Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatitySMÖRGÅSTÅRTA - SZWEDZKI TORT KANAPKOWYRok 2014 dobiega końca, dlatego nie mogło zabraknąć na blogu przepisu na coś wyjątkowego, czym będziecie mogli uczcić nadchodzący Nowy Rok:) Dziś
Słodko-Słony Świat Ilonyjogurt – ponownie miksujemy. Dodajemy drobno posiekaną zieloną cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem – mieszamy. Możemy dodać trochę słodkiej papryki w proszku. Podajemy z dodatkiem pomidorków koktajlowych (może też być rzodkiewka, czy ogórek, co kto lubi), świeżym pieczywem… i nie tylko. Wszelkie pasty idealnie się sprawdzają do kolacji, czy śniadania. Nie wymagają wielu składników, ani dużego nakładu pracy, a stanowią pyszną odmianę
mojewypiekiinietylkoTuż po Greckiej Sałatce to moja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki
Dzieje kuchennej Wiewióryuzyskać ładną formę ryżu na talerzu, jako foremkę używamy małą salaterkę. ozdoby na talerzu: - muchomor został zrobiony z pomidora i jajka ugotowanego na twardo, a kropeczki grzybka z majonezu- rzodkiewka została poprzecinana w kratkę a następnie uwypuklona na zewnątrz. Risotto
Bon Appetit MałgorzatyDanie stworzone specjalnie na konkurs "podane z fantazją" :) Półmisek pięknie prezentował się przy niedzielnym obiedzie.Składniki na kruche ciasto:1 kostka masła2,5 szklanki mąki1 żółtkopół
Bon Appetit MałgorzatyMortadela, jadacie czy unikacie szerokim łukiem? Mortadela to rodzaj włoskiej wędliny. Właśnie z Włoch do nas przybyła. Mortadela produkowana jest od co najmniej 500 lat. Jej
Bon Appetit MałgorzatyDijon ( może być zwykła) 2 cebule pieprz, sól zioła prowansalskie lub suszony majeranek olej do smażenia1 puszka groszku konserwowego 1 duże jabłkogarść kiełek z rzodkiewki 2-3 woreczki kaszy gryczanej Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym
Bon Appetit MałgorzatyNa zdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjnaBrokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana
Kuchnia domowa AniNa zdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze
Kuchnia domowa Anipozostałym z duszenia mięsa. Pozostawić do wystudzenia, następnie dobrze schłodzić w lodówce. Trzymać w naczynkach przykrytych folią spożywczą, maksymalnie przez tydzień. Podawać rilletes np. na ciepłych grzankach, z rzodkiewkami i marynowanymi cebulkami. Smacznego! Uwagi Pieklam dłużej, na ustawieniu low (80 - 90 st C), ok 10 godzin. Wyszło super miękkie mięso
Stare GaryŚwietna przegryzka. Jeżeli tak jak ja, lubicie podjadać i przegryzać ( dla samego faktu ruszania buzią ), polubicie takie warzywa. Inspiracją był nasz stambulski wypad. Okazało
Stare Garyprzed podaniem, jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba - doprawić, dodać nieco zimnej wody, jeżeli jest za gęsta. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, przybrać pokrojonym w kostkę ogórkiem , kawałkami rzodkiewki i listkami mięty. Polać oliwą i posypać pieprzem. Smacznego
Stare Garyposmarować nim tort ze wszystkich stron.Tak przygotowany zawinąć w folię i wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na noc. Po wyjęciu , przed podaniem udekorować dowolnie - jajkami, kaparami, rzodkiewką i ziołami. Smacznego!Uwagi. Jeżeli nie mamy czasu na pieczenie domowego chleba, można moim zdaniem wykorzystać gotowy chleb tostowy
Stare Garyulubionego słodu i cynamonu* wraz ze zmiksowanymi/całymi owocami lub z różnymi bakaliami z syropem z agawy/miodem tworzy wspaniały deser* oraz dzisiejsza propozycja- twarożek.* pulpa migdałowa* jogurt naturalny- 150ml* rzodkiewka- kilka sztuk (u mnie 3 duże)* szczypiorek* sok z cytryny- odrobina* pieprz i sól* skórka z cytrynyWszystkie składniki ze sobą wymieszać i gotowe.Smacznego! :) Jestem ciekawa jak wykorzystalibyście migdałową masę...Czekam
Kraina Miodem Płynąca