Miodowe skrzydełka z grilla to błyskawiczna wersja dania z rusztu. Skrzydełka nie wymagają zbyt długiego marynowania. Ta marynata nada im chrupkości i odrobinę słodyczy. Skrzydełka , a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI: (Na 3 porcje) - ziemniaki - 6 szt. (580g) - olej kokosowy -2 łyżeczki (15 g) - przyprawy wedle uznania (sól himalajska, papryka słodka/ ostra, curry, pieprz) WYKONANIE: Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać z przyprawami. Obrane ziemniaki pokroić w w słupki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować przez około 2-3 min. Odcedzić, przełożyć równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać(...)porcji: 152,6 kcal (B:2,9g W:23,6g T:5,2g) Makroskładniki 1 porcji frytek z filetem z kurczaka (100g) i sałatką (sałata rzymska 30g, pomidorki koktajlowe 30g, cebula czerwona 20g, olej rzepakowy 5g) * filet z kurczaka przyprawiony i upieczony razem z frytkami. 325 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czaskurczaka w chrupiącej panierce. Tak przygotowane polędwiczki są domową wersją popularnego fast food’a. Idealnie smakują z frytkami i zestawem surówek. Możecie je również pokroić i dodać do sałatki. Wspaniałe do obiadu, jak i na przyjęcie. U mnie takie polędwiczki cieszą się niezwykłą popularnością. Polędwiczki z kurczaka często też przygotowuje w zdrowszej wersji – w piekarniku lub na patelni(...)większe) 8 łyżek mąki kukurydzianej 8 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 jajko M mleko (u mnie 2%) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki odrobina oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki suszonego chili* olej do smażenia *jeśli nie lubicie pikantnych mięs możecie pominąć chili Przygotowanie: Polędwiczki wkładamy do worka z marynatą (słodka i ostra papryka
Słodkie okruszkipapryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 nieduża czerwona cebula 1 spora garść młodego szpinaku 1 płaska łyżeczka mieszanki curry 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Czerwony ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody i gotować przez 20 minut. Na koniec dosolić do smaku. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i podsmażyć(...)zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku. Można jeść na gorąco lub na zimno - jako sałatkę
Kulinarne InspiracjeKuchnię wietnamską charakteryzuje podział na 3 regiony Wietnamu: Hue, Sajgon i Hanoi. Każdy z nich, choć reprezentuje tę samą kuchnię, posiada cechy odróżniające go od reszty. Hue słynie z ostrych, aromatycznych potraw i oryginalnego ich podawania. W Sajgonie do potraw dodawane jest więcej warzyw, owoców i ryb, natomiast w Hanoi potrawy przygotowywane są w prosty i szybki sposób. Do przyrządzenia(...)danym państwie nie ma ich odpowiedników, muszą więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju. Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane
ClauditteMissCookingmarynatę lekko zmodyfikowałam, oryginał pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka sól morska Kamis 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Kamis szczypta ostrej papryki Chili Kamis 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego Biooil Wykonanie: Fileta z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na dwa cienkie filety(...)smażyć na niej mięso. Po około 3 minuty na każdą stronę. Zgrillowane mięso układamy na talerzu. Ja podałam z Zapiekanymi Młodymi Ziemniaczkami z Ziołami i Cytryną oraz Balkonową Sałatką. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa Granitium firmy Ballarini
Blondynka GotujeSurówka z czerwonej cebuli z jabłkiem - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej nie brakuje oryginalnych przepisów, których nie spotka się nigdzie indziej. Mam wrażenie, że surówka z
Trzeci talerzRas el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku ( tutaj fotorelacja ) mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt ziół w
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata...prawie meksykańska, bo to w sumie moja wariacja wokół pasty, która z meksykańskiej kuchni się wywodzi, ale skoro zabrakło świeżej papryczki chili, to na meksykańską prawdziwa
Delicious Titbitswołowiny z kością lub pręgi wołowej) 2-3 duże marchewki 2 średniej wielkości cebule 1 mały por (opcjonalnie) kawałek selera (mniej więcej wielkości jajka) 1 duża pietruszka 1- 2 ostre papryczka chili 1 gałązka trawy cytrynowej kilka grzybów shitake 2 grzyby mun 4-5 ząbków czosnku ok. 6 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 laska cynamonu(...)wołowinie najczęściej włączam crock-pot na noc, a rano budzi nas zapach przepysznego rosołu :) Kiedy bulion nieco przestygnie przecedź go przez gęste sito, ugotowane warzywa możesz wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, a mięso i pokrojone w cienkie paseczki grzyby dodać do rosołu przed podaniem. Tak przygotowany bulion jest bardzo aromatyczny, my najczęściej jadamy go bez makaronu, ale nic nie stoi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazeszłym roku po raz pierwszy spróbowałam pieczonego kalafiora (przy okazji przygotowywania sałatki z pieczonego kalafiora ). Dobre to to było, więc postanowiłam przygotować go podobnie, tym razem w nieco bogatszej przyprawowo wersji. Kalafior smakował wyśmienicie, choć musiałam potrzymać go w piekarniku nieco dłużej. Po 20-25 minutach był jak dla mnie jeszcze nieco za twardy. Pewnie wiele zależy od samego piekarnika(...)niż takie większe kawałki jak u mnie. Nie mniej jednak kalafior wyszedł pyszny – dobrze doprawiony i wyrazisty w smaku. 1 kalafior 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu około 1/2 szkl. oliwy z oliwek Kalafior dzielimy
Smaki Na TalerzuDzisiaj polecam pyszne danie rodem z Afryki - Chakalakę. Jest to coś pomiędzy sałatką, a gulaszem - nadaje się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek(...)ząbków czosnku, 4 łyżek oleju kokosowego, 200 gram białej fasoli z puszki, 200 gram bobu z puszki, 3 pomidorów, 2 łyżeczek mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 łyżeczki curry, 1 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, natki pietruszki. Przygotowanie dania rozpocząłem od drobnego posiekania białej kapusty. Pozostałe warzywa, to jest pomidory
Wyprawy kulinarneOstatnio przeglądając jakąś starszą książkę z przepisami na sałatki dowiedziałam się, że wzorowałam się na sałatce amerykańskiej. Idealna na sylwestra! U mnie w wersji odchudzonej, bo z niewielką ilością majonezu, a w większości z jogurtem naturalnym. Ananasa można zastąpić żurawiną lub rodzynkami, aby dodać trochę słodkiego smaku. Można również dodać do ananasa i mieć jeszcze więcej słodkiego ;) Składniki: - 2 woreczki(...)puszka ananasów 565 g - puszka kukurydzy 340 g - puszka orzeszków ziemnych 150 g - 20 oliwek czarnych (opcjonalnie) - marynata do kurczaka: sos sojowy ciemny, sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra, bazylia Kurczaka pokroić w kostkę. Ryż ugotować z 2 łyżkami kurkum, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umytą paprykę, ananasy pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Kukurydzę odsączyć z wody
Corner With Recipesdodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów ( Ponti ). Wszystkim domownikom bardzo smakowało Dodatkowo chciałabym przedstawić wam moje(...)mamy zawsze pod ręką sok z świeżych cytryn. Wystarczy otworzyć butelkę i cieszyć się jego smakiem, jest wygodny w użyciu. Pasuje idealnie do ryb, sałatek, herbaty czy deserów. Produkt dobrej klasy, szczerze polecam. Post Ryba z szpinakiem w sosie śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujedużym powodzeniem. Polecam! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 10 cienkich plasterków boczku 1 łyżka oleju Przyprawy: 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Dodatkowo: 10 patyczków do szaszłyków *** Filet z kurczaka kroimy na 10 długich pasków *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy(...)Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie (lub w piekarniku, albo smażymy na patelni) do ładnego zrumienienia *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szaszłyczki drobiowe z boczkiem
Blog z Apetytem