ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:128/442)

Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym 173

upalne dni znajdziesz w kuchni śródziemnomorskiej. Dziś propozycja z kuchni greckiej na danie syte i pożywne, a w roli głównej kritharaki i świeże, sezonowe warzywa. Kitharaki w języku greckim oznacza zgrabny makaronik w ksztacie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szaszłyki wieprzowe z warzywami 177

cebula, mięso, warzywa itd. na przemian, lekko dociskając. Grilluj na otwartym grillu po 3 minuty z każdej strony, cały czas odwracając. Podawaj szaszłyki z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub chlebkiem naan . The post Szaszłyki wieprzowe z warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
"Brudny" ryż z Nowego Orleanu, czyli nowoorleański Dirty Rice z wątróbką 169

występuje najczęściej w kreolskich regionach południowej Luizjany, jednak można go znaleźć również w innych obszarach Ameryki Południowe, gdzie określany jest jako kurczak z ryżem lub sos ryżowy. Składniki (4 porcje) -1 1/2 szkl. długoziarnistego białego ryżu -250 g wątróbki drobiowej -250 g mielonego mięsa wieprzowego -1 duża cebula lub 2 małe -1/2 zielonej papryki -2 pałeczki selera naciowego(...)naciowy pokroić w małe kawałki. Oliwę rozgrzać na patelni. Zeszklić cebulę, dodać wątróbkę, przemsazyć. Dodać mięso mielone. Smażyć kilka minut. Gdy się zetnie dodać pokrojone warzywa i przesmażyć chwilę. Przełożyć do garnka. Dodać ryż i listek laurowy. Doprawić przyprawą cajun (lub mieszanką przypraw) i dodać listek laurowy. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu

Zielona Kuchnia
Kurczak pięciu smaków 162

makaronem to szybkie, łatwe i pyszne danie orientalne. Na tą potrawę można znaleźć chyba z tysiąc różnych przepisów. Możemy tutaj użyć przeróżnych warzyw, a samo danie można podać zarówno z makaronem jak i z ryżem. Moja dzisiejsza wersja tej potrawy jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Mięso jest soczyste i aromatyczne, a warzywa jędrne i kolorowe. Polecam

Blog z Apetytem
Schabowy z warzywami pod pomidorową pierzynką 95

nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym pieczeniu polać 1 szklanką wody. Podawać według uznania, np. z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami. Klikając poniżej w symbol drukarki można wydrukować przepis Smacznego!! Schabowy z warzywami pod pomidorową pierzynką Dania Schab Kuchnia Polska Porcje 4-5 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 60 minut Czas oczekiwania 90 minut(...)żaroodpornego wyłożyć połowę warzyw. Położyć plastry schabu. Posypać przyprawami. Na wierzch położyć drugą część warzyw. Zalać przecierem pomidorowym z kartonika. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 1 godzinę. Po pół godzinnym pieczeniu polać 1 szklanką wody. Podawać według uznania, np. z makaronem, ryżem lub ziemniaczkami. Pozostałe informacje Smacznego

Przepisy Babci
Papryka po chorwacku 137

Mieszamy ze sobą surowe ziemniaki, ryż, i dużo czosnku. Wkładamy taką mieszaninę do pustych papryk na ok 3/4 wysokości i tak napełnione warzywa wkładamy do piekarnika na 150 stopni. Na jakieś 2-2,5 h. Ryż powinien wsiąknąć wodę z ziemniaków o ile używamy zwykłego białego. Inne odmiany radzę wcześniej ugotować

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa ogórkowa, mecz siatkówki 158

zetrzyj na tarce lub posiekaj drobno w blenderze. W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę i podsmaż najpierw ogórki, potem dorzuć pozostałe warzywa i również chwilę podsmaż. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Zalej wodą. Wrzuć pozostałe składniki. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Asseco Resovia Rzeszów: Lotos Trefl Gdańsk

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka ryżowa z kurczakiem 149

żółtej papryki 2 ogórki konserwowe 1 mała puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem warzyw jak na rosół,wystudzić i pokroić w niedużą kostkę. Ryż ugotować na sypko i pozostawić do wystygnięcia. Papryki oczyścić z nasion,pokroić w kosteczkę,ogórki konserwowe również pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy. Wymieszać

Kolorowa kuchnia Elki
Makaronowa sałatka z bresaola, na upały 251

Więcej o bresaola możecie przeczytać u Pascala . Makaronowa sałatka z bresaola, na upały Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu 2 słoiczki warzyw w oleju Condiriso, nie ważne że są do ryżu,z makaronem tez pyszne)) parę oliwek i cebulek w zalewie Saclà 100 g wędzonego sera żółtego 150 g polędwiczki bresaola Duża garść rukoli "Fit&Easy" Sól Gotujemy

Mia Cucina Sofieta
Madras z soczewicą i batatem 90

wielkości batat – pół szklanki zielonej soczewicy – 1 opakowanie Madras Meal KIT – prosty sos w 3 krokach -1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek – do podania: ryż, domowe chlebki naan – świeże listki kolendry do przybrania Przygotowanie: Soczewicę namocz przez 10-20 minut przed zagotowaniem. Batata obierz i pokrój w kostkę o boku(...)wystarczy przy kurczaku lub warzywach które się tylko smaży. Gotuj przez 2-3 minuty po czym dodaj soczewicę i batata i smaż kolejne 4-5 minut. Na koniec dodaj sos pomidorowy z ostatniej saszetki, wymieszaj, zmniejsz ogień i duś przez około 15-20 minut, do momentu aż warzywa zmiękną. Podawaj ze świeżymi listkami kolendry i ryżem lub chlebkami naan. Polecam

nietylkopasta.pl
Sos pomidorowy z warzywami na zimę 291

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny sos pomidorowy z warzywami. Tak przygotowany sos możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami. Możemy również przygotować z nim sos mięsny do makaronu lub ziemniaków. Do przygotowania sosu będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sosu 2,5 kg pomidorów 1 kg papryki czerwonej 600 g marchwi 200 g pietruszki(...)jest marchew więc można pominąć ale to kwestia gustu zioła oregano, bazylia itp.. takie jakie lubimy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sos pomidorowy z warzywami Przygotowanie: Najpierw przygotuję składniki na sos – składniki będę mieliła w maszynce do mięsa więc nie trzeba ich bardzo drobno kroić: Oczyszczoną i umytą marchew i pietruszkę, kroję na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią 144

mleka kokosowego 3 ząbki czosnku – drobno posiekanego 2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści kolendry ryż Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Groszek cukrowy umyj i odetnij końcówki strąków. Cukinie pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry(...)czasie dodaj do sosu mięso. Gotuj do momentu aż mięso zmięknie. Dodaj cukinię i groszek cukrowy, gotuj 3 -4 minuty do momentu aż warzywa będą al dent i zachowają ładny kolor. Ryż wyłóż na talerze, dodaj kurczaka wraz z cukinią i groszkiem cukrowym. Posyp kolendrą. Smacznego ! Artykuł Curry z kurczaka z groszkiem cukrowym i cukinią pochodzi z serwisu Moja

Moja pasja smaku
Czerwone curry z batatem i kalafiorem 125

czasami lubię pokombinować ze składnikami. Tym razem miałam do wykorzystania resztę kalafiora i bataty, co zaowocowało drobiowym czerwonym curry z wyżej wymienionymi warzywami. Pyszne i syte. Polecam podawać z  chlebkami naan  lub ryżem. Składniki (2 porcje) -400 g filetu z kurczaka -1 duży batat (ok. 250g) -300 g kalafiora -1 papryczka chilli -pół cebuli -1 ząbek czosnku(...)łyżkę oleju, obsmażyć mięso do zrumienienia. Dodać do gotujących się warzyw razem z pastą curry. Całość dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut.  Do całości dodać śmietankę, wymieszać i przegotować. Jeżeli curry jest za rzadkie, można podgotować chwilę dłużej w celu odparowania. Podawać posypane kolendrą, z chlebkami naan lub ryżem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zupa gołąbkowa 161

jego ingrediencji, po czym wyjmujemy je na durszlak do ostygnięcia. Warzywa, gdy będą już chłodne, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy w miseczce na bok. Kapustę kroimy w kwadraciki i wrzucamy do wywaru. Wkładamy do niego także torebkę ryżu. Gotujemy wszystko do miękkości, po czym ryż wysypujemy z torebki do zupy. Umieszczamy w garnku także starte wcześniej(...)ugotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, wkładamy do niej mięso mielone, które traktujemy nieco widelcem, by usmażyło się w jednym kawałku. ;) Dodajemy sól oraz pieprz w odpowiedniej dla nas ilości i razem z cebulą, dobrze mieszając, przesmażamy przez kilka chwil. Po upływie rzeczonych minut, na patelnię wlewamy passatę - przecier

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami, marchewką i zielonym groszkiem 145

upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami. Podane składniki wystarczą na około 10 gołąbków. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku(...)bieżącą wodą i usunąć głąb. W głębokim garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i po obgotowaniu jej przez kilka minut kolejno ściągać delikatnie liście. Ze środka każdego liścia ściąć zgrubienie. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w krótkie słupki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki lub plasterki. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorkiem

Trzeci talerz
Wegetariański sos gulaszowy 164

danie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami. Smakuje bardzo dobrze, idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, a także do placków ziemniaczanych i wielu innych dań! W daniach wegetariańskich bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy i zioła – to głównie dzięki nim uzyskujemy(...)Sosy potrafią świetnie dopełnić danie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami.… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia/gotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 150 g pieczarek 1 cebula 100 g ciecierzycy (ugotowanej

Via Gusto