górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnaDanie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone. Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka zimnej wody żółtko jajka kilka kostek lodu sól ,pieprz Do smażenia użyliśmy: brokuł
R'n'G Kitchenpuszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1 puszka ananas 1 słoik selera 1/2 szklanki ugotowanego ryżu majonez sól, pieprz Ananasa pokroić w paseczki, pozostałe warzywa dokładnie odcedzić, wymieszać wszystko razem, przyprawić i dodać majonez
Jadło i czytadłomarchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Warzywa wraz z kukurydzą z puszki dodajemy do mięsa. Wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy oraz podlewamy wodą. Dusimy do miękkości warzyw (około 30 minut na mniejszym ogniu). Podałam z ryżem
VioletoweKucharzenieryż się zeszkli. Na początku dodajemy jedną - dwie chochle bulionu, mieszamy i dusimy pod przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy
Truskawkowa Fiestanasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było
Kolizje SmakówMadrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami ( pavo trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem
Chilli Czosnek i Oliwadość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu
Pora coś zjeśćFaszerowana papryka - z mięsem mielonym, ryżem i przyprawami. Klasycznie. Jesiennie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 woreczki ugotowanego ryżu sól, pieprz, pieprz ziołowy, chili, zioła prowansalskie
Pasja SmakuNajczęściej robię gołąbki z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku . Czytaj
Buniabaje w kuchniduża, olej rzepakowy 1 szklanka, przyprawa do grilla karkówka 1 opakowanie, pieczarki 12 sztuk, papryka 2 sztuki, boczek wędzony 35 dag, cukinia 1 sztuka większa, cebula 5 sztuk mniejsze ryż 2 szklanki ogórki zielone 2 sztuki większe, jogurt gęsty 400 ml, cukier 2 łyżki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka koperek 1 pęczek(...)160C. Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem, dodać jogurt, posiekany koperek i wymieszać, ugotować ryż w osolonej wodzie na sypko - pyszne, apetyczne, aromatyczne szaszłyki drobiowe z warzywami, pieczone w piekarniku są pyszną potrawą nie tylko na obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupa minestrone to klasyka włoskich zup – jest niezwykle gęsta, a jej podstawą są warzywa – marchew, cukinia, pomidory i szpinak. Można dodawać inne warzywa – groszek, fasolkę szparagową, paprykę; zupę minestrone podaje się z ryżem, makaronem lub właśnie bardziej nietypowe – z tortellini. Nie ma jednego podstawowego przepisu na zupę minestrone – jest zupą typowo sezonową, a jej skład(...)podstawowych składników zupy. Tak czy siak, jeśli kochacie kuchnię włoską, to minestrone jest obowiązkową pozycją do spróbowania – niezwykle esencjonalna, dość gęsta, ale jednocześnie lekka zupa pełna sezonowych warzyw, doprawiona włoskimi ziołami, zabierze Was na włoskie wybrzeże nawet w środku zimy. Taką zupę możecie z czystym sercem podać całej swojej rodzinie – jest naprawdę lekka, zdrowa, pełna warzyw, na samych
Pociąg Do KuchniLubicie sałatki? Ja je wprost uwielbiam, zwłaszcza te na bazie ryżu lub makaronu. Dziś zapraszam Was na makaronową sałatkę (light) z warzywami w ziołowym jogurcie. Wykorzystany do sałatki makaron kukurydziany, który otrzymałam od Rodzinnej Wytwórni Makaronów Fabijańscy , dodaje jej lekkości, zdrowia i niepowtarzalnego smaku. Do tego pyszne warzywa i lekki sos. Nic tylko jeść. Spróbujcie. Makaronowa sałatka (light) z warzywami
Słodkie okruszkidodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza. U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała i początkowo nikt nie chciał jej rozporcjować
bastalenaDelikatna, szybka, sycąca. I gotowa w pół godziny. Składniki: Podudzie kurczaka Marchew 2szt Por Kilka różyczek brokuła Ryż Śmietana 30
Kulinarne blogowanie