upalne słoneczne dni. Moje gołąbki zrobiłam z ryżu jaśminowego, który ma długie, białe, delikatne ziarna i dobrze komponuje się smakowo z warzywami. Podane składniki wystarczą na około 10 gołąbków. Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 2 woreczki ryżu – najlepiej jasnego, jaśminowego 2 marchewki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 10 pieczarek 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku sól i pieprz do smaku(...)bieżącą wodą i usunąć głąb. W głębokim garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę i po obgotowaniu jej przez kilka minut kolejno ściągać delikatnie liście. Ze środka każdego liścia ściąć zgrubienie. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie. Marchewkę obrać i pokroić w krótkie słupki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki lub plasterki. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorkiem
Trzeci talerzdanie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami. Smakuje bardzo dobrze, idealnie pasuje do ziemniaków, ryżu, kaszy, a także do placków ziemniaczanych i wielu innych dań! W daniach wegetariańskich bardzo ważną rolę odgrywają przyprawy i zioła – to głównie dzięki nim uzyskujemy(...)Sosy potrafią świetnie dopełnić danie, a także być jednym z głównych składników – tak, jak sos gulaszowy. Mam dla Was przepis na wegetariański sos gulaszowy z pieczarkami, ciecierzycą i warzywami.… Drukuj Proporcje na: 3 porcje Czas przygotowania: 20 minut Czas pieczenia/gotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 150 g pieczarek 1 cebula 100 g ciecierzycy (ugotowanej
Via GustoWitajcie po długiej przerwie :) Wracam do Was z prawdopodobnie najbardziej uniwersalnym przepisem, a w zasadzie techniką kulinarną świata - stir-fry. Polega ona na szybkim smażeniu
Kulinarne zapędy KokosaDania z ryżem śmiało możemy zaliczyć do dań z kategorii - szybkie i smaczne. Zazwyczaj przygotowuję je w biegu kiedy obiad ma być na już. Dodatkowym atutem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś przepis na szybkie i proste śniadanie, oczywiście zrobione na parze. To są pierwsze moje szparagi w tym roku, jako że zaraz zaczyna się na nie
Parowar Facetaniskokalorycznym. W dodatku prostym i szybkim w wykonaniu. Bardzo dobrze smakuje zjedzony sam, ale może być też świetnym dodatkiem do dań mięsnych zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków. Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo", która mnie zachwyciła i z pewnością nie skończę na przygotowaniu tego jednego przepisu. Na podstawie "Warzywo" Dominiki Wójciak -1 średni kalafior -1 pęczek
Simple DishSKŁADNIKI: Pół opakowania ryżu typu arborio 4 nogi kurczaka 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku kilka małych pomidorków 100 ml wytrawnego
smacznieinatematJuż kiedyś wspominałem, że moją ulubioną herbatą jest Teekanne biała cytrynowa. Nie, nie użyłem jej w przepisie, użyłem za to jako składnika herbatę zieloną liczi :) , która
Parowar FacetaRyż do obiadu to świetna rzecz, jednak sam ryż z czasem staje się nudny. Dzisiaj moja propozycja na ryż z zielonym groszkiem, odrobiną
Magiczne Życie MartySkładniki: 1 szklanka ryżu 1 średnia czerwona papryka 3 szklanki bulionu z 1,5 kostki rosołowej 150g śmietany 18% lub 22% 50-100
Czerwona Porzeczkadzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem Składniki: · 2 piersi(...)Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: · z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką · w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym · w tortilli · w formie sałatki, do której
Mania Gotowaniastanowił przez to świetną podstawę taniej, szybkiej i co najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję(...)solimy – bulion jest już słony. Podduszone warzywa i mięso zalewamy bulionem ( nie wlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie na zapas ), całość 3-4 minuty dusimy razem, po czym dodajemy paluszki krabowe i krewetki. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień pod patelnią i wsypujemy ryż. Starajcie się to zrobić jedną równą warstwą, tak żeby
Karo in the Kitchenskładników, i mimo, że głównie przebija się posmak cebuli i pora - to idealnie jednak równoważy go kurczak z dodatkiem nasion sezamu. Bardzo ciekawa propozycja dla urozmaicenia codziennego menu. Ryż warto ugotować dużo wcześniej przed przygotowaniem dania, im wcześniej tym lepiej.Po ugotowaniu, wysypać go na tacę cienką warstwą i całkowicie ostudzić. Pierś kurczaka oczyścić z błonek i chrząstek. Pokroić(...)Dodać marchewkę i pora i smażyć co chwilę mieszając przez około 2 minuty. Przesunąć warzywa na bok patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka i papryczkę chili oraz sezam, smażyć przez około 2 minuty, następnie wymieszać z warzywami i smażyć przez około 1 minutę. Wsypać ryż i smażyć przez około 2 minut, co chwilę mieszając. Wlać jajko i mieszając
Świat Domowej Kuchniwarzywami. Ostatnio coraz więcej u mnie wegetariańskich dań, ale na pewno nie będzie to blog typowo vege ;) Po parowaniu trochę płaska mi wyszła, więc radzę dodać więcej warzyw :) Ja dałem na każdym płacie tylko tyle co widać na zdjęciu na wierzchu, więc ładujcie w środek więcej :) No i zafarbowała trochę na fioletowo od marchewki :) Ale ogólnie ładnie się(...)drobną kostkę, a ząbek czosnku w płatki. Myjemy i osuszamy listki bazylii i tymianek. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy pieprzem i przekładamy do pojemnika na ryż i włączamy parowar na 12 minut. Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cukinie również na plasterki. Papryki oczyszczamy i kroimy w paski. Po wyłączeniu parowaru, wyjmujemy pojemnik z pomidorami
Parowar Facetaodmiana od tradycyjnego curry z warzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula(...)kolendry 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oleju ryżowego (może być rzepakowy) Sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw najwygodniej jest pokroić wszystkie warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, a cukinię w grubą kostkę. Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić
Fabryka pomysłów