(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym i pieczarkami. Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki
Przepiski.plpyszny, zdrowy i wegański. Zawsze kiedy robię bulion na zupę, zostają mi warzywa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a szkoda wyrzucać. Najczęściej powstaje wtedy jakiś pyszny pasztet albo sałatka jarzynowa. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet bez mięsa: 100 g kaszy pęczak (może też być jęczmienna perłowa(...)mnie 4 marchewki, pietruszka i ćwiartka selera) 400 g cebuli puszka fasoli czerwonej 50 g suszonych pomidorów 60 ml oleju rzepakowego 100 g płatków owsianych sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można ją nawet lekko rozgotować. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Fasolę
e-PrzepisyKulinarnekalafiora – najlepszy domowy cheeseburger – burgery z indyka i cukinii – burgery z kotletem jajecznym – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zapiekanki z pieczarkami – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z batatem i jakiem na miękko BURGER Z CZERWONEJ SOCZEWICY Przygotowanie: 50 minut Ilość: 2 burgery Składniki kotlety: – 150 g czerwonej soczewicy (miara przed ugotowaniem) – 2 łyżki oliwy z oliwek(...)burgerów – zachęcam do skorzystania z mojego mega przepisu – miękki kozi ser – mango chutney (ja użyłam gotowego od Patak’s ale możesz użyć innego dodatku o słodko ostrym smaku) – liście szpinaku lub sałaty Przygotowanie: Włącz piekarnik i rozgrzewaj go do 210 st C. W tym czasie ugotuj czerwoną soczewicę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Soczewica
nietylkopasta.ploliwy z oliwek ok 100ml wytrawnego czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli *** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciskamy) *** *** Polędwiczki dokładnie myjemy, osuszamy(...)moczymy z dwóch stron w marynacie i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 1-2 godziny *** *** Polędwiczki grilujemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA DANIA I SAŁATKI Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytempyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki(...)kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
Na moim talerzugrillowane jedzenie (dosłownie i w przenośni 🙈). Nie zliczę, ile w tym roku wieczorów spędziliśmy właśnie w ten sposób. Dlatego ja dziś strajkuję i w planach mam tylko sałatkę (no dobra, co najwyżej z grillowanym kurczakiem) a Wam, gdyby się zachciało, proponuję pyszną karkówkę ;) Odpowiednio doprawiona, choć oczywiście każdy może ją jeszcze bardziej wyostrzyć, z delikatną winną nutką, która znika(...)karkówki pociętej na 2cm plastry 250ml czerwonego wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 mała cebula Sok z 1 cytryny 125ml oleju 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ½ łyżeczki papryki czerwonej ostrej ⅓ łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku 3 ziarenka jałowca Szczypta rozmarynu 1 łyżka sosu sojowego Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia zakładamy ostrze ultra blade
Kuchnia w czekoladziewychodzi bardzo smaczne, kruche i soczyste. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg karkówki MARYNATA: 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka ziół prowansalskich pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu mielonego *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy(...)stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny *** *** Karkówkę grilujemy lub smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną sałatką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA GRILLA! KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytemkukurydzy jest jak rozebranie elote na części – a każdy ze smaków jest tu w idealnych proporcjach. Mnie najbardziej smakuje lekko ciepła, ale na zimno jest równie smaczna. Ta sałatka jest idealna jako uzupełnienie tacos, fajitas, enchiladas, quesadillas, ale równie dobrze smakuje do upieczonego kurczaka, karkówki albo wołowego steku zrobionego w stylu tex-mex. Można ją jeść samą, zagryzając świeżo podpieczoną(...)misce dokładnie mieszamy majonez, sok z limonki, paprykę wędzoną i posiekaną chili bez pestek (weźcie tyle, ile ostrości lubicie i jesteście w stanie zjeść – ma być czuć ostry smak, ale elote nie powinno wypalać dziury na podniebieniu). Ząbek czosnku dwukrotnie przeciskamy przez maszynkę albo siekamy i rozcieramy ze szczyptą soli na desce. Dodajemy do sosu, mieszamy. Masło rozpuszczamy i podgrzewamy
Karo in the KitchenSałatki śledziowe u nas w domu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do tej wczorajszej sałatki użyłam musztardy pełnoziarnistej, śmietany, oleju, jabłka i cebuli. Wyszła pyszna! W sam raz na niedzielne drugie śniadanie w chłodny, wilgotny dzień. Towarzystwem numer jeden do śledzi była tu musztarda starofrancuska pełnoziarnista(...)więcej o tej musztardzie. Musztarda jest w cudnym słoiczku, który z pewnością sobie zachowam:) Składa się z ciemniejszych i jaśniejszych kuleczek, które oprócz walorów smakowych (musztarda jest wyrazista i ostra w smaku), czynią każdą potrawę bardzo dekoracyjną. Śledzie w sosie musztardowym 1 średnia miska 300g solonych filetów śledziowych (najlepiej matiasów) – są to średnio trzy filety 3 łyżki musztardy starofrancuskiej pełnoziarnistej
Posadzone i zjedzonecebuli 1 marchewka (surowa lub z rosołu) 1 pietruszka (surowa lub z rosołu) pół selera (surowego lub z rosołu) kilka różyczek kalafiora sól pieprz czerwona papryka słodka czerwona papryka ostra czosnek granulowany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie udka włożyć do naczynia żaroodpornego. Marchewkę, pietruszkę pokroić(...)pokroić w plasterki. Warzywa wyłożyć na udka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach, aż udka będą miękkie. Podawać np. z kaszą jęczmienną i dowolną sałatką z ogórków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniefajnymi przepisami. Przypuszczam, że niewielu z was spotkało się dotąd z kuchnią kraju piramid, dlatego z tym większą przyjemnością zaprezentuję na blogu kolejne przepisy z tej książki. Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi przepis z książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki(...)świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej w proszku, sól do smaku Przygotowanie: Przy pomocy ostrego noża zrób nacięcia w pomidorach do ok. 4/5 ich głębokości. Chodzi
Chilli Czosnek i Oliwadekoracji Plastry łopatki rozbij cieniutko, posyp estragonem i polej oliwą, rozsmaruj, posyp młotkowanym pieprzem. Na mięsie ułóż kilka liści szczawiu, połóż na wierzchu plaster szynki, ciasno zroluj. Ostrym nożem potnij na równe ok 1 cm krążki, połóż na płasko i drewnianym patyczkiem nabijaj na patyk. Wykonaj to z pozostałymi plastrami. Z pozostałych bocznych części roladki zrób pojedyncze "lizaki(...)uważaj aby liście szczawiu się spaliły Podawaj z pomidorkami, szpinakiem, oliwkami, kaparami lub sosami do maczania lub swoją ulubioną sałatką
AZgotuj!pyszny obiad. Polecam! Składniki: 6-7 plastrów karkówki cebula Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Składniki marynaty mieszamy i moczymy w niej każdy plaster mięsa odstawiamy do lodówki(...)kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUpapryką ostrą, pomidorami i bazylią 4 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek sosu sojowego 6 łyżek keczupu Cebulę i czosnek obrać. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona (jeżeli lubicie naprawdę ostre smaki, pestki można zostawić). Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać lub zmiksować z pozostałymi składnikami marynaty. Ostudzone żeberka przełożyć do miski, dokładnie wymieszać z marynatą, aby każdy kawałek mięsa był nią(...)lodówki ok. 30 minut przed grillowaniem. Układać na rozgrzanym ruszcie. Grillować 25-30 minut w tym czasie raz obracając. Od czasu do czasu posmarować pozostałą marynatą. Podawać z lekką sałatką i np. grillowanymi ziemniaczkami. Smacznego! Już niedługo ten przepis znajdziecie w e-booku powstałym w wyniku współpracy z serwisami Z pierwszego tłoczenia oraz Fooder
Pełny talerzprzydaje się grill elektryczny. No ale nie każdy taki grill w domu posiada, a brytfankę czy naczynie żaroodporne - owszem, więc to przepis na pyszny i smaczny obiad dla każdego. Sałatka grecka naszego przepisu z tą prawdziwą niewiele ma może wspólnego, ale my lubimy dodać nieco zielonego do potraw, które są nieco bardziej grzeszne, by choć trochę zagłuszyć wyrzuty sumienia(...)smaku. Mieszamy i wyłączamy ogień. Cebulę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy po całej jego powierzchni. Zalewamy piwem. Kiełbasa w pikantnej marynacie: ok. 10-12 kiełbasek 4 łyżeczki ostrej musztardy (u nas Kamis z ciętym chilli) 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy do grilla (lub więcej, według uznania) * Kiełbaski nacinamy na krzyż z obu stron. Warto pamiętać, by wybierać
Cooking Monster