ryby - 22566 przepisów (strona:692/1505)

Budyń z ryżu z grzybami 144

użyciem parmezanu. W rozdziale „O maśle, serze, nabiale i korzeniach” pisze jak używać parmezan: „ Parmezan użyć można na dania mięsne i postne, który utrzeć trzeba, i mięso lub ryby wprzód ugotować w ukropie lub zaprawie, sos i mięso trzeba mniej solić, ponieważ od parmezanu słoności nabierze .” Jednak dopiero w XIX wieku parmezan stał się w miarę powszechny mimo wysokiej

królestwo garów
Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą 140

Dziś danie błyskawiczne, pyszne, zdrowe i pożywne. Lubię takie danie gdy za oknem skwar czy nie ma za dużo czasu a na dworze leje i leje

Moje Małe Czarowanie
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 134

szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj naturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie

Strefa Zdrowego Żywienia
Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM) 155

opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.  Podawaj na przystawkę, np. na liściach sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb.  ➤ Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna, ale teraz bez problemu kupisz ja w większości znanych supermarketów tuż obok kuskusu i innych kasz. Jeśli masz wybór, wybierz bulgur

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasolka szparagowa z bekonem, cebulą i jajkiem w koszulce 212

wędzonego, dymnego aromatu – cały smak podkręca czosnek , a jajko w koszulce to tutaj przysłowiowa kropka nad i. Czy jako samodzielny obiad, czy jako dodatek do jasnych mięs i ryby – tak podana fasolka na pewno nie jest nudna czy byle jaka! Fasolce odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie ją myjemy. Gotujemy fasolkę na parze lub w wodzie, do stanu al dente

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 161

razu po ugotowaniu, wystudzeniu i spakowaniu włożyliśmy do zamrażalnika. Dlaczego? Bo najłatwiej je zamrozić. Wiele z Was pyta jak przechowujemy gotowe dania. Nasza metoda jest taka, że: potrawy z ryb, owoców morza, trzymamy w lodówce maksymalnie jeden dzień dania z kurczaka i wieprzowinę 2 dni wołowinę – 3 dni jedzenie na czwartek i piątek zawsze mrozimy, chyba, że jest

Niedzielny kucharz
Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem 125

grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą, posyp solą oraz pierzem i grilluj z obu stron przez 1-2 minut (czas zależy od grubości kawałka ryby). Podaj go razem z ryżem. Danie polej sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą

Food Square
Burger rybny (fishburger) 119

curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrobić dłonią na jednolitą masę. Formować kotleciki, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor

Oryginalny smak
Pyszna fasolka szparagowa z warzywami w pomidorach na zimę do słoików 1045

zimę do słoików. Taką sałatkę możemy podać na zimno do obiadu lub podgrzać, dodać podsmażone mięso i podać w formie sosu do ryżu. Sałatka również idealnie pasuje do smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: Z podanej porcji wyjdzie około 4 L sałatki 1,5 kg fasolki szparagowej

Uwaga Babcia Gotuje
Bornholm – ekologiczne lody i przydrożne stragany warzywne cz. 2 136

samoobsługowych straganików jest bardzo dużo i widać, że świetnie funkcjonują. Myślę, że ludzie bardzo uczciwie do tego podchodzą.  W ostatniej trzeciej części artykułu dowiecie się więcej o wędzarniach ryb na Bornholmie

noteskulinarnyfiga
Argentyński sos chimichurri 134

zupełnie w kilka minut! Zdecydowanie dłużej zeszło mi ze zdjęciami... Chimichurri, to sos na bazie pietruszki i kolendry, z nutą oregano i czosnku. Lekko ostrawy, ale do mięs czy ryb jak najbardziej pasuje. Zwłaszcza, że świetnie spisuje się także w roli marynaty, co sprawdziłam osobiście gdy mi trochę zostało... ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE

Kuchnia w czekoladzie
Szarpane kotlety rybne 373

Sposób na rybę w innej formie - tak by nie była nudna:). Przygotowana w formie kotlecików zaskoczy degustujących.  300g filetów z dorsza  1 jajko 50ml mleka 2 łyżki mąki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki  1/2 cebuli  sól, pieprz, papryka słodka olej  1. Rybę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z jajkiem, mlekiem, natką i cebulą

Szefowa kuchni
Pieczone warzywa 105

przygotowałam pieczone warzywa , a konkretnie cukinie kolorowe, ziemniaczki i czosnek. Całość podałam z posiekaną natką z pietruszki i płatkami migdałów! Bardzo kolorowy, letni obiad lub dodatek np. do ryb, mięsa i dań z grilla.  Pieczone warzywa / 2 porcje Składniki: 1/2 żółtej, średniej wielkości cukinii 1/2 zielonej, średniej wielkości cukinii kilka młodych, małych ziemniaków 2 duże ząbki czosnku

Moja smaczna kuchnia
Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem 150

potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam ochotę na coś

A to pestka
Koperkowa polędwica z dorsza z batatami 155

Lekki, dietetyczny obiad, idealny na upalne dni. Polędwica z dorsza w połączeniu z czosnkiem i koperkiem świetnie komponuje się ze słodkimi ziemniakami w pikantno-ziołowej odsłonie

Czekoladowa muffinka