szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu Przyprawy: 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry *** *** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty: oliwę, czerwone(...)mieszamy, zakrywamy folią i odstawiamy na minimum kilka godzin (lub na całą noc) w chłodne miejsce *** *** Karkówkę grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi warzywami lub sałatką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemniedużym ogniu przez około 25-30 minut *** *** Fasole i kukurydze z puszki odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy, wlewamy też przecier pomidorowy i przyprawiamy bazylią, oregano, chili, papryką ostrą i słodką, kminem rzymskim oraz solą i pieprzem – do smaku. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, często mieszając *** *** Zupę możemy ewentualnie zagęścić mąką (wymieszaną z wodą) lub śmietanką *** *** SMACZNEGO(...)STROGONOW PRZEPIS TUTAJ PRZEPYSZNA ZUPA GOŁĄBKOWA PRZEPIS TUTAJ CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ WĘGIERSKI KOCIOŁEK PRZEPIS TUTAJ STROGONOW PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Najlepsza zupa meksykańska! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemBardzo lubię takie pieczone mięsa. Idealne do obiadu pokrojone w plastry i polane sosem. Na zimno pokrojone w cienkie plastry idealne do kanapek czy sałatek. Nie wymagają dużo pracy, ale troszkę czasu oczekiwania, kiedy mięso chłodzi się w marynacie, a potem, kiedy się piecze. Pieczeń podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej . Pyszny obiad, który i Wam polecam. Składniki(...)łopatki wieprzowej bez kości 1/2 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka octu balsamicznego 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 4 łyżki oleju sól pieprz W miseczce wymieszać miód,olej sól,pieprz, paprykę słodką, paprykę ostrą, majeranek, sos sojowy, ocet balsamiczny. Łopatkę umyć, osuszyć i nasmarować
O kuchni z uczuciemTradycyjne kanapki w ostatnią sobotę zamieniliśmy na pełną witamin, kolorową sałatkę w plackach tortilli. Można do tego zestawu dodać również szynkę lub/i ser żółty, a dressing pomarańczowy zastąpić sosem czosnkowym lub ziołowym na bazie jogurtu. Mnie taka orzeźwiająca mieszanka smaków bardziej odpowiadała. Składniki: 6-8 tortilli 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli ok. 10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych(...)awokado pół opakowania mieszanki sałat Dressing: 1 mały posiekany ząbek czosnku 1/4 łyżeczki grubej soli 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy 1/3 szklanki oliwy lub oleju z pestek winogron świeżo zmielony czarny pieprz Przygotować dressing. Na desce rozetrzeć czosnek z solą, wymieszać z musztardą, miodem i sokiem
Czerwień i błękitInna wersja sałatki z pora i sera żółtego. Na sylwestra próbowałam odrobinę inną wersję tej sałatki ale z przyjaciółką już nie pamiętamy do końca co ona do niej dodała. Tak to jest jak się od razu gdzieś nie zapisze przepisu. Składniki 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 5- 6 jajek 250-300 dag wędliny (u mnie polędwica sopocka(...)sprawdzi się też szynka konserwowa lub gotowana) 1 por (biała część) 2 garści żółtego sera (startego na grubych oczkach) 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie rosyjska) majonez sól, pieprz, słodka papryka Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Wędlinę kroimy w kostkę. Kukurydzę i seler odsączamy na sicie. Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół i jeszcze raz każdą połówkę
Piekielna Kuchnia Patisosie pomidorowym. Same w sobie sprawdzą się idealnie jako białkowy dodatek do posiłków. Ja uwielbiam w połączeniu z kaszą gryczaną, kalafiorem i papryką. Pycha! :) Oprócz tego najchętniej wybieram pożywne sałatki na bazie kaszy i warzyw. Nierzadko dodaję ser feta lub mięso, np: kasza jaglana + cukinia + papryka + cebulka + ser feta + przyprawy (tylko sól i pieprz) Pokrojone(...)przykryciem. Na koniec doprawiam i posypuję serem feta. Gotowe. Potem po prostu pakuję do pudełka. :) kasza gryczana + kalafior + papryka + cebulka + kurczak + przyprawy (papryka ostra, sól, pieprz) Przepis identyczny jak powyżej. Zazwyczaj używam wcześniej upieczonej piersi z kurczaka, ale jeśli mam świeżą - kroję w kosteczkę i podsmażam na samym początku wraz z warzywami
Kuchnia Elliekawy i przypraw multi szatkownica Tupperware ostry nóż Przygotowanie Cebulę, korzeń selera i pomidory poszatkować na plasterki o grubości 1 do 2 mm Najwygodniej zrobić to na bardzo ostrej szatkownicy, dzięki temu warzywa będą suszyły się znacznie krócej. Czosnek pokroić w jak najcieńsze plasterki. Chili pozostawić w całości lub przekroić na pół (nasiona pozostawiamy). Wszystkie warzywa ususzyć. Czas suszenia(...)klik po przepis ). Ususzone warzywa, listek laurowy i przyprawy zmielić (przed zmieleniem odciąć ogonki z chili). Mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Zastosowanie Do sosów i gulaszów oraz świeżych sałatek, placka po węgiersku, leczo i wielu innych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na ćwiartki, bądź ósemki. W szklance mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Ziemniaczki układamy(...)wszystkie smarujemy pędzelkiem zamoczonym w przyprawach. Tak przygotowane ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 30 minut z termoobiegiem. Podajemy same lub jako dodatek do obiadu, sałatki. Smacznego
Słodkie okruszkiudziału w warsztatach z kucharzem Grzegorzem Łapanowskim. 22.08.2013 tego dnia wielce podekscytowana ruszyłam z kulinarną misją podboju stolicy, byłam również pełna obaw… nieznajomi ludzie i ta myśl, że będzie ostra sztywna cenzura, ale strach okazał się mieć tylko wielkie oczy, ponieważ wszyscy bawiliśmy się wyśmienicie! Kulinarne sztuczki, cenne rady, podpatrywanie jak robią coś inni pozwoliło mi na powiew świeżości(...)Jestem trochę odmieńcem co do mojego prywatnego jedzenia. Są rzeczy jakich w życiu nie zjem i nie spróbuję. Jednak jak to się mawia - nigdy nie mów nigdy! Jadłam Pyszną sałatkę Najsztuba z ziemniakami i wątróbką z dorsza, krwistego steka z sezonowanej wołowiny, nawet przepiórki. Co tego dnia jedliśmy przygotowywaliśmy wspólnie, pod czujnym okiem wspaniałych kucharzy takich jak Jerzy Sobieniak, Jakub
Malinowe Pocałunki.elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pizza z patelni to szybka alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej
Przepiski.plSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mieszanka sałat sałata lodowa pół opakowania przyprawy do gyrosa około 3 kromek chleba olej do smażenia Sos: 4 łyżki
Qchnia po prostuJuż od dawna chciałam stać się posiadaczką "Najlepszych przepisów dla całej rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna
Dzieje kuchennej Wiewiórydużo) Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Kroimy kalafiora na koszyczki. Do naczynia z siemieniem dodajemy musztardę i ostry sos. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej. Koszyczki kalafiora maczamy najpierw w mokrej miksturze, potem w suchej, potem znów w mokrej(...)się dobrze trzymało. Smażymy na głębokim oleju aż do zarumienienia ze wszystkich stron. Usmażone kawałki kalafiora układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Podajemy z ulubioną sałatką np. z buraczków albo z batatów . Ja również zajadam się kalafiorowym kurczakiem z kimchi – jak pikantnie to na maksa! Smacznego! Propozycja podania – kalafiorowy kurczak z ziemniaczkami i kimchi
Lamarida.plmąż który uwielbia wyjadać ją prosto z puszeczki ;) Dlatego zawsze mam jej zapas, bo nigdy nie wiadomo kiedy znika z sitka np. odciekając na nim aby dodać ją do sałatki ;) Zapraszam was na to pyszne danie, zerknijcie też na dół przepisu aby dowiedzieć się czegoś o tych pysznych i zdrowych warzywach :) Składniki na 2 osoby: 1/2 dużej marchewki 1/2 korzenia(...)pieczarek kilka różyczek brokuła mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle <---Klik 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szkl wody 1 łyżeczka warzywka np. domowej roboty sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka około 150 gr nieugotowanego makaronu penne oliwa do smażenia 1. Na oliwie przesmażam cebulkę pokrojoną w piórka. Dodaje obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Solę
Gotowanie...to proste !wysokich temperaturach (szybko się topi), można go swobodnie dodawać do zapiekanek makaronowych lub faszerowania warzyw, np. papryk, bakłażanów, cukinii, które następnie zapiekamy w piecu; idealny dodatek do sałatek (słynna sałatka grecka składająca się z grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli w plastrach, słodkiej papryki, oliwy, fety, kolorowych oliwek, niekiedy dodaje się kapary, anchois przyprawiając suszonym oregano; od 14 października(...)serów pochodzących z Grecji. Smacznego śniadania, przekąski w ciągu dnia lub kolacji z udziałem pasty :) Składniki: 200 g fety mały pomidorek mała cebulka 1 suszony pomidor świeżo zmielony pieprz, ostra papryka, majeranek i oregano do smaku świeży koperek lub natka pietruszki na kanapkę (opcjonalnie) Przygotowanie pasty: fetę kruszymy dłońmi lub ugniatamy widelcem pomidorka sparzamy i obieramy ze skóry (opcjonalnie), cebulę
Zasmakuj KuchniSmakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula 1 ząbek czosnku(...)łyżka cukru łyżka octu winnego oregano, bazylia do smaku sól, pieprz do smaku papryka ostra i słodka do smaku łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Z pomidorów zdejmujemy skórki według poniższej porady zamieszczonej na moim blogu: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/05/Najlepsza-metoda-na-obieranie-pomidorow-ze-skorki.html Następnie kroimy je w drobną kostkę, wsypujemy do garnka z rozgrzaną oliwą z oliwek. Po minucie dodajemy pokrojoną w drobną
Zasmakuj KuchniKupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu. • Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych. • Nie martw się sezonowością pomidorów. Świeże pomidory z upraw gruntowych są doskonałe, lecz przetworzone pomidory (w puszkach, sosy, przeciery, ketchupy) zachowują większość swoich wartości odżywczych. A ponadto likopenu(...)świeżych owocach. Dodatkowo oliwa często dodawana do nich zwiększa przyswajalność likopenu. To tyle teorii. Pomidory umyłam. Przekroiłam na ćwiartki i przecisnęłam przez wyciskarkę. Można go posolić,dodać pieprzu bądź ostrą papryczkę i wypić . Samo zdrowie! Smacznego! Wyciskarka idealnie się nadaje na przygotowanie PRZECIERU POMIDOROWEGO W SŁOIKACH
potrawyregionalnemazurków, był sernik i desery z owocami. Wszystko lekkie w smaku, lekko słodkie z kwaskową nutką od owoców! Jakie to były pyszne święta! Była u nas też ta sałatka - może być dla 3-4 osób na przekąskę czy przystawkę, ale może też służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie! Składniki: (2-4 porcje(...)szparagowej, zielony groszek - dwie garści, zielone szparagi - pęczek, jajka przepiórcze - 6 sztuk, szczypiorek, bazylia, melisa, wczesne ziemniaki - 5 - 6 mniejszych sztuk, roszponka, pesto bazyliowe + oliwa z oliwek, sól, pieprz, ostra papryka, suszone płatki chilli Łososia umyć i oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli i usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić
Plate of Joy