Ramen to nic innego, jak japoński rosół z makaronem i dodatkami. Wyróżnia się on od tradycyjnych zup japońskich tym, że zawiera mięso. Większość zup japońskich sporządzanych jest na bazie ryb lub warzyw. Podstawowym składnikiem zupy ramen jest sos sojowy, rzadziej miso. Trudno powiedzieć, że wzorowałam się dokładnie na wersji oryginalnej japońskiej. Raczej przygotowałam ramen w wersji znacznie spolszczonej
Passions hobbies lifedość nudnych śniadań? Dziś zapraszam na moją wersję śniadania ;) Bajgle (można użyć bagietek, tortilli, chleba tostowego) zapiekane pastą z tuńczyka ,kopru,rzodkiewki ;) Świeże i sycące śniadanie dla każdego smakosza ryb ;) do tego ☕ lub 🍵 . Macie ochotę? Zapraszam : Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło ;) Składniki na 4 porcje
Gotowanie Patkiniedawna na polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi. Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła: http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php https://www.kikkoman.pl https://food.ndtv.com https://www.news-medical.net
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowania puree. Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą i posól. Gotuj 20-30 minut w zależności od gatunku, w tym czasie przygotuj sos i rybę. Na małej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj lekko posolone krewetki, podsmaż z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wsyp czosnek pokrojony w plastry, smaż na średnim(...)cytryny, szafran. Kiedy wszystko się połączy i zagotuje wsyp posiekaną natkę pietruszki. Sos odstaw w ciepłe miejsce lub podgrzej przed samym podaniem. Rybę wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, dopraw obficie solą. Na patelni rozgrzej olej. Dorsza smaż na mocnym ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Ugotowane ziemniaki
kuron.com.plproporcje oleju, soku z cytryny i octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak. sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs. dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako dip do świeżych i gotowanych warzyw dressing włoski beztłuszczowy – delikatny
kolorowotorcikowobagietce. Saska o smaku Pomarańczy z Nutą Bourbona idealnie rozbudziła kubki smakowe gości. Już sam jej zapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki
Ostra na Słodkoartykułu tutaj ). Napiszę krótko oczyszczą, odmłodzą i odchudzą. Czereśnie dostarczą dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i inne ryby morskie. Jod wspmaga pracę hormonów tarczycy, między innymi regulujących przemianę materii. Mają równiez niski IG=22. Korzystaj z sezonu i jedz je jak najczściej! Składniki: 1,5-2 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Ziarno z niebieskiej kukurydzy (z którego została wykonana kaszka) zawiera 3792mg/kg antyoksydantów. naturalny słodko-orzechowy smak; idealna na polentę, do pysznych kluseczek oraz do panierowania ryb; Mąkę z niebieskiej kukurydzy 100% natury; pełnoziarnista; całkowicie wolna od GMO; bogate źródło antyoksydantów; Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu Mąka z niebieskiej kukurydzy zawiera 1985mg/kg antyoksydantów
Słodkie okruszkiKlopsiki można zajadać na różne sposoby, zawsze smakują wyśmienicie. Tym razem podałam klopsiki pieczone, zdrowszą wersję smażonych z sosem cytrynowym i świeżym makaronem udon. Danie smakuje
Moje Małe Czarowaniepółmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs i ryb – my zjedliśmy je z grubym na trzy palce burgerem z polędwicy wołowej i sosem z zielonego pieprzu. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 500-550g szparagów zielonych 1 łyżka
Karo in the KitchenDziś mam dla Was pełny przepis na znakomite bento. Jest to rodzaj posiłku kuchni japońskiej, składający się zwykle z ryżu, ryby lub mięsa, pikli, kiszonek oraz gotowanych warzyw. Wszystkie te elementy są zazwyczaj pięknie przygotowane i pakowane w specjalne pudełka, po japońsku nazywane bentō-bako . Mogą być plastikowe (te produkowane masowo), jednak tradycyjni Japończycy preferują te drewniane, lakierowane
Kate's Kitchencienkie plasterki. Całość polać sosem. Podawać od razu po przygotowaniu. Sos ziołowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs
Magiczne Życie MartyOmega 6. Niestety nie są one na równym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego
Truskawkowa Fiestafantastyczna, a jest tylko 3-składnikowa. Kalafior spełnia tutaj główna rolę, ogórek idealnie „zaostrza” całość, a koperek nadaje wspaniałego aromatu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb, do dań z grilla czy też jako samodzielne danie. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Przygotowuję ją kilka razy w roku i zawsze tak samo zachwyca mnie
Smaki Na TalerzuLekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone
Kucharzyca