ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:151/442)

Kotleciki jagnięce 146

łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots – olej do smażenia – świeża kolendra do posypania – do podania: ryż lub zapiekane ziemniaki, mango chutney Patak’s, sałatka lub gotowane warzywa Przygotowanie: Jeśli kupiłeś/aś cały comber pokrój go w poprzek na małe kotleciki. Za pomocą dłoni lekko spłaszcz mięso, a następnie zamarynuj je w paście

nietylkopasta.pl
Zupa krem z pieczarek z gnocchi 186

Zupa krem z pieczarek z gnocchi Zupy, które zazwyczaj gotuję to zupy krem. Można je zrobić z jakich tylko chcemy warzyw, serwować same lub z dodatkami. Fajnym dodatkiem może być jajko, ryż, grzanki, ptysie czy jak ostatnio odkryłam, gnocchi. Jeśli nie macie w domu blendera, możecie nie blendować tej zupy, będzie ona smakować ona równie pysznie Jeśli zdecydujecie się

mecooks
Buddha bowl – tofu w sosie miód-sriracha 266

Miska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony

Karo in the Kitchen
Najlepsza pomidorowa 177

miseczki odlewamy trochę zupy, dodajemy mąkę i śmietanę. Energicznie mieszamy i przelewamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem. Wyjęte z zupy warzywa i mięso  kroimy, przekładamy do zupy. Podajemy z ulubionymi dodatkami -  ryżem lub makaronem

VioletoweKucharzenie
Lekka sałatka z komosą ryżową 212

minut).  Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów.  Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej sałatce ciekawego smaku. Doskonale współgrała z warzywami. Zdecydowanie będę po nią częściej sięgać, bo jest zarówno zdrowa, jak i bardzo smaczna.  Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy   "MAKAR" . Firma

Tradycyjna kuchnia Kasi
Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia 184

odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem - Obok wyłożyć sałatkę z cieciorki i cukinię. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Indyk na sposób azjatycki. 223

danie sos chilli słodko-pikantny. Mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i nasze danie jest gotowe. Samo smażenie nie powinno trwać dłużej jak 6-8 minut. Warzywa powinny być chrupiące. Indyka na sposób azjatycki podajemy najlepiej z ryżem ew. bagietką. Zachęcam do wykonania tego dania na chińskiej patelni wok. Patelnia jest tania a dań jakie można na niej przygotować jest bardzo wiele

Kulinarny karnet Christophera
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 242

nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów i gulaszy - na bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak w curry - montignac 291

późniejszym smaku potrawy, ale jeśli nie macie to użyjcie zwykłego curry, tez będzie dobry efekt końcowy. To danie można zjeść samo albo z warzywami jako posiłek tłuszczowy w diecie montignaca ale z kuskusem lub ryżem, gdy diety nie stosujemy. Inspiracja książka "Schudnij z Montignakiem". Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 187

chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus

Monia miesza i gotuje
Papryka faszerowana jak zrobić ? 153

Papryka faszerowana jak zrobić ? Papryka faszerowana, jak zrobić ? Hmm, szczerze bardzo prosto. Zapraszam po prosty przepis.       Paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa, tak

Kuchnia na wzgórzu
Risotto z kurkami 165

oliwa Szalotkę i czosnek drobno posiekać. W głębokim garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, zeszklić na niej warzywa. Dodać kurki i podsmażyć na mocnym ogniu, aż grzyby lekko się zrumienią. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć ogień. Przesmażyć chwilę, następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje.  Gdy wino się zredukuje, wlać chochlę bulionu. Gotować

wyzwania kuchenne
Gulasz z indyka i cukinii 240

Taki gulasz nie dość, że jest bardzo smaczny, łatwy do przygotowania, to jeszcze i zdrowy, gdyż zawiera lekkostrawne mięso indyka i dużo warzyw. Gulasz z cukinii świetnie smakuje z kaszą jęczmienną typu pęczak, ale również z ryżem lub innym rodzajem kaszy. Jeśli taki gulasz będą jadły małe dzieci, to oczywiście należy ograniczyć jego pikantność. Pikantność mego gulaszu oceniam na jakieś

Kuchcik gotuje
Wołowina po azjatycku – przepis na obiad do pracy 126

miód, sezam i olej sezamowy. Gotować przez 7 minut. Wołowinę pokroić w paski i dodać do pojemnika na parze. Gotować razem z warzywami przez 15 minut. Po zakończeniu gotowania odstawiamy pojemnik nie odkrywając pokrywki. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją (tak, by był al dente) – najlepiej sprawdzać, by go nie przegotować. (ok. 12 minut) Całość łączymy ze sobą

Czynniki pierwsze
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 225

zrobić ) i kroimy na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni na oleju szklimy cebulę, po czym dodajemy czosnek. Gdy warzywa się zarumienią dodajemy kurki, chwilę smażymy. 4. Podlewamy zawartość patelni białym winem, odparowujemy nadmiar płynu (opcjonalnie). 5. Dodajemy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Na koniec(...)sosie kurkowym. Można również polać sos na mięso. Najlepszymi dodatkami do dania są pieczone ziemniaki, ale śmiało możecie podać polędwiczki w towarzystwie ryżu czy kaszy. Jako dodatek warzywny świetnie sprawdza się sałata z winegretem, grillowane warzywa czy gotowana fasolka szparagowa. Smacznego

W kuchni Katie