wielkanocnych dań. Ciekawostką jest, że do przygotowania dania użyliśmy dwóch rodzajów łososia – wędzonego oraz surowego, podpieczonego uprzednio w piekarniku. Dzięki temu zabiegowi tarta była delikatna w smaku, aromat ryby nie był tak intensywny. Podczas przygotowywania tarty, Michel udzielił wiele cennych rad, o których chciałabym Wam napisać. Za każdym razem przygotowując wytrawną tartę podpiekałam spód, ponieważ bałam się
Kuchnia Bazyliimożna dopasować i odciąć kawałek, jaki potrzebujemy. Śmiało mogę powiedzieć, że papier do pieczenia w mojej kuchni jest niezbędny i nie wyobrażam sobie bez niego wypiekania ciast, czy pieczenia ryb lub warzyw. Ciekawa jestem, czy w kuchni również korzystacie z papieru do pieczenia? Składniki: (na formę 23 cm x 33 cm x 7 cm) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
Kuchcik gotujeSzkocja słynie z ryb i owoców morza, dlatego też tych składników nie mogło zabraknąć wśród moich przepisów. Dziś przygotowałam niezwykle proste i szybkie danie - przegrzebki w boczku . Małże św. Jakuba stanowią idealną przystawkę - chrupiący boczek idealnie komponuje się z delikatnymi i miękkimi przegrzebkami, polanymi maślano - cytrynowym sosem. Przegrzebki w boczku to po prostu Szkocja na talerzu - polecam! Przegrzebki
Codzienne GotowaniePasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą zagościła u mnie wczoraj na śniadanie. Pasta jajeczna z tuńczykiem i rzeżuchą Pasty można przygotować z jajek, sera białego, warzyw pieczonych, warzyw surowych, ryb i całej masy innych produktów jarskich jak i mięsnych. Na śniadanie idealnie sprawdzą się pasty, które są sycące i zapewnią nam energię przez co najmniej kilka godzin
mecooksObiad szybki i smakowity dziś przedstawiam. Wykorzystujecie mrożonki? ja często ale i tak nazbyt rzadko. Mrożonki to warzywa i owoce zamrożone w największej swojej świetności z
Moje Małe Czarowaniepokazać. Mam nadzieję, że w kolejnych edycjach Akcji, bo już teraz mogę Was zapewnić, że będą kolejne części tej zabawy, uda mi się dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę" . Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku
Codzienne Gotowanieobiadów, które mogłabyś/ byś zabrać ze sobą. Dlatego warto tak rozplanować posiłki aby np. wykorzystać kurczaka czy indyka, który został z obiadu niedzielnego. Zaplanować kolację na ciepło np. rybę na parze i przygotować porcję więcej, którą możecie potem zabrać ze sobą do pracy ( i od razu mówię, jeśli masz świeżą rybę to spokojnie ona pachnie, a po usmażeniu
SMYKWKUCHNImagnez, który bierze udział w tworzeniu białka, przewodnictwie nerwowym oraz ma znaczenie w regulowaniu ciśnienia krwi. ( wiedzę zaczerpnęłam z tego miejsca ) Ma też ciekawy smak. Pasuje do mięs i ryb, można z niego wyczarować sałatkę. Zjeść na ciepło i na zimno. Sam lub z dodatkami. U mnie dzisiaj na obiad dziki ryż z warzywami i mango. Spora dawka energii
Z Kuchni Do Kuchnijestem Wegetarianką, ale coraz częściej wybieram dania bezmięsne. Nie jest to może jakieś bardzo częste bo zdarza mi się jeść mięso, ale częściej ostatnio wybieram ryby. Spowodowane to jest tym, że powoli mnie mięso zaczyna obrzydzać. Widzieliście filmiki o przerośniętych kurczakach, albo tym jak traktuje się zwierzęta w ubojniach? To wiecie o co mi chodzi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trineidzie, zagospodarowania resztek zalegających w lodówce. Kruche ciasto można przygotować w większej ilości i zamrozić. Do nadzienia można wykorzystać prawie wszystkie warzywa, a poza tym mięso, ryby, wędliny, sery i zioła. To doskonała przekąska na przyjęcie czy spotkanie, do kieliszka schłodzonego białego wina i miłego towarzystwa :) Można zaserwować ją na ciepło lub przygotować wcześniej i podać jako zimną przekąskę
Smakowity Blog KulinarnyZdecydowanie za rzadko jemy ryby. Dziś prezentuję łososia w bardzo klasycznej wersji, bo pieczonego w folii, w piekarniku. Łososia możemy upiec razem z ziemniakami, mamy wtedy szybki, smaczny obiad:). 2 filety z łososia 1 cytryna 1 pęczek koperku sól, pieprz 1. Filety posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy plastrami cytryny. Zawijamy dokładnie
Szefowa kuchniokresie Wielkiego Postu na moim stole częściej goszczą ryby, a wśród nich śledzie. Przepisów na nie znajdziecie na tym blogu sporo w odpowiedniej zakładce (klik! ). Niżej podaję kolejną bezglutenową propozycję, którą można zapakować do lunch boxu i zabrać do pracy. Składniki : 150 ml ryżu 4 płaty śledziowe pół czerwonej papryki jabłko 2- łodygi selera naciowego 3-4 łyżki
Weekendy w domu i ogrodziePodczas weekendu pozwalamy sobie na nieco więcej przyjemności kulinarnych niż w tygodniu. Jak urozmaicić sobotni obiad? Może jako dodatek do mięsa czy ryby podać frytki? Dzieciaki na pewno się ucieszą. Tym bardziej że mogą włączyć się do pracy w kuchni. Jedno jest pewne – wszyscy będą zachwyceni takim frytkowym poczęstunkiem. Jeśli zrezygnujemy z wersji fastfoodowej na rzecz dietetycznego wykonania
KulinarneImpresje.plżółty kolor klusek). Zasadniczo do tego dania używa się jednego z trzech rodzai bulionu: mięsny (wołowina, wieprzowina, drób – mięso i kości), warzywny (marchew, por, kapusta, jarmuż, glony), morski (glony, ryby, skorupiaki – dodaje się zarówno mięso jak i ości, pancerzyki a później odcedza). Możecie się tez spotkać z mieszankami tych wywarów. Bardzo często bulion jest przyprawiany sosem sojowym lub pastą
KierunekuchniaMercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam odkryć już
DominikaDolci