proponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacieście francuskim wspominam za każdym razem, gdy go używam – i tak będzie tym razem. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia
mojewypiekiinietylkoprzyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut wyczarować pełnowartościowe, zdrowe danie. Pokochasz je nawet jeśli nie przepadasz za rybami. Jak gotowaliśmy – dania z piekarnika idealne do mrożenia Wszystkie dania z tego menu powstały w ciągu dwóch godzin. Do ich przygotowania wykorzystaliśmy piekarnik (obyło się więc bez tony
Niedzielny kucharzodmiany jeszcze nie znałam więc postanowiłam popróbować. Boczniak cytrynowy jest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym. Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki. Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie. Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku. Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczyli wężymord to pyszne i zapomniane warzywo i czas sobie o nim przypomnieć na nowo. W większych sklepach można już je zakupić. Dziś danie z pieczonym wężymordem i grillowaną rybą, rezultat pyszny obiad, zapraszam. Grillowana dorada i pieczony wężymord. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSałatka z soczewicy i tuńczyka to mój pomysł na dzisiejszy obiad z rybą w roli głównej. Choć główną rolę w tym przypadku skradła soczewica. Do przygotowania tej sałatki wybrałam czarną soczewicę Beluga, która ma piękny kolor i fakturę. Czarna soczewica przypomina mi trochę kawior. Wiem, że rzadko można ją spotkać w sklepach, ale jak spotkacie, kupcie i wypróbujcie, jest
Dietologjego wierzchniej warstwie. Pieprz jest przyprawą powszechnie używaną w naszej kuchni. Dodajemy go do bardzo wielu potraw (prawie do wszystkiego). Świetnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs, sałatek, zup, ryb czy sosów. Dodaje naszym przyprawom ostrzejszego i wyrazistego smaku. Ponadto dodatek pieprzu sprzyja lepszemu trawieniu (jednak należy pamiętaj o jego rozsądnych ilościach gdyż nadmiar może podrażniać żołądek, dlatego zaleca
Health-Fit-Lifedodatkowi białego, wytrawnego wina. Dla wielbicieli sosów serowych ten sos to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Pasuje zarówno do makaronu, jak i gnocchi. Fantastycznie smakuje zarówno z mięsami, jak i rybami czy warzywami. Ja postanowiłam podać ten sos z kawałkami kurczaka oraz pełnoziarnistym makaronem typu penne. Soczysty kurczak w aromatycznym sosie serowym to dla mnie obiad idealny ❤ Składniki: 3 filety
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 300-400 g filetu z łososia 100 ml śmietanki 30% 7-8 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii 1 szklanka żurawiny sól pieprz kurkuma olej do smażenia 1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oprószamy z obu stron solą i pieprzem. 2. Pomidory kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzany olej kładziemy podzielonego na porcje
kruche babeczkipasowało też jajko w koszulce. Fasolkę można zjeść samą jako szybki i syty obiad czy kolację, ale można ją też wykorzystać jako dodatek do pieczonych czy smażonych mięs i ryb. SKŁADNIKI 2 bardzo duże albo 4 małe porcje 2 puszki białej fasolki, 450g fasolki po odcieku 1 puszka pomidorów bez skórki w passacie pomidorowej, 400g + pół puszki wody
Karo in the Kitchenmiodu i brzoskwiń Idealne do niebieskich serów pleśniowych, owoców czy też deserów. ` Casillero del Diablo – Chardonnay – wino wytrawne, białe, o aromacie ananasa, brzoskwiń, orzechów, gruszek i pieczywa. Idealne do ryb, owoców morza i białego mięsa. Casillero del Diablo – Cabernet Sauvignon – wino wytrawne, czerwone, o aromacie jagód, śliwek, suszonych owoców i wanilii. Idealne do jagnięciny czerwonych mięs, dojrzałych serów
Ostra na Słodkoblogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem, ale mam dość mięsa. Odkąd wróciliśmy nasza dieta obfituje w ryby, warzywa i nabiał. Z mięs jak do tej pory pokusiliśmy się dwa razy na wołowinę. Dania warzywne wbrew pozorom mogą być sycące, smaczne, dobrze zbilansowane pod względem dostarczanych składników
W kuchni Katiełyżce zimnej wody, rozpuszczam w gorącej i dodaję do marchwi, odstawiam do lodówki do stężenia. Nakładam krem na podpieczone serca zimne. Krem łososiowy: Kawałek łososia odkładam do dekoracji. Resztę ryby miksuję blenderem z drugą połową śmietany, doprawiam pieprzem. Krem wyciskam na krem marchewkowy. Dekoruję łososiem, sercami wyciętymi z marchewki, natką, pieprzem. Z drugiej marchewki za pomocą nożyka do jarzyn
wesoła kuchniaokoło 4-5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę i dodajemy serek topiony. Smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż ser się roztopi. Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(...)około 15-20 minut (gdyby warstwa majonezu zaczęła się zbyt szybko rumienić, przykrywamy rybę folią aluminiową). Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem
Smaki Na TalerzuPesto alla genovese to pesto z bazylii, orzeszków, oliwy z oliwek i parmezanu. Najpopularniejsza opcja serwowania to makaron z pesto, jednak smakuje równie dobrze z pieczywem, kurczakiem, rybami lub jako podstawa do sosu sałatkowego! Pesto może stać w lodówce do tygodnia. Możemy je również zamrozić. Składniki na mały słoiczek: 1 doniczka bazylii 3 garście orzeszków
Czarnawisienka