jedno z tradycyjnych dań pojawiających się na świątecznym stole. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania. Choć jako dziecko nie przepadałam za uszkami (dla mnie istniały tylko ryby ;)) teraz je po prostu uwielbiam. Dziś dzielę się z Wami pysznym i prostym przepisem na domowe wigilijne uszka z grzybami. Do świąt zostało już niewiele czasu. Takie uszka z powodzeniem
Słodkie okruszkiczosnek i koperek przesiąkł do ziemniaków . Dopiero na drugi dzień , jest pyszna i traci swój ostry ,posmak świeżego czosnku , na rzecz zrównoważonych smaków Serwujemy schłodzoną , solo lub w towarzystwie ryby , czy mięsa . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka ziemniaczana o smaku Tzatzyki pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyŚwięta Bożego Narodzenia to oprócz ryby, kapusty pod wieloma postaciami, pierogów, a także uszek wspaniały czas aromatycznych słodkości. W moim rodzinnym domu co roku obowiązkowym punktem świątecznego menu były pierniczki oraz keks . Przeglądając ostatnio rożne przepisy natknęłam się na absolutnie niesamowity przepis na rurki z kremem waniliowym. Malutkie, kruche, słodkie rurki nadziane delikatnym waniliowym kremem to super propozycja zarówno
Życie ze smakiemnatka z pietruszki zielony groszek cytryna Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny i odłożyć na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie odciąć głowę, podzielić rybę na części, usunąć szkielet i resztę ości pozostawiając skórę. Rybi łeb, szkielet przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać włoszczyznę, vegetę, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym(...)następnie całość wystudzić. 2. Kawałki karpia zawinąć osobno w aluminiową folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 25 minut. Po tym czasie wystudzić upieczoną rybę, ułożyć na półmisku (zaczynając od głowy), dodać groszek, natkę z pietruszki, marchewkę w kształcie gwiazdek, plasterki cytryny i zalać lekko tężejącym wywarem rybnym, po czym wstawić do lodówki na minimum godzinę
Szalona Kuchnia Ewelinypomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie o co chodzi. Składniki: 4 solone filety śledziowe 1 cebula puszka pomidorów 1 czubata łyżka powideł śliwkowych 1 łyżeczka octu winnego liść laurowy szczypta cynamonu
KardamonovyŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której niepowtarzalny smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi warzywami: czerwoną papryką, wyrazistym porem, tradycyjnymi rodzimymi ogórkami konserwowymi i pachnącą cebulą. Całość dopełnia nutka pikanterii w postaci małej papryczki, co sprawia, że sałatka obłędnie smakuje, a do tego ciekawie się prezentuje wśród wigilijnych
Szalona Kuchnia EwelinyProponujemy kolejne danie z kategorii bardzo łatwych i szybkich w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektownych. Grillowanego łososia podamy z kolorową warzywną sałatką na zimno. Trzeba przyznać
Kulinarna PokusaPropozycje na świąteczne rybki (będą aktualizacje:) Śledzie w marynacie korzennej Śledzie po kaszubsku - w sosie pomidorowym Ryba po grecku Śledzie po cygańsku Ryba z pieczarkami i papryką w sosie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie w sosie czosnkowym Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie
Uwaga Babcia Gotujeśredniej półki cenowej. Wytrzymywały bardzo krótko. Zwykle po kilku miesiącach zaczęły odpryskiwać, przebarwiać się. Bardzo frustrujące też było to, że przywierały do nich potrawy. Nigdy nie zapomnę widoku poszarpanej ryby podczas uroczystości rodzinnych. Głównym czynnikiem decydującym o zakupie powinna być jakość oraz solidność wykonania. Powiem Wam szczerze, że wyleczyłam się z kupowania patelni ze średniej półki cenowej. Ich użytkowanie
Moja pasja smakumnie przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia, ukradkowe spojrzenia, co Mikołaj zostawił pod choinką. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, ryb, pierogów z [...] Artykuł TORT MARCHEWKOWY Z JABŁKAMI pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.compolskiej tradycji podczas Wigilii spożywa się tylko dania bezmięsne. Na stole królują ryby: karpie , sandacze , szczupaki ... . Wśród (według tradycji) 12 dań obowiązkowo pojawia się śledź . Śledź w wielu odmianach, wariacjach: rolmopsy , śledzie z koperkiem , pod pierzynką , z piernikiem , z kapustą kiszoną i wiele innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący
królestwo garówŚledź to obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole, gdzie występuje w postaci rewelacyjnej sałatki, w której wyrazisty smak tej ryby idealnie komponuje się z polskimi dodatkami: jabłkami, buraczkami, ogórkami kiszonymi i cebulą. Całość smakuje obłędnie. Składniki: 450g śledzi Matias 2 ogórki kiszone 2 jabłka 3 buraki 1 czerwona cebula 3 ziemniaki 3 jajka 5 łyżek majonezu
Szalona Kuchnia EwelinyJuż nie raz pisałem o tym, że łosoś pomimo iż jest bardzo tłustą rybą , to ma wiele składników niezbędnych dla naszego organizmu, przede wszystkim są to kwasy omega-3. Tak więc tym razem na nasz stół trafił łosoś na parze z zieloną fasolką. Przepis i lista zakupów znajduje się poniżej… Łosoś na parze z zieloną fasolką – składniki: 250g
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!hołdem na cześć kuchni Włoch. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów na pyszne antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery. Na jej końcu znajduje się rozdział: Włoskie ABC, który zawiera przepisy bazowe, wykorzystywane w innych daniach. Oprócz znakomitych receptur
Di gotujewytrzymalszy niż stop aluminium i 2 razy mocniejszy niż stop żelaza. Jest również lżejszy niż stal szlachetna o 43%. Patelnia ma wszechstronne zastosowanie: można na niej piec mięso, ryby, warzywa, placki, placuszki, naleśniki, omlety, tortille itd. Jedna patelnia, a tyle możliwości! A teraz czas na przepis – Pyszne marchewkowe placuszki Składniki: (na 4-5 sztuk, ilość zwiększamy
Słodkie okruszki