najprostszy i najbardziej popularny sos, ma wiele wariantów, a dzisiaj podaję jeden z nich. Słodko kwaśny, bardzo intensywny, z odrobiną słonej nuty... Składniki: łyżka musztardy sarepskiej (bądź innej ostrej) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego 1-2 łyżki wody sól pieprz Sposób przyrządzenia: Do słoiczka wkładamy musztardę, oliwę i ocet, zamykamy słoiczek i intensywnie mieszamy. Następnie dolewamy(...)wodę, łyżkę lub dwie-sos musi być dość gęsty, solimy i pieprzymy do smaku i znowu intensywnie mieszamy. Taki sos w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sałatkę polewamy nim bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
na moim stole...będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera(...)każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską z ziarnami gorczycy pół łyżki ostrej musztardy sól pieprz paseczki kwaskowatego jabłka do dekoracji Ziemniaki gotujemy, warzywa kroimy w zgrabne kawałki, rybę dzielimy na kawałeczki i uważamy na ości. Umieszczamy wszystkie składniki w misce. Doprawiamy solą
ladykitchenniej sole mineralne: wapń, potas, żelazo i magnez wpływają pozytywnie na samopoczucie i kondycję układu nerwowego. Warto więc korzystać z tych dobrodziejstw póki jeszcze trwa sezon, a dzisiejsza sałatka powinna przypaść do gustu wszystkim wielbicielom tego warzywa. Aromatyczna, sycąca i zdrowa- idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunch box'a, co osobiście przetestowałam. Porcja to 311kcal w tym 22g białka(...)oraz 40g węglowodanów. SKŁADNIKI: 30g świeżej rukoli 40g makaronu żytniego razowego- przed ugotowaniem 75g wędzonego pstrąga 80g papryki świeżej 60g kukurydzy konserwowej oregano bazylia sól czosnkowa papryka mielona ostra i słodka estragon pieprz PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, odcedzić Paprykę pokroić w kostkę Pstrąga podzielić na małe kawałeczki Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać Dodać przyprawy
peanutbuttermonstermacie czasu i pomysłu na obiad? Zachęcam do skorzystanie z mojego przepisu. Szybki, nieskomplikowany i pyszny obiadek. Ja podałam danie z sałatką cezar, tylko wersją bez kurczaka, idealnie pasują do niego opiekane ziemniaczki lub frytki. Polecam. Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami Składniki: dwie piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej(...)średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy z błonek i przekrajamy każdą z piersi wzdłuż na dwie połówki. Przyprawiamy sosem sojowym, przyprawą gyros, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na 15 minut
Mania Gotowaniadodałam , no i kurczak musi być odrobinę pikantny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tego ,że ta sałatka jest obłędnie pyszna , chyba , nie muszę pisać . Według mnie ma tylko jedną wadę , nie postoi długo w lodówce , bo puszcza sok i najlepiej zrobić jej tyle ,żeby zjeść tego samego(...)łyżki jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku ketchup pikantny 1 łyżka przyprawy gyros 1 płaska łyżeczka chilli ( można pominąć – tylko dla tych co lubią ostro ) kawałek, żółtego sera do starcia Piersi z kurczaka , kroimy w drobne kawałki , mieszamy z przyprawą gyros , solimy do smaku ( jeśli w przyprawie nie było soli – czasami jest ) , smażymy na oleju
Ogrodnik w podróżyKlopsiki okazały się dla mnie totalnym hitem. Zdrowe, pyszne, a przy tym bez grama tłuszczu! Czuję, że regularnie będą gościły w moim domu. Składniki na klopsiki
Karola gotujeSkładniki na leczo z kiełbasą Leczo z kiełbasą 2 małe cukinie 2 papryki (żółta i czerwona) 2 średnie cebule Pół główki czosnku 1 puszka pomidorów lub
KorniszonkiRozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób.
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSałatka Big Mac Rewelacyjna sałatka, która z pewnością stanie się hitem każdej imprezy. Jest bardzo efektowna i mega smaczna, wyglądem przypomina popularnego hamburgera. Idealna na spotkanie z przyjaciółmi, domową imprezkę czy nawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam! Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 4 duże bułki hamburgerowe ( mogą być kupne lub domowe, ja upiekłam bułki z TEGO przepisu(...)sera 4 ogórki konserwowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka masła Sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia *** Mięso mielone smażymy na mocno rozgrzanym oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ostrą papryką i odkładamy do wystudzenia *** *** Bułki przekrawamy wzdłuż na połówki
Blog z Apetytemdużych udek lub 12 podudzi pół szklanki coca-coli ok 1 szklanki pikantnego keczupu (zastąpiłam w takich proporcjach: 1/2 szklanki keczupu z cukinii, 1/2 szklanki keczupu łagodnego + 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki) 3 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Udka / podudzia umyć, osuszyć. Udka podzielić na pół. 2. Keczup, zmiażdżony czosnek i colę połączyć ze sobą. 3. Mięso wymieszać z przygotowaną(...)naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez godzinę w 180 st.C. Następnie zdjąć pokrywkę / folię i piec jeszcze ok 30 mniut, by mięso się zrumieniło. 4. Podawać z ziemniakami i sałatką / surówką. Smacznego!!! Źródło: Obżarciuch
Kuchnia domowa AniKolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako
Słodkie okruszkiczasu mieszając, aż cebula i pieczarki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia. Mięso mielone przełożyć do miski i dodać do niego przestudzoną cebulę. Do mięsa dodać oregano, słodką i ostrą paprykę, sos sojowy i sos worcestershire (jeśli używacie), bułkę tartą, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić, aby składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę(...)pieczarek, lekko ugnieść, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Pieczarki natychmiast podawać z sałatką jako przystawkę. Smacznego
Codzienne GotowanieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: większa papryka czerwona, większa papryka biała, duża garść posiekanego
JejKuchniabędą jedynie okazjonalnie gościć na moim stole. Tymczasem należą do moich ulubionych, więc też „pożegnanie” z nimi przychodzi mi wyjątkowo opieszale Kto, podobnie jak ja, ma słabość do lekkich sałatek z owocami morza, ten niech wypróbuje poniższy przepis – póki chłód nie odbierze ochoty na podobne dania Składniki na 2 porcje: 8 – 12 oczyszczonych krewetek tygrysich kilka liści kruchej sałaty(...)kawałek ogórka garść pomidorków koktajlowych 1/2 średniego awokado 1 łyżka oleju, np. ryżowego, kokosowego, z pestek winogron nierafinowana sól, 1 ząbek czosnku, niewielki plaster świeżego imbiru, kawałek ostrej papryczki (według uznania) listki kolendry i/lub plasterki dymki Oczyszczone z pancerzy i jelit krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Czosnek, imbir i papryczkę bardzo drobno posiekać
Even Better FoodCukinię mogłabym jeść niemal codziennie. O ile sama w sobie jak na mój gust jest mdła, i brakuje mi w niej wyraźnego (ostrego) smaku to w połączeniu z innymi dodatkami smakuje rewelacyjnie. O ile zimą jest to towar wręcz luksusowy ( ceny dochodzą do 15-20 zł za kg), to w sezonie wiosenno-letnim pozwolić na nią może sobie każdy :) Cukinia rewelacyjnie(...)smakuje w połączeniu z pomidorami w postaci zupy krem , którą bardzo często przygotowuję w sezonie jesiennym. Idealnie sprawdza się też jako dodatek do sałatek . Faszerowana cukinia z powodzeniem może stanowić samodzielne danie podane na obiad bądź na kolację. Cukinia faszerowana warzywami jest przepyszna i mało kaloryczna. Polecam. Składniki: 3 cukinie 10 pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula
Pobite gary Barbary