mała cebula przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka olej rzepakowy 1 łyżeczka masła 150 g ryżu ugotowanego w wodzie z solą, curry i kurkumą SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej z dodatkiem masła. Smażymy do momentu aż zmiękną. W międzyczasie doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem ...i gotowe
wege i kropkaRyż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Brokuła podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki i przekroić na pół - Warzywa ugotować na parze (ok 5 min), a następnie przelać zimną wodą - Ryż i fasolkę zostawić do ostudzenia - Wszystkie składniki umieścić w pojemniczku i skropić oliwą. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaWieprzowina po chińsku z ananasem Szybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Polędwiczka wieprzowa z warzywami i ananasem w bardzo smacznym słodko-kwaśnym sosie. Danie podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 250g ananasa z puszki 2 łyżki oleju sól i pieprz 2 łyżki sezamu Warzywa(...)patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Warzywa kroimy w słupki (czosnek, imbir i chilli drobno siekamy) i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso *** *** Dodajemy ananasa odsączonego z zalewy, mieszamy i smażymy razem
Blog z Apetytemświeżymi warzywami można przygotować pełnowartościowy posiłek :) Jeśli nie mam wystarczającej ilości białka zawsze dorzucam jajko, coś tam czytałem i wiem że wegetarianie jajka jedzą :) Najwięcej czasu schodzi z samym ugotowaniem składników - potem tylko doprawienie wymieszanie i gotowe. Jeśli jakaś Pani będzie zainteresowana takim posiłkiem to wszystkie poniższe składniki dzieli na połowę i będą odpowiednie proporcje :) Składniki: 50g brązowego ryżu(...)dwie garście szpinaku baby łyżka oleju z pestek winogron łyżeczka musztardy pikantnej sok z cytryny sól pieprz, czosnek granulowany Tak jak wspominałem wcześniej najwięcej schodzi z gotowaniem. Gotujemy brązowy ryż (około 20-25min), czerwoną soczewice (około 10min) oraz jajka na twardo. Na patelni przesmażamy szpinak z solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, fasole i ciecierzyce odsączamy z zalewy
Smacznie Pysznie Kalorycznieszpinaku/jarmużu lub 2 łodygi selera naciowego Płatki owsiane 30g Woda Wszystkie składniki zmiksować na koktajl. Przekąska 100 kcal Warzywa z hummusem Hummus klasyczny 30g Marchewka i seler pokrojone w słupki 100g Obiad 450 kcal Chilli sin carne Ryż brązowy 50g Fasola czerwona konserwowa 100g Kukurydza konserwowa 30g Passata pomidorowa 200g Koncentrat pomidorowy 25g Ząbek czosnku, pół czerwonej cebuli(...)przyprawy i doprowadzić do zagotowania. Dodać fasolę i kukurydzę, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Ryż ugotować, podawać z przygotowanym sosem. Przekąska 200 kcal Kanapka z twarożkiem Twaróg półtłusty 80g Rzodkiewka, Ogórek zielony 100-150g Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i doprawić. Można dodać odrobinę jogurtu dla lepszej konsystencji
HealthyCreationsdobrym dodatkiem będą warzywa lub kasze. My wybraliśmy frytki z pieczonych ziemniaków. Aby warzyw było więcej np. indyka możesz pokroić w paski, dodać świeże warzywa i zrobić sałatkę. Jesli wolisz możesz też ugotować ryż, zrobić surówkę i zjeść z rybą. Dobrym pomysłem może być ryba z makaronem ryżowym, posiekaną marchewką, rzodkiewką, podana na azjatycki sposób. Shawarmę można zjesc(...)pełnoziarnistą – dzięki temu masz w diecie produkt z grupy 4.). My jako dodatek ugotowaliśmy sobie kaszę bulgur. Nasze menu (przepisy będziemy dodawać codziennie): Najprostszy kebab z sałatą i warzywami Zobacz przepis Shawarma z kaszą bulgur Zobacz przepis Chrupiące nuggetsy w migdałowej panierce Zobacz przepis Nuggetsy z pieczonymi warzywami i surówką Zobacz przepis Panierowane, pieczone ryby z frytkami Zobacz
Niedzielny kucharzdobrym dodatkiem będą warzywa lub kasze. My wybraliśmy frytki z pieczonych ziemniaków. Aby warzyw było więcej np. indyka możesz pokroić w paski, dodać świeże warzywa i zrobić sałatkę. Jesli wolisz możesz też ugotować ryż, zrobić surówkę i zjeść z rybą. Dobrym pomysłem może być ryba z makaronem ryżowym, posiekaną marchewką, rzodkiewką, podana na azjatycki sposób. Shawarmę można zjesc(...)pełnoziarnistą – dzięki temu masz w diecie produkt z grupy 4.). My jako dodatek ugotowaliśmy sobie kaszę bulgur. Nasze menu (przepisy będziemy dodawać codziennie): Najprostszy kebab z sałatą i warzywami Zobacz przepis Shawarma z kaszą bulgur Zobacz przepis Nuggetsy z frytkami z ziemniaków i surówką z kapusty Nuggetsy z pieczonymi warzywami i sałatą . Panierowane, pieczone ryby z frytkami Wszystkie dania
Niedzielny kucharzlaurowe. Następnie dodajemy do niej startą na grubej tarce marchewkę, a po chwili starte na grubej tarce pieczarki. Warzywa dusimy, aż będą miękkie, wtedy dodajemy resztę składników i jeszcze chwilę gotujemy. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia, po czym dodajemy do nich ryż i makrelę i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatityoraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której potrawa wzięła nazwę, czyli paella lub paellera. Dwa uchwyty ułatwiają potrząsanie patelnią, ponieważ po dodaniu ryżu niczego nie wolno już mieszać. Do tego dołeczki na paellerze pomagają uzyskać socarrat (chrupiącą dolną warstwę ryżu). Moja wersja była przygotowana co prawda na zwykłej(...)mrożone) 2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta szafranu ½ cebuli 1 czerwona papryka ⅔ łyżeczki wędzonej papryki 2 pomidory 3 szklanki bulionu drobiowego 1½ szklanki ryżu bomba, senia, ewentualnie arborio ½ szklanki zielonego groszku Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem. Podudzia kurczaka umyć, osuszyć. Ząbek czosnku
Pełny talerzSkładniki: 100g masła 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 200g ryżu do risotto 100ml białego wina 800ml bulionu warzywnego 50g startego parmezanu 200g bobu 200g zielonego groszku sól, pieprz Przygotowanie: Rozgrzać rondel i roztopić w nim połowę masła. Cebulę drobniutko posiekać i smażyć aż się zeszkli. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać, aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać wino, zamieszać(...)będzie miękki. Szczegółowy opis przygotowania prawdziwego, włoskiego risotto, możecie znaleźć we wpisie Risotto z suszonymi grzybami . W międzyczasie ugotować bób i gro szek. Warzywa wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić. Gdy ryż będzie gotowy wyłączyć gaz, dodać bób, groszek, pozostałą część masła i starty parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem, wszytko dokładnie
Codzienne Gotowanieząbki czosnku garść nasion słonecznika 5 łyżek masła sól, pieprz, 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii Przygotowanie: Ryż gotować w proporcji 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody przez około 30 – 40 minut. Brokuła podzielić na małe różyczki, cukinię pokroić w plasterki, cebulę i czosnek posiekać. Brokuła gotuj w osolonej wodzie przez około(...)Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową, bazylię i oregano. Wymieszać. Sos powinien być lekko gęsty. Sos dodać do warzyw na patelnię i wymieszać. Spróbować i ewentualnie dosolić. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Do ryżu dodać 1/3 sera. Wymieszać. Ryż z serem wyłożyć na dno do naczynia żaroodpornego. Równomiernie rozłożyć. Posypać małą ilością sera i wyłożyć warzywa
Jaglusiaugotowanego ryżu wylać, po czym rozciąć opakowania i wsypać ryż do garnka. Do szklanki z gorącą wodą wrzucić kostkę rosołową lub bulionetkę, wymieszać do rozpuszczenia i zalać ryż, wymieszać. Cebule obrać i pokroić w drobne piórka. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebule i papryki, po czym(...)czasie nałożyć pokrywę naczynia i dusić do miękkości papryki. Wątróbkę umyć w zimnej, bieżącej wodzie, powycinać żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i smażyć, aż nie będzie surowa. Następnie wsypać ryż, wymieszać i doprawić pieprzem, a w razie potrzeby również solą. Jeżeli potrawa jest zbyt sucha, to dodać jeszcze przegotowanej wody. Na koniec dodać natkę pietruszki
Passions hobbies lifełyżka przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu: Zupa warzywna z brokułami mielonym mięsem i ryżem 1. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie Na patelnię dać pokrojoną cebulę i por i olej przesmażyć dodać mięso ,przeciśnięty czosnek przez praskę i usmażyć wszystko razem doprawić solą(...)seler i pietruszkę wlać wodę dodać przyprawę uniwersalną lub kostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków Beatypomidorów. Pyszny, aromatyczny, po prostu idealny na ciepło i na zimno, jako dip do przystawek. Najlepszy sos pomidorowy do kurczaka, wołowiny i duszonych lub grillowanych warzyw i serów, ale równie dobrze smakuje z ryżem, makaronem lub pieczywem, choćby takim jak indyjskie chlebki naan Chutney pomidorowy na długo pozostanie Wam w pamięci i nie raz zatęsknicie za jego cudownym smakiem(...)odparuje nadmiar soku i sos zgęstnieje albo gotujemy na ostrym ogniu około 3-5 minut, do chwili, aż pomidory stracą surowość. Oba powyższe warianty są bardzo smaczne. Pozostawiamy warzywa w kawałkach lub blendujemy na gładko. Indyjski sos pomidorowy podajemy ozdobiony natką kolendry i ewentualnie pokrojonymi w bardzo drobną kosteczkę pomidorami, ale możemy go też zblendować i zapasteryzować na zimę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata