówki. Rozgrzewamy na patelni

vegetanie
Sałatka Big Mac wg Aleex 84

Także okazała się strzałem w dziesiątkę. Ponieważ przepis sprawdza się za każdym razem (a Młody jest nim po prostu zachwycony), dzielę się dzisiaj nim z Wami. Nie miejcie obaw – sałatka jest znakomita. Polecam. Składniki: • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego • 4 duże bułki hamburgerowe • 1 nieduża główka sałaty lodowej • 1 pomidor • 1 papryka (mogą być 2 połówki w różnych kolorach(...)łyżki gęstego jogurtu naturalnego • 1 łyżka musztardy • 2 łyżki pikantnego ketchupu • 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką, dodać ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Odłożyć do wystudzenia. 2. Bułki hamburgerowe przekroić na połówki. Wszystkie spody pokroić w kostkę, a górne części odłożyć na później. 3. Na patelni rozgrzać

W mojej kuchni
Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka 271

Gyros z kurczaka w sałatce? Dlaczego nie. Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka jest bardzo charakterystyczna w smaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa. Składniki: 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej(...)Dijon pieprz sól do smaku Składniki marynaty do kurczaka: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki 1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/4 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu

Smak mojego domu
Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka 271

Gyros z kurczaka w sałatce? Dlaczego nie. Sałatka z brązowym ryżem i gyrosem z kurczaka jest bardzo charakterystyczna w smaku. Nadaje się na imprezki, śniadania i do lunchbox'u. Zrobiłam ją z samodzielnie skomponowaną mieszanką ziół do gyrosa. Składniki: 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu ) 1czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 łyżka siekanej(...)Dijon pieprz sól do smaku Składniki marynaty do kurczaka: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki 1/4 płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki majeranku 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/4 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu

Smak mojego domu
Pasztet warzywny z cukinii i ciecierzycy 107

sałatki, czy po prostu zdrowa wytrawna przekąska.  Na blogu znajdziecie także inny przepis na  pasztet warzywny z kaszy jaglanej . PASZTET WARZYWNY Z CUKINII I CIECIERZYCY Czas przygotowania 50-60 minut 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub gotowej ze słoika) Średnia cukinia 50 g płatków jaglanych 4 suszone pomidory Kilka oliwek 2 jajka 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego  Ostra

HealthyCreations
Łosoś peklowany w cytrusach, ziarnach kolendry i fenkuła 143

codziennych sałatek lub kanapek. Spróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje. Proporcje na kawałek łososia o wadze ok 1 kg 1 kg łososia 1 szklanka gruboziarnistej soli 1 szklanka cukru 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki ziaren fenkuła (kopru włoskiego) 1 pomarańcza- skórka starta na drobnej tarce 1 cytryna- skórka starta na drobnej tarce P rzy pomocy ostrego noża zdjąć

olalacooking
Pieczone tofu marynowane 121

sałatce, dlatego na następny raz będę miał nauczkę, że pieczone tofu w tak pysznej marynacie musi być przygotowywane w hurtowych ilościach. Muszę wrócić do kuchni i zrobić kolejną partię, bo chleb z mąki gryczanej już czeka na jego przyjęcie. Sos sriracha dałem jako opcjonalny składnik, ale naprawdę warto go użyć lub ewentualnie w jego miejsce dać ostrą paprykę, ponieważ tofu

Blendman
Sałatka z indykiem i brokułami 143

Sałatkę przygotowałam na kolację, powstała ze składników które miałam w domu. Wyszła bardzo smaczna i sycąca, mojej rodzinie bardzo smakowała, polecam. Składniki: 1 różyczka z brokułami 250 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 4-5 łyżek majonezu Sól, pieprz Czubryca zielona Swojski Wyrób Przyprawa do indyka Słodka i ostra papryka Olej

Bajeczna Kuchnia
Gorczyca- jej ABC 165

ostry smak. Gorczycę możemy jeść całą lub pokruszoną; zmielona wchodzi w skład pieprzu ziołowego i mieszanek curry . Jest podstawą musztardy . Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew

Gotuję Testuję
Sałatka meksykańska z tuńczykiem i czerwoną fasolą 210

Pyszna sałatka z tuńczykiem którego uwielbiam do tego fasola,papryka ,kukurydza,ogórki ... pycha-polecam! Składniki: puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej tuszka tuńczyka (w oleju lub sosie własnym-jak wolicie) czerwona lub zielona papryka średnia czerwona cebulka 3 ogórki kiszone(dla wyraźniejszego smaku można zamienić je na korniszony) 3-4 majonez  2 łyżki ketchupu słodka i ostra papryka mielona sól

Swojskie jedzonko
Grilowana polędwica z pieczonymi pszczółkami  179

gotoowści. Salatka&Cukinia Ukladamy listki rukoli na talerzach. Kroimy pomidorki na pół i ukladmy na rukoli. Umyta cukinie kroimy, najlepiej za pomocą tarki płaskiej do sera, na plastry (bez koniecznosci obiernia ze skórki). Cienkie podłużne platki cukini polwamy deliktanie oliwa, posypujemy swieżo zmielonym pieprzem. Sos 1 lyżka miodu, 1 łyzka musztardy Dijon, 1 lyżka musztardy zwykłej (nie ostrej), pół

Lajtkraft food intolerance
Karkówka z grilla 172

papryki ostrej (opcjonalnie) Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce.  Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami

Malinowe Pocałunki
Sałatka z ekologiczną komosą ryżową Symbio 199

sycącej sałatki, którą możecie zjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do szkoły/pracy :) Przepis dodaję do Wyzwania Kulinarnego jako "Nowy produkt w roli głównej". Porcja dla dwóch osób: Pół batata Duża marchewka Dwa korzenie pietruszki Odrobina oleju rzepakowego Jedna łodyżka selera naciowego Pół szklanki suchej ekologicznej komosy ryżowej 3 kolory  Symbio Ulubione przyprawy (polecam sól, pieprz, ostrą paprykę

Zawsze głodna!
Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 172

papryki1 płaska łyżeczka mielonej ostrej paprykiszczypta chilliSposób przygotowania:1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety.2. Mięso pieprzymy i solimy.3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.4. Kotlety podałam z ziemniakami z wody, papryką z miodem i sałatką z cukinii i papryki.Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania