Burrito to najprostsze i najsmaczniejsze danie z Meksyku. Pikantne i rozgrzewające jest idealną potrawą na chłodniejsze dni. Historia burrito zaczęła się podczas rewolucji meksykańskiej na początku
smakowitehistorie.comI choć pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, a słoneczne niebo przeplata się z deszczowymi chmurami, to kompletnie nie ma się co załamywać! Wręcz przeciwnie! Deszczową
Ostra na SłodkoPrzepis zapożyczony z jednej z moich ulubionych stron, chociaż nie mam w zwyczaju obracać się na konkretnych. Przekazuję dalej tę skarbnicę wiedzy i smaków https://
Karola gotujePierwsze danie kuchni indyjskiej przygotowane przez mojego tatę. Lekko pikantne. Bardzo smaczne, polecam gorąco. Magia aromatów. Składniki na Chana Masala (6 porcji): 2 puszki ciecierzycy 2
Karola gotujeDziś przedstawiam przepis na moje ulubione leczo , całkiem warzywne , bez grama mięsa i bardzo smaczne, a bezglutenowe z natury rzeczy. Jak każde z dań zawierających sporo
Kawa z mlekiemplastry. Cukinię, bakłażan i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ósemki. Mięso wraz z warzywami przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, oregano, paprykę słodką, ostrą, kolendrę, kumin, kurkumę, Musztardę Kielecką delikatesową stołową i sos sojowy. Doprawiamy solą, pieprzem. Składniki w misce bardzo dokładnie mieszamy, tak by równomiernie pokryły się marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)boczkiem, kurczakiem i warzywami. Te ówcześnie marynowane w idealnie dobranej mieszance przypraw zaskakują swoim smakiem i prostotą przygotowania. Możesz podać je same lub w towarzystwie pikantniejszego ryżu czy prostej sałatki z winegretem. Ja chciałbym Ci zaproponować podanie ich z Ketchupem Kieleckim łagodnym extra i błyskawicznym sosem, będącym moją wariacją na temat klasycznego Tzatziki, który wzbogaciłem o miód i nieco Musztardy
Pogotujmy.plKawa z chili i cynamonem na odporność i odchudzanie. Kawa z chili i cynamonem pobudza, rozgrzewa i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Aromat kawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanudne? Otóż nie ! Przekonajcie się sami, na ile ciekawych sposobów możemy je przygotować! Oto 20 smacznych przepisów :) 1. Placki ziemniaczane z młodą kapustą 2. Placki ziemniaczane z kurczakiem na ostro 3. Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 4. Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 5. Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 6. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków(...)rybą 11. Placki ziemniaczane dwudniowe 12. Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- koperkowym 13. Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 14. Placki ziemniaczane z twarogiem 15. Placki ziemniaczane z sałatką śledziową 16. Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 17. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 18. Placki ziemniaczane z jabłkami na słodko 19. Placki ziemniaczane z marchewką 20. Placki ziemniaczane z cukinią
Tradycyjna KuchniaKrewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej Propozycja przystawki oraz lunchu, jedna z moich ulubionych. Zapraszam i życzę pięknego weekendu. Składniki: 200
Wino Francja Kuchnianajwiększą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących(...)Świeże liście można wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek lub przygotować makaron bazyliowy czy gnocchi. Bazylia podczas gotowania staje się bardziej pikantna. Szałwia Szałwia to roślina śródziemnomorska. Zioło o ostrym smaku, które świetnie łączy się z potrawami o równie wyrazistym smaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa
Moja smaczna kuchniasicie, płuczemy w bieżącej wodzie i dodajemy do miski. Całość mieszamy i polewamy sosem z jajek, oliwy i przypraw. Można jeść ją lekko ciepłą. Albo zupełnie na zimno, jak sałatkę. Jest pyszna. Smaki są niesamowicie zrównoważone, tekstury przeróżne. Z kromką świeżego chleba, z czosnkowym pieczywem, z grzanką i kieliszkiem białego wytrawnego wina. Szybko i pysznie. Nie spodziewacie się, że fasolka(...)mała puszeczka filetów anchois (10-12 malutkich filecików) 200g frankfurterek (jeśli kupiliście surowe albo mocno wędzone trzeba je przez 5-10 minut wymoczyć we wrzątku) 4 jajka M ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 2 łyżki octu z białego wina 3-4 łyżki oliwy z oliwek sól (łyżka stołowa- do gotowania fasolki) + do przyprawienia całości cukier (łyżka stołowa- do gotowania fasolki) pieprz
Karo in the KitchenGarnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś polecam wspaniały przepis na przepyszny obiad - to jest bogracz , ale w wersji bez kluseczek . Jadłam to pierwszy raz w "gościach" u mojej przyjaciółki Natalii - danie
Kawa z mlekiemZapraszam do upieczenia kolorowej ryżowej zapiekanki, której bezglutenowość zależna jest od parówek - muszą być oczywiście bezglutenowe i takowe dostępne są już w sklepach. Zapiekanka jest nie
Kawa z mlekiemSałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)mniejsze niż przed Wielkanocą, ale obowiązuje wstrzemięźliwość od jedzenia mięsa, czy nabiału. W Kościele rzymskim, post dawno już zniesiono, jednak w pokoleniu naszych rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca
Niedzielny kucharz