Kurczak w kremowym sosie jogurtowym Soczyste fileciki z kurczaka duszone w delikatnym sosie jogurtowym z warzywami i kurkumą. Przepyszne danie, które możemy podać z ryżem, ziemniaczkami czy makaronem. Taki obiad z pewnością zasmakuje całej rodzinie Składniki: 3 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 niewielka marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 200ml bulionu 100ml gęstego jogurtu naturalnego
Blog z Apetytemcałej Europie Środkowo-Wschodniej, na Bałkanach, w Iranie, Chinach i krajach zachodniej Azji. Dopóki mamy na lokalnych bazarkach i w sklepach dostęp do świeżych warzyw, warto przygotować tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem w sosie z polnych pomidorów i cieszyć się ich smakiem. Gołąbki z białej lub włoskiej kapusty w sosie pomidorowym będą świetnym pomysłem na obiad(...)duża główka młodej kapusty lub dwie małe o łącznej wadze około 2 kg (można zastąpić kapustą włoską) około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego 100 g ryżu (można zastąpić kaszą pęczak lub inną) 2 duże cebule 1 łyżeczka mielonego chili pół łyżeczki mielonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 łyżeczka roztartego majeranku tłuszcz do smażenia cebuli sól
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadawana "chodziło" za mną risotto, miałam na nie wielką ochotę. Postanowiłam przygotować risotto z burakami , które są świetnym warzywem o tej porze roku, ponadto idealnie pasują do ryżu. Risotto udało się wyśmienicie - słodkie i kremowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Zdecydowanie polecam na pyszną kolację na ciepło. Wszystkie szczegóły o tym jak przygotować prawdziwe risotto, łącznie z włoską nomenklaturą, znajdziecie(...)inspiracje na potrawy z wykorzystaniem buraków! Risotto z burakami Składniki: 2 większe szalotki bananowe (lub średniej wielkości cebula) 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 250g ryżu arborio pół szklanki białego wytrawnego wina 600-700ml bulionu warzywnego 500g ugotowanych buraczków 20-30g parmezanu szczypta suszonej szałwii sól, pieprz Jak zrobić risotto z burakami? W rondlu
Codzienne GotowanieCzarny ryż - właściwości i zastosowanie Czarny ryż - znaczniej mniej popularny w naszym kraju, niż ryż brązowy czy biały - znany jest od tysięcy lat
Cztery FajeryKebab bowl to świetny pomysł na prosty, szybki w przygotowaniu obiad pełen warzyw. Pomysł jest prosty – na dno miski nakładamy ugotowany ryż (ciepły), a na nim dowolne składniki – tym razem zdecydowałam się na: wegański kebab (podgrzany) posiekaną w paseczki kapustę pekińską pokrojonego w kostkę, pomarańczowego pomidora starty ser żółty plasterki jalapeno Całość skropiłam [...] Artykuł WEGE KEBAB BOWL
SandraFrej.comBardzo często na moim stole królują szybkie i zdrowe sałatki. Coraz częściej wykorzystuję warzywa strączkowe oraz mnóstwo warzyw! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 200g ugotowanego brązowego ryżu 1 papryka 1/2 (100g) opakowania miksu sałat 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: papryka wędzona, czosnek granulowany, pieprz czarny, sól ziołowa, świeży koperek Sposób przygotowania: Paprykę oczyszczamy z nasion, myjemy i kroimy w drobną
Truskawkowa Fiestaminut. Natomiast krewetki krócej około 5 minut. Danie jest gotowe. Wystarczy je teraz odpowiednio ułożyć. Na usmażonej wołowinie poukładaj krewetki, wokół poukładaj ziemniaki i warzywa. Możesz również podać to danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas przygotowania wynosi około 30 minut. Jedna porcja zawiera 350 kalorii. Danie to możesz polecić swoim znajomym bez dwóch zdań. Spaghetti w sosie pomidorowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepisy na: Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Koktajl spalający tłuszcz z pomarańczy i grejpfruta appeared first
Kulinarne Przebojeawokado wg Ewy Chodakowskiej Fit budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojerobi się je sprawnie i szybko, nie zwraca się uwagi na wielkość i sposób pokrojonych warzyw, są sycące, pięknie wyglądają, składają się z ogromnej ilości warzyw i nie potrzeba im dodatku kasz, makaronów, czy ryżu. Same plusy! Dlatego chciałabym pokazać Wam kolejny wspaniały przepis na jedną z moich ulubionych zup-krem. Osobiście, za świeżymi pomidorami nie przepadam, ale zupy
Be Fit Be Strongawokado wg Ewy Chodakowskiej Fit budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Koktajl hamujący apetyt – do zrobienia w 5 minut! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemega zdrowy! Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzepisy na: Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojesmaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerze. Smacznego! Zobacz również przepisy na: Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Koktajl z jarmużu, banana i jabłka – odchudzający i mega zdrowy! The post Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami appeared first
Kulinarne PrzebojeDziś obiad z ryżem. Jakoś tak się stało, że dawno nie było u nas ryżu. Tak więc nadrabiam zaległości i ekspresowe danie było gotowe. Do przygotowania
Ewa w kuchnitorebki. Ja zaproponuję wam dziś połączenie dwóch ekspandowanych zbóż w formie miękkich ciasteczek. Jest to alternatywa dla ciastek sklepowych, które są z reguły zrobione z ryżu z dodatkiem owocu. W tych ciasteczkach ukryjemy kolejne warzywo. W naszej kuchni zagości dziś batat. Zastąpi nieco nudnego ziemniaka i trochę podkręci słodycz Dziubas zjadł już wszystko. Chyba muszę zrobić kolejną porcję Miękkie ciasteczka
Krupeczkiskładników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość obędzie się bez dodatków w rodzaju ryżu czy tortill (to plus dla tych, którzy starają się nie łączyć mięsa z węglowodanami). To proste, ale „charakterne” danie, które wspaniale nasyca
Even Better Fooddoprawiamy czosnkiem, bazylia, oregano ostra i słodką papryką do smaku. Cukinię, cebulę i ziemniaki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy nie ugotowany ryż, na to połowę sosu pomidorowego i układamy naprzemiennie warzywa. Na wierzch wykładamy resztę sosu. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie, posypujemy rozdrobnioną w palcach mozzarellą i pieczemy kolejne 20 minut
Delusional Trinekonserwowych 30 dag sera żółtego 30 dag szynki czosnek granulowany, sól i pieprz jako przyprawy 6 łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu Wykonanie: Makaron lub ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem soli. Warzywa puszkowe i słoikowe odsączyć z zalew. Paprykę, ogórki, ananasa, szynkę i ser pokroić w kostkę. Nie musi być do bardzo drobna kostka. Wszystkie składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzygotowaniu i co najlepsze - można do nich wrzucić na co ma się ochotę. Tak jak z sałatką. Jeśli mamy ochotę na makaron lub ryż to wybieramy już tylko dodatki: kurczak, mielone, ryba, warzywa, sosy, itp. I to jest smacznie fajne:) Ja akurat wymyśliłam to danie, gdy te składniki miałam w domu. Jeśli nie macie parmezanu możecie dodać trochę tartego
Zasmakuj Kuchnikroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszenieBlueberry Corner by "jagodzianka" Panowie uwielbiają meksykańską kuchnię z powodu ciekawego smaku, pysznych warzyw, wołowiny i meksykańskich dodatków takich jak pszenne tortille, ryż, nachos, … Przeczytaj cały artykuł Post Meksykańskie klopsiki pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerPomidory są mocno skoncentrowane w smaku i lekko się rozpadają, a oliwki pozostają jędrne. Oprócz tego sałatka jest już zbędna ze względu na ilość warzyw towarzyszących kurczakowi, a idealnym dodatkiem jest kasza lub ryż ugotowany z przesmażoną cebulką, tymiankiem i odrobiną oleju. Dodatkowo danie jest łatwe do przygotowania i nie ma po nim dużej ilości naczyń do zmywania. ;) Składniki
Pełny talerzgroszku mrożonego 6 pieczarek 1/2 szklanki kukurydzy 3 ząbki czosnku natka pietruszki sól morska pieprz czarny zioła curry kurkuma olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Ryż gotuję około 30 minut. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchewkę, jedną połowę kroję w kosteczkę, drugą ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, to samo pieczarki. Wszystko podsmażam na oleju kokosowym
Bike By Lifedodatkiem mąki z ciecierzycy miały być mniejsze, ale jestem leniuszkiem i wolałam uformować kilka większych tofu klopsy z masłem orzechowym, kuskus, warzywa (vegan) inspiracja tortilla z tofu smażonym z ananasem, ryżem, marchewką i sałatą, z ostrym sosem chilli (vegan
More food, love and dreamsSmaczne i pożywne danie z piersią kurczaka i dodatkiem warzyw. Wspaniale komponuje się z kaszą kuskus, makaronem oraz ryżem. Wystarczy kilka chwil na przygotowanie pysznego obiadu. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka Kukurydzy złocistej z groszkiem firmy Bonduelle … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPapryka faszerowana ryżem, mięsem mielonym, fasolą i pomidorami. U mnie w lekko pikantnej wersji. Składniki: 100 g ryżu ok 300 g mięsa mielonego puszka czerwonej fasoli
e-PrzepisyKulinarnekażdej strony - Do podsmażonych schabowych dodać pokrojone pieczarki ,cebule ,seler - Podlać szklanką bulionu lub wody , przykryć .Dusić ok 20 minut. - Uduszone warzywa zmiksować . Sos doprawić według uznania . Podawać z makaronem ,ryżem lub kasą i koniecznie surówka
Eli Gotowanieprzez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnagórnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaDanie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone. Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka zimnej wody żółtko jajka kilka kostek lodu sól ,pieprz Do smażenia użyliśmy: brokuł
R'n'G Kitchenpuszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1 puszka ananas 1 słoik selera 1/2 szklanki ugotowanego ryżu majonez sól, pieprz Ananasa pokroić w paseczki, pozostałe warzywa dokładnie odcedzić, wymieszać wszystko razem, przyprawić i dodać majonez
Jadło i czytadłomarchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem
VioletoweKucharzenieryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy
Truskawkowa Fiestanasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było
Kolizje SmakówMadrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem
Chilli Czosnek i Oliwadość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu
Pora coś zjeśćFaszerowana papryka - z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami. Klasycznie. Jesiennie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie
Pasja SmakuNajczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku . Czytaj
Buniabaje w kuchniduża, olej rzepakowy 1 szklanka, przyprawa do grilla karkówka 1 opakowanie, pieczarki 12 sztuk, papryka 2 sztuki, boczek wędzony 35 dag, cukinia 1 sztuka większa, cebula 5 sztuk mniejsze ryż 2 szklanki ogórki zielone 2 sztuki większe, jogurt gęsty 400 ml, cukier 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka koperek 1 pęczek(...)160C. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem, dodać jogurt, posiekany koperek i wymieszać, ugotować ryż w osolonej wodzie na sypko - pyszne, apetyczne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami, pieczone w piekarniku są pyszną potrawą nie tylko na obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę minestrone – jest zupą typowo sezonową, a jej skład(...)podstawowych składników zupy. Tak czy siak, jeśli kochacie kuchnię włoską, to minestrone jest obowiązkową pozycją do spróbowania – niezwykle esencjonalna, dość gęsta, ale jednocześnie lekka zupa pełna sezonowych warzyw, doprawiona włoskimi ziołami, zabierze Was na włoskie wybrzeże nawet w środku zimy. Taką zupę możecie z czystym sercem podać całej swojej rodzinie – jest naprawdę lekka, zdrowa, pełna warzyw, na samych
Pociąg Do KuchniLubicie sałatki? Ja je wprost uwielbiam, zwłaszcza te na bazie ryżu lub makaronu. Dziś zapraszam Was na makaronową sałatkę (light) z warzywami w ziołowym jogurcie. Wykorzystany do sałatki makaron kukurydziany, który otrzymałam od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy , dodaje jej lekkości, zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Do tego pyszne warzywa i lekki sos. Nic tylko jeść. Spróbujcie. Makaronowa sałatka (light) z warzywami
Słodkie okruszkidodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała i początkowo nikt nie chciał jej rozporcjować
bastalena