papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku na Wyspach Kanaryjskich. Są to tzw. pomarszczone ziemniaki - ziemniaczki gotowane w mundurkach i dużej ilości soli morskiej, spożywane zazwyczaj wraz ze skórką. Sos do sałatki powstał z sentymentu do boskiego w smaku sosu - składnika mało kanaryjskiego, ale przepysznego spaghetti marinero. Wprawdzie w moim sosie ograniczyłam owoce morza jedynie do krewetek i zdecydowanie zmniejszyłam ilość oliwy(...)czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 6 listków laurowych 3 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego kawałek świeżej lub suszonej ostrej czerwonej papryczki 1/2 szkl. wody sól morska czarny pieprz sok z limonki cukier Ziemniaki dobrze wyszoruj i umyj (nie obieraj). Ułóż je w garnku i wlej tyle wody, aby tylko
Delicious PlaceSzparagi białe, fioletowe, zielone - mnie najbardziej smakują te odmiany białej, pomimo konieczności obierania, a co za tym idzie utraty pewnych składników odżywczych. Białe szparagi rosną pod
Słodki KompromisDziś zapraszam na fioletowe ziemniaki pieczone razem z jasnymi, dla kontrastu i smaku. Przyprawiłam je niewielką ilością ziół prowansalskich, majeranku i soku z cytryny. Wszystko zapieczone
Zasmakuj Kuchnidodatkiem pięciu warzyw - szpinaku, brokuła, groszku, marchewki oraz dyni. Dzięki warzywnemu dodatkowi, makaron świetnie smakuje, a dodatkowo pięknie prezentuje się w daniach na ciepło i zimno, jak zapiekanki czy sałatki oraz klasyczne dania makaronowe z sosem. Jeśli szukacie szybkiej, lekkiej i smacznej przekąski z warzywami i makaronem, zróbcie spring rolls . To świetny wybór na lekką kolację, a nawet obiad. Sprawdzają się(...)rolls: 100 g makaronu mini rurki z warzywami Lubella 1 nieduża marchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls: W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Marchew obrać ze skóry, pokroić
kolorowotorcikowoPogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalekko wystudzoną masę budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie i krój nim ciasto na kawałki. Przepis dodaję do akcji: SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 1 O superżywności pisałam(...)działanie grzybo- i bakteriobójcze, zwalcza pasożyty i usprawnia pracę jelit. Najlepiej jeść czosnek na surowo. Jak to zrobić? Np. w sosie czosnkowym lub sosie do surówki czy sałatki. Pamiętajmy, aby wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam
Qlinarnie i QlinarnieJakiś czas temu obiecałam Wam pokaza ć ser Koryciński w różnych formach podania. Wspominałam Wam, że praktycznie jest uniwersalny o wielu zastosowaniach. W sałatkach widzieliście, rozpuszczony w makaronie również. Dzisiaj widzicie jak to cudo się zapieka. Co więcej nie musiałam doprawia ć pizzy żadnymi przyprawami, bo ser z miętą w zupełności wystarczył. Ta pizza to mój smak, jeden(...)pszennej 1/3 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju z awokado z chili DODATKOWO: kawałek Sera Korycińskiego "Swojskiego" z miętą Czesławy Zarzeckiej kilka pomidorków śliwkowych domowy Sos Słodko-Ostry Chili Wykonanie: Ciasto na pizzę zawsze robię w taki sam sposób. Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę
Blondynka GotujeW ostatnim czasie podejmowałam kilka prób przygotowania dobrego majonezu.Przeglądałam sporo przepisów na różnych blogach. Ale nie umiałam sobie z nimi poradzić w takim stopniu by
Proste PotrawyMakaroniki to lekkie, delikatne francuskie ciasteczka przełożone kremem z białej czekolady. Te pyszne ciasteczka to wyszukany deser. . Składniki: 280g cukru pudru 200 g mielonych migdałów
Salonik smakówtartego np.cheedar 🍽 Sos bbq do posmarowania 🍽 Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroję w bardzo drobną kostkę ok 1 cm grubości ,doprawiam solą,pieprzem, czerwoną papryką słodką i ostrą. Na rozgrzaną patelnię wylewam łyżkę oleju a następnie dodaję mięso , smażę na rumiano ze wszystkich stron ok 5 min, następnie dodaję mieszkankę warzyw ja użyłam mrożoną i smażę jeszcze(...)składam na pół. Posypuję serem wierzch. Gotowe poduszki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekę ok 25 min w 180 stopniach. Podaję z ulubionym sosem i sałatką
Gotowanie Patkirozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 udka z kaczki, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 2 szklanki wody, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, 50g suszonych grzybów leśnych, 50g suszonej żurawiny, 1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram(...)doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasiskórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości. Do kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy.Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis na 4-6 porcjina podstawie książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawsonczas pieczenia: 1,5 godziny(...)jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, rozgnieciony 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę (z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz) 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół (kolendry, natki, mięty, koperku, oregano, tymianku - co mamy pod ręką) sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik
Chilli Czosnek i OliwaZupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Cztery FajeryChipsy buraczane to idealna alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu zdrowo się odżywiających. Smakują naprawdę świetnie. Niektóre cieńsze są lekko chrupkawe; te grubsze
Czarnawisienkaczego! Dlatego zachęcamy Was – planujcie posiłki razem z nami, w taki sposób jaki najbardziej Wam odpowiada. Kamil z naszej fejsbukowej grupy „Jak planować posiłki na tydzień” ostro trenuje na siłowni. Żeby mieć lepsze rezultaty planuje posiłki i za jednym zamachem przygotowuje jedzenie na cały tydzień dla siebie i żony. W jego przypadku dania nie są codziennie różne(...)tłuszczy. Super! Menu na tydzień Całe menu na tydzień wygląda tak: Pobierz menu na tydzień Niedziela: Bób z krewetkami Poniedziałek: Podwójnie smażona polędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu
Niedzielny kucharzświństwa w środku. Miłego dnia :-) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego świeża bazylia świeża kolendra sól pieprz 1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce(...)minut. Ja najpierw piekłam tylko funkcją dół tak koło 20 minut, po czym przełączyłam na funkcję góra - dół na 10 minut. Ćwiartki możemy podać z pieczonym ziemniaczkami i sałatką :-) Smacznego
kruche babeczkimega smacznego, co stworzyło towarzystwo dla klasycznego matjasa. SKŁADNIKI (na 4 porcje): 2 filety ze śledzia 1 małe jabłko 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka tartego chrzanu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka cukru koperek do posypania Śledzie moczymy przez minimum 2 godziny, co jakiś czas wymieniając wodę. Pół łyżki musztardy mieszamy z całą śmietaną i chrzanem(...)mieszamy. Ostudzone jabłka wykładamy na talerz. Na nich układamy śledzie w sosie. Całość posypujemy koperkiem. Podsmażone jabłka można również wymieszać z resztą składników i podać w formie sałatki na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojgacypryjskie. Te ostatnie lubię najbardziej – sprowadzana odmiana ma jasnobiały miąższ i cienką ale zwartą skórkę. Nie rozpada się po ugotowaniu mimo dość wysokiej zawartości skrobi – i pysznie smakuje w sałatkach! Tak naszykowane ziemniaki genialnie sprawdzą się do lekkich, wiosennych posiłków. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wybierzcie ziemniaki małe lub średnie, o jednakowej wielkości żeby równo się gotowały. Gotujemy(...)Solimy i pieprzymy do smaku. Ziemniaki odcedzamy i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dalej były gorące ale dały się wziąć w rękę. Gorące ziemniaki razem ze skórką kroimy ostrym nożem na ćwiartki (lub ósemki, jeśli kupiliście większe). Wrzucamy do miski, wsypujemy koper, szczypior, wrzucamy rzodkiewkę. Całość zalewamy sosem, szybko razem mieszamy i podajemy ciepłe. Takie ziemniaki – lekko kwaśne, lekko
Karo in the Kitchengrzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki. Siekamy(...)przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina oliwy. SMACZNEGO
ChilliJemy