Dziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie
karmelowysię twarda. Upieczony i wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce do 10 dni. Pasztet mięsny. Pasztety przyrządzamy z najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano na ciepło z dodatkiem gorącego
Moja Książka KucharskaZiemniaczane krokiety z grzybami mogą być świetnym dodatkiem na stole wigilijnym. Te pyszne i chrupiące krokiety ziemniaczane to idealna propozycja do wigilijnej ryby, czy kapusty z grochem (tę uwielbiam! To takie proste danie, a niesamowicie pyszne). Ziemniaczane krokiety z serem są także zniewalająco pyszne przez rozpuszczony ser, który nadaje im świetną teksturę i smak. Ziemniaczane paluszki
MamaOskarkamniejsze kawałki. Cebulę obieram i kroję w kostkę. 2. Na oliwie szklę cebulę. Dodaję grzyby oraz karpia. Wszystko razem smażę około 10 minut. Studzę. Następnie do podsmażonych grzybów i ryby dodaję kaszę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. 3. Z kapusty włoskiej zdejmuję liście. Liście wrzucam na ok. 2 minuty do wrzącej wody. Na każdy
Tradycyjna kuchnia Kasiodstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni rozgrzewamy kilka łyżek klarowanego masła, najpierw rumienimy na nim cebulę, kiedy nabierze złotego koloru zdejmujemy cebulę z patelni. W międzyczasie rybę skrapiamy sokiem z cytryny, panierujemy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w lekko osolonej bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, na rumiano z dwóch stron
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚledzie przygotowane według przepisu na rybę w pomidorach . 500 g płatów świeżego śledzia, 3 cebule, 600 ml przecieru pomidorowego , 1 - 2 listki laurowe, 3 sztuki ziela angielskiego, 5 sztuk pieprzu czarnego, sól, cukier, olej do smażenia, Płaty śledzi oprószyć mąką i usmażyć na tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli
królestwo garówwigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie może w nim zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, postnego bigosu oraz ryby po grecku. W wielu częściach kraju, zwłaszcza tych wschodnich, sporą popularnością cieszy się też kutia. Co to za danie, skąd przybyło i jaki jest na nie przepis? Pochodzenie kutii
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dawno tu nie było żadnego przepisu obiadowego... I postanawiam to zmienić! Będzie mięso, ryby i obiady wege! Obiecuję poprawę :) Dlatego dziś mam dla Was przepis na schab z kapustą. To jedyna forma schabu, która przejdzie mi przez gardło... i nawet smakuje. Nawet bardzo! I mała podpowiedź dla Was... im więcej kapuchy tym lepiej :) Składniki: 4 plastry schabu
CzarnawisienkaBardzo lubię sałatki między innymi za to, że do ich przygotowania można wykorzystać wiele różnych produktów, które akurat mamy w lodówce. Warzywa, owoce, mięso, sery oraz ryby w połączeniu z odpowiednimi składnikami dają wspaniałe danie, które może stanowić lunch czy zdrową przekąskę. W mojej dzisiejszej sałatce wykorzystałam resztę sałaty rzymskiej, kilka pomidorków, ugotowane na twardo jajka oraz kawałki wędzonego
Życie ze smakiemteriyaki to sposób gotowania, przyrządzania jedzenia. Nazwa pochodzi od słów: teri od przymiotnika błyszczący i yaki – grilować, gotować. Teriyaki wywodzi się z Japonii, gdzie wykorzystywane jest głównie do przyrządzania ryb, rzadziej mięs czerwonych i drobiu. W zachodnim świecie teriyaki kojarzy się natomiast przede wszystkim z kurczakiem. Daleko pada kopia od oryginału W wersji oryginalnej metoda polega na smażeniu mięsa
Niedzielny kucharzpieczonych buraczków Lubicie czerwony barszcz? Ja nie wyobrażam sobie bez niego świątecznego stołu. Idealny do uszek, pierożków, pasztecików z kapustą i grzybami, a nawet do kawałka pysznej smażonej ryby. Taki barszcz też często przygotowuję również przed świętami, bo nie tylko wspaniale smakuje, ale też i doskonale rozgrzewa w te chłodne zimowe dni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście barszczu na pieczonych
Słodkie okruszkidecydujemy, co chcemy jeść i ile chcemy jeść. Wybieramy zakres kaloryczny diety (z reguły od 1000 do 3000 kalorii) oraz rodzaj diety. Może być ona wegańska, oparta na rybach, bezglutenowa, ale także klasyczna. Niektóre firmy oferują również specjalne diety (odkwaszające, sokowe czy oczyszczające). Z kolei tutaj poznasz inne rady, które pomogą ci zdrowo chudnąć. Catering dietetyczny – jak go znaleźć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wiedziałam co dziś zrobić na obiad. Nie chciałam za długo stać przy "garach" . Nie miałam również ochoty na mięso , ryby, kasze. Postanowiłam zrobić placuszki warzywne i to był dobry wybór. Zrobiłam je zupełnie inaczej niż do tej pory - dzięki sokowirówcec. TAK :) SOKOWIRÓWCE:) Jesteście ciekawi jak? Zapraszam :) Podałam je z sosem czosnkowym i sałatą. Uwielbiam takie dania. Polecam i zapraszam
Gotowanie PatkiDziś proponuję szybki, pyszny i bardzo przyjemny makaron z owocami morza, pieczarkami i papryką w sosie na bazie pomidorów. Doskonały pomysł na szybki obiad po pracy
karmelowy