ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:138/442)

Sałatka z czarnego ryżu z mango i majonezem 104

tradycyjna sałatka, bo smakuje kukurydzą z puszki i majonezem. Ale tego, co zobaczyło się na Instagramie nie można odzobaczyć, więc będzie z mango, czarnym ryżem i orzeszkami. Składniki na 2 porcje: 200 g czarnego ryżu (np. venere lub dzikiego) – ugotować wg. wskazówek na opakowaniu puszka kukurydzy – odsączona z zalewy słoik selera konserwowego ok 320 g – odsączony(...)kawałki mała cebula obrana i pokrojona w piórka, posolona garść orzeszków ziemnych do dekoracji koperek do dekoracji – drobno posiekany Przepis na sałatkę z czarnego ryżu z mango i majonezem Ugotowany i wystudzony ryż dzielimy na pół i przekładamy do 2 miseczek (lub słoików jeśli zabieramy sałatkę jako obiad do pracy). Kukurydzę mieszamy z 2 łyżkami majonezu, pół łyżeczki

Ugotowane pozamiatane
RATATOUILLE 145

Ratatouille to nic innego jak francuski gulasz z warzywami, bardzo podobny do leczo. Jest świetnym pomysłem na samodzielne danie, ale może być również dodatkiem do ryżu czy kaszy. Z poniższych proporcji przygotujecie dwie porcje gulaszu. Ratatouille przygotujecie bardzo szybko, ważne jest aby warzywa nie zmiękły za bardzo, a pozostały półtwarde i chrupkie. Składniki: – 1 Czytaj więcej → Artykuł RATATOUILLE pochodzi

greengoodies
Curry z kalafiorem 167

smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty. Curry robię bardzo często, bo jest to super pomysł na wyczyszczenie lodówki. Do aromatycznego sosu możecie dodać swoje ulubione warzywa. Nie bójcie się eksperymentować. Jako dodatek możecie użyć ryż, kaszę, albo zjeść z dodatkiem pieczywa. Tak jak lubicie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: Pasta: papryczka chilli – 1 sztuka(...)momentu, aż marchewka będzie lekko miękka. Kalafiora podziel na małe różyczki. Dodaj do garnka i gotuj do miękkości. Na ostatnie 2-3 minuty dodaj fasolkę szparagową. Uważaj, żeby warzywa się nie rozgotowały. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym dodatkiem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro

wiecejwarzyw.pl
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 184

zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem . Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou .  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryżanka – zdrowa i dietetyczna zupa 377

przez ok. 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Selera i pora dodajemy w całości (później je wyrzucimy). Jak warzywa trochę zmiękną (po ok. 15 minutach) do zupy dosypujemy ryż, zmniejszamy płomień i gotujemy na małym ogniu przez ok 25 minut. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryżankę możemy podać posypaną natką

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo z cukinią + film 140

Leczo z cukinią to bardzo smaczne, pożywne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw oraz kiełbasy, idealne na letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem.     składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju(...)wszystko mieszamy, wsypujemy obie papryki oraz zioła prowansalskie i całość gotujemy do momentu aż kiełbasa i warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko doprawimy do smaku solą oraz czarnym. Gotowe leczo podajemy z ryżem lub pieczywem.   Artykuł Leczo z cukinią + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Kasza gryczana z pomidorami koktajlowymi i papryką 197

prawie każdym warzywnym daniu. U nas lubimy dania warzywne, oj tak, kolorowe porcje zdrowia, lekkie a zarazem pożywne. Chętnie przygotowuję kaszę z warzywami. Warzywa z patelni można podać z dowolnym krótkim makronem lub spaghetti, także z ryżem lub innymi kaszami, np. kuskus, pęczak, dodać passatę, fetę lub tarty ser na patelnię. Zawsze z takimi daniami eksperymentuję, dodaję coś od siebie

Zasmakuj Kuchni
Jesienna zupa jarzynowa 128

fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam do niej ryżu lub pęczak, żeby była treściwsza, wtedy w zupełności wystarczy za cały obiad. Jeśli zamiast bulionu/rosołu, używacie kostek rosołowych, to uwaga, warzywa

Mieszam w Garnku
Warzywna potrawka z brązowym ryżem 92

prostszego, wystarczy posiekać wszystkie warzywa i udusić je na patelni. Następnie połączyć z ugotowanym ryżem, doprawić i gotowe! WARZYWNA POTRAWKA Z BRĄZOWYM RYŻEM Z podanych składników wyszły 2 porcje 100 g brązowego ryżu Ćwiartka białej kapusty Pół czerwonej papryki Garść czerwonej fasoli Kilka zielonych oliwek Natka pietruszki Duża garść szpinaku Garść orzeszków ziemnych Ryż ugotować Kapustę poszatkować w cienkie

HealthyCreations
Poke Bowl, czyli kolorowa miska zdrowych różności :) 241

Danie o ciekawiej nazwie "Poke Bowl" wywodzi się z Hawai. Jest to miska składająca się z różnych produktów, wśród których głównym składnikiem jest ryż, a tuż obok niego surowa ryba. Dodatkami natomiast są warzywa, owoce, przyprawy.  Muszę przyznać, że takie miski, naładowane różnymi składnikami wyglądają cudownie i mega apetycznie. Przez co i ja postanowiłam przygotować swoją wersję. Oczywiście

Zdrowie na języku :P
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Risotto z kurczakiem i duszonymi warzywami. 322

dodaję cukinię. Na koniec pomidory. Doprawiam wszystko szczyptą roztartego majeranku i bazylią. Duszę. W osobnym naczyniu gotuję ryż ok.15 minut. Kiedy ryż jest gotowy, rozcinam woreczek, dodaję jego zawartość na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszam do połączenia składników. Podaję gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Kaszotto z fasolką i cukinią 159

Kaszotto z fasolką i cukinią to jednogarnkowa potrawa, która idealnie nada się na szybki lunch, obiad do pracy. Nasza wersja będzie przygotowana bez dodatku mięsa –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback 282

rosty przepis na lekki, zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch lub kolację - to lubimy :) . Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami. Smacznego :) Porcje: 2 Czas przygotowania: 30 minut Składniki:  2 dorady wypatroszone, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1 cytryna(...)pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać wino. Ryby

SzczyptaSmaQ
Gulasz z bakłażanem – przez żołądek do serca 180

bardzo smaczny. Można go ugotować na jagnięcinie. Ja często gotuję na rosołowej wołowinie, a dzisiaj spróbowałam z wieprzową karkówką. Perski gulasz najlepiej pasuje do ryżu z szafranem . Bakłażan to inaczej oberżyna. Lubicie to warzywo? Ja bardzo! Gulasz z bakłażanem Składniki: na 5 – 8 porcji 1 kg karkówki z wieprzowiny 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka(...)używam takich przez resztę roku. Gotuj gulasz jeszcze przez 15 minut. Ułóż bakłażany na wierzchu gulaszu lekko je zatapiając w sosie. Ostatni raz zagotuj gulasz. Podaj gulasz z ryżem po persku, czyli ryżem z szafranem.         Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Gulasz z bakłażanem – przez żołądek do serca appeared first on Blog kulinarny

codojedzenia
Filety z udek kurczaka z warzywami 239

Proponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd.     Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru(...)pomidorowego -olej -sól, pieprz, kumin -wędzona papryka -przyprawy harissa, masala -majeranek Udka kroimy na kawałki. Przyprawiamy i skrapiamy olejem. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą

Maminek kulinarny