każdy z nas przepada za tradycyjnym smakiem karpia. Postanowiłyśmy przed świętami wypróbować karpia smażonego w migdałach według przepisu Karola Okrasy nieco go uproszczając. Ryba wyszła w smaku zupełnie odmienna niż zwykle smażony karp. Smaczna, delikatna i ciekawa w smaku. Szczerze polecamy każdemu, kto ma ochotę na karpia „inaczej”. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 płaty karpia Kieliszek(...)czerwonego wina Pół łyżeczki cukru Garść rodzynek Garść mąki Garść migdałów w płatkach 1 jajko 1/2 cytryny Przyprawy: sól, biały pieprz 1/3 szklanki zupy rybnej lub wywaru z ryby Wyfiletowane płaty karpia dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Oprószamy delikatnie białym pieprzem oraz solą od strony mięsa. Również od strony mięsa ścieramy odrobinę skórki
Kolizje SmakówMój mąż uwielbia ryby pod każdą postacią, a chyba najbardziej te złowione samodzielnie ..trochę małe....ponoć smaczne..ja nie jadam takich rybek, to się nie wypowiem.. ryba przyprawa do ryb sól sok z cytryny mąka olej do smażenia Ryby wyczyścić, umyć.Posypać przyprawą , solą , skropić sokiem z cytryny.Maczać w mace i smażyć na rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniezupa rybna powinna smakować, wtedy zmieniłam zdanie na tema zup rybnych, stałam się ich fanką. Nadeszły kolejne wakacje, tym razem nad jeziorem, nie mogły się obejść bez dań z rybami. Oprócz smażonych płotek, czy okoni które zdążyliśmy przygotować, ja przygotowałam zupę rybną. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest(...)łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podajemy na talerzach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Można podawać do tej zupy świeży, biały chleb. The post Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięinaczej niż na ciepło. No, ale żeby nie było, że jestem taka posłuszna, znowu musiałam spsocić coś po swojemu. Tymbaliki z dorsza czyli moja ryba po grecku dorsz przyprawa do ryb oliwa mąka do oprószenia 1 marchew 1 por (biała część) 1 jabłko 1/2 cebuli sól, pieprz, słodka papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego Zaczęłam od warzyw. Pora pokroiłam(...)mniej więcej 10min. wspólnego duszenia zdjęłam z ognia. Czas na dorsza. Misio go wyfiletował. Następnie ja gotowe filety pokroiłam na nieco mniejsze cząst ki, oprószyłam przyprawą do ryb, mąką i w takiej postaci wrzucałam na rozgrzaną patelnię. Smażyłam z obu stron. Na talerzu rozłożyłam plastikowe obręcze. Do środka nakładałam warstwami warzywa, rybę, warzywa. Delikatnie usunęłam obręcze
bastalenaZaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz listek, ziele różowy pieprz olej do smażenia Rybę pokroić(...)marchewkę i pietruszkę, smażyć razem kilka minut. Wlać 1/2 szkl. wody, dodać rozdrobnione pomidory i przyprawy .Dusić na małym ogniu do miękkości.W pojemniku układać na przemian rybę i warzywa.Wystudzić i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzeniediecie. Spożywanie ryb polecam zawsze, ale zazwyczaj jak się odchudzamy to spożywamy albo pierś z kurczaka albo filet z indyka, a to zaczyna być po jakimś czasie nudne. Ryby nie zawierają dużo tłuszczu, a te przygotowywane na parze nie dość, że są smaczne to nie tracą wszystkich wartościowych składników. Łosoś świeży może nie należy(...)ryb o niskiej zawartości tłuszczu bo około 12- 14%, ale mimo to polecam tą rybę. 100 g łososia na parze to około 170kcal. składniki: na 2 porcje kasza kuskus (przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu) cukinia mała 2 marchewki 1 ząbek czosnku 250 g łososia 1/2 cytryny W rondelku podsmażamy na łyżce oliwy z oliwek, cukinię, czosnek i marchewkę
SMYKWKUCHNItarta olej do smażenia Rybkę dokładnie płuczemy. Posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie odstawiamy na 10-15 min. do lodówki. Po tym czasie maczamy rybę w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane filety układamy na rozgrzanym oleju i smażymy na rumiano. Kiedy rybkę odstawimy do lodówki, możemy(...)cukrem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dobrze jest surówkę na trochę odstawić, by smaki się połączyły. Wtedy spokojnie zajmujemy się panierowaniem i smażeniem naszej odstawionej wcześniej do lodówki ryby. Lubię ten zestaw też z tego powodu, że nie muszę na nic czekać, ponieważ gdy rybka stoi w lodówce, ja robię surówkę, a kiedy z kolei surówka powinna trochę
Ratunku obiadpiękna, srebrzysta ryba o wydłużonym kszałcie, jest uważana za jedną z najlepszych jakościowo i smakowo ryb środziemnomorskich. Ma nadzwyczaj chude i delikatne mięso, oraz duże, łatwe do usunięcia ości. Klasycznie przyrządza się ją w pierzynce z grubej soli, ale równie pysznie smakuje pieczona w foli, z warzywami, z aromatycznym masełkiem, wyfiletowana, czy pieczona na grilu, lub jako baza(...)natki pietruszki 4 listki szałwi, rozmaryn, plasterki cytryny 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego wina, u mnie Celebro sól, pieprz pomidorki koktajlowe 5 ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1/2 ząbka czosnku i 2 listki szałwi, dwie połówki
Mia Cucina Sofietasprawa tej nieszczesnej zupy przez dlugie lata na sama wzmianke o zupie rybnej dostwalam dreszczy. Ale poniewaz faktycznie ryba to zdrowie, a ja ciagle szukam nowych inspiracji jak rzeczona rybe przyzadzic, to tez pokusilam sie w koncu na zupe z dodatkiem ryby. I co? Otoz moja zupa okazala sie byc bardzo dobra. W przeciwienstwie do tej z karpia, moja(...)byla bardzo kolorowa, zawierala bowiem duzo kolorowych i pysznych warzyw. Ryba zas byla delikatna, a co dla mnie najwazniejsze, jej aromat nie udzielil sie calej zupie. Ryba byla raczej wspanialym dodatkiem do nej, to taka kropka nad i. Jarzynowa z ryba skladniki: 1 papryka czerwona mala puszka kukurydzy 200g zielonego groszku mrozonego 1 cebula 1 zabek czosnku 4 duze ziemniaki
Przysmaki Karolkipewnego czasu rybne moga byc tylko paluszki, bo tylko to jest w stanie zaakceptowac rozkapryszona panna. Ostatni obiad z tradycyjnie smazona ryba Viki meczyla chyba pol godziny. Postanowilam troche pooszukiwac, troche pokombinowac by jednak z ryb nie rezygnowac tak latwo. Tym wlasnie sposobem na dzisiejszy obiad byly klopsiki rybne. No i prosze sukces! Dziecko na poczatku krecilo nosem(...)jaka ta rybka jest pyszna!" Czulam jak miod leje sie na moje serce. Moze i innym rybnym niejadkom ta wersja zasmakuje? Polecam. Klopsiki rybne (banalnie proste) skladniki: 500g ulubionej ryby - u mnie mintaj 1 bialko 1 dymka ze szczypiorkiem sol i pieprz do smaku 2 lyzki bulki tartej+ do obtoczenia olej do smazenia wykonanie: Filety z ryby oczyszczamy
Przysmaki Karolkiktoś z nas skusiłby się rybę podawana w gazecie? A jednak taka ryba może być genialna. Autorem poniższego przepisu , który wykorzystałam jest geniusz samouk, fascynat kuchni molekularnej Heston Blumenthal. Jego przepis został ostatnio polecony na forum w Galerii Potraw . Jako ze Hestona uwielbiam zrobienie jego ryby to była decyzja 3 sekund. I co... i było super... wystarczy pomysł(...)genialna panierkę a mogłabym jeść tylko taka rybę, nawet z gazety. A w dodatku na zimno jest jeszcze lepsza... następne do wypróbowania pójdą jego frytki. Załączam tez link do filmiku na którym dokładnie widać jak przyrządził rybę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapraszam na przepyszny obiad, dzisiaj połaczymy pesto z ryżem I łososiem. Potrawa....kto uwielbia ryby będzie zachwycony. Ciekawostka :) Salmon jest powszechną nazwą dla ryb pochodzących z rodziny Salmonidae. Inną rybą z tej rodziny jest trout. Różnica między tymi rybami jest taka że łosoś lubi migrować a trout trzyma się tych samych wód. :) Zaczynamy: Składniki na pesto podane
Smaki EdytyKolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. insertCookd("3f369d6e18c10dab9b81ddeb34f5b177"); Składniki : * 1,2kg filetów dorsza, mintaja * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby * 4 marchewki * kawałek selera * 1 pietruszka * 2 cebule * 4 łyżki oleju rzepakowego * mały koncentrat pomidorowy * łyżka ketchupu łagodnego * cukier(...)sól , pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w paseczki. Usmażyć warzywa. Przyprawić do smaku. Dodać koncentrat i ketchup. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, opanierować, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. W misce układać warstwę warzyw i rybę. Przykryć warzywami
Magiczne Życie MartyRyba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy(...)ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis. Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku
W kuchni Karmel-itkiKarp smażony to chyba moje ulubione danie wigilijne. Poza Wigilią jadam tę rybę niezwykle rzadko, zresztą tak samo jak większość Polaków. Nie wiem jak inni, ale ja po prostu wolę inne ryby chociaż ten świąteczny karpik smakuje mi bardzo. Najlepszego robi moja Teściowa Zosia, ale najpierw przygotowaniami ryby zajmuje się Teść. To on wybiera i kupuje ryby
Smaczna Pyza