Apteki " - wiadomości pochodzą z książki tych autorów.A to bardzo ciekawe, spróbowałam zjeść kwiaty i liście nasturcji. Bardzo mi smakowały, dla mnie mają smak pikantny, coś pomiędzy chrzanem, a rzodkiewką...:)Jeśli jeszcze gdzieś znajdziemy w ogródku nasturcje to czemu nie uszczknąć jej choćby z ciekawości
Proste PotrawyProsta sałatka z tego co w tym czasie tzn. w Wielkanoc jest pod ręką. Ilość składników najlepiej dostosować do własnych upodobań i smaków, zwłaszcza jeżeli chodzi
Praktyczna ploliwa z oliwek łyżka 1/2 puszka groszku konserwowanego 6 oliwek czarnych sól, pieprz 1/2 cukinii musztarda francuska 10 plasterków boczku surowego wędzonego 4 jajka 1/2 camemberta kiełki u mnie rzodkiewki Pieczywo nacieramy rozgniecionym czosnkiem i nakrapiamy oliwą z oliwek.Groszek rozgniatamy widelcem dodajemy pokrojone w kostkę oliwki. Doprawiamy do smaku.Boczek kroimy w plasterki i smażymy aż będzie chrupiący i mocno podpieczony.Jajka
NaKońcuJęzykaJeden z moich ulubionych "comfort foodów" i prawdopodobnie nic nie jest w stanie tego zmienić :) Inny sposób na spaghetti? Wypróbujcie: Spaghetti ramen burger Pijane spaghetti Spaghetti z pesto z rzodkiewki
Okolice Palnikaosób, które nie mają czasu na zapełnianie spiżami produktami własnymi. Dzisiaj w ruch poszły buraczane kulki :) Składniki: 200 g buraczanych kulek KROKUS 50 g kiełek rzodkiewki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich łuskanych 10 pomidorków koktajlowych sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny sól
Niezły Młynekalbo na wycieczkę. Składniki: mieszanka sałat 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 pierś z indyka 270 g sera feta 2 ogórki gruntowe 50 g kiełków rzodkiewki 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 4 krople tabasco 50 g startego parmezanu sos: 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy (ulubionej) 1 łyżka musztardy Dijon szczypta soli
Niezły Młynekczasie przygotowujemy gzik. Do miseczki wkładamy twarożek, śmietanę (ilość według uznania) oraz posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli lubimy i mamy pod ręką możemy dodać np. rzodkiewkę lub nieco czosnku. Wszystko razem mieszamy. Ziemniaki wyjmujemy z wody, nacinamy w poprzek. Na to nakładamy gzik i podajemy na ciepło
Kolizje Smakówmlecza i pokrzywy, zaś spośród tej dostępnej w sklepach - szpinak, szczaw i botwinka. Ja do swojej horty dałam wszystko co miałam pod ręką: liście mlecza, szpinak, botwinę i liście rzodkiewki. Hortę vrasta możecie podać jako dodatek do dania głównego lub, wzorem Greków, jako główny posiłek w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i jajkiem sadzonym. Horta vrasta - zielenina z oliwą
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam kefir, często piję koktajle warzywne na jego bazie. Bardzo często dodaję do koktajli siekany koperek i tartą rzodkiewkę- przepis. Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też dania ze szpinakiem. Tym razem miałam całą paczkę świeżego szpinaku, który jest umyty i przebrany, nie trzeba już z nim nic robić. Polecam więc przygotować zdrowy, zielony koktajl, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcennym źródłem witamin. Sezonowymi owocami, zimą mogą to być jabłka, banany, pomarańcze, czy też mandarynki, latem arbuzy, truskawki, czereśnie, brzoskwinie. Warzywami, świeże pokrojone w słupki, ćwiartki np. ogórki, marchewki, rzodkiewka Chipsami z jabłek lub gruszek, najlepiej przygotowane w domu w suszarce do warzyw, czy w piekarniku, Wystarczy je pokroić na plasterki i wysuszyć aż będą chrupiące. Mieszankami owoców z nabiałem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięidealne na imprezy, ulubione przez dzieci no i również sprawdzą się świetnie także jako przekąska kibica! Składniki: 3 średnie bagietki 125 g śmietankowego serka naturalnego 100 g kiełków z rzodkiewki 150 g mini salami pleśniowego pęczek szczypiorku 2 ugotowane na twardo jajka sól pieprz Przygotowanie: Z bagietek odkrajamy piętki i nożem rozpychamy środek na boki
Niezły MłynekZnam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę się różni od tradycyjnego ale moim skromnym zdaniem jest najlepszy na upały :) Składniki na garnek 5 litrowy: 2 kg botwinki 2 łyżki octu jabłkowego ( może być zwykły) 6 ogórków gruntowych świeży koper duża
Niezły Młynekwiększości zużyty. Pod koniec dodaję majeranek i tymianek, doprawiam do smaku. Dodaję też masło, które pięknie się rozpuści i nada przyjemnego maślanego smaku całej potrawie. Podaję z kiełkami rzodkiewki lub buraka. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisztuk nalesnikow na tortille 800g piersi z indyka pol glowki salaty lodowej 4 pomidory 0,5 ogorka 1 duza cebula 6 rzodkiewek mala puszka kukurydzy sol papryka slodka czosnek sypki Mieso umyc i pokroic w drobna kostke Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem Smarzymy mieso az bedzie miekkie
Klaudynkowa kuchniaSkładniki:1/2 szklanki soczewicy zielonej25 g kiełków rzodkiewki6 szt. pomidorków koktajlowych1 łyżka oliwysólPrzepis:Soczewicę płuczemy i gotujemy ok. 20 minut w szklance osolonej wody. Następnie pozostawiamy
Emcia Pichci