ryby - 22088 przepisów (strona:443/1473)

Śledzie korzenne 24

tego. W sumie nawet nie chcę, w końcu bloga nie prowadzę jedynie dla siebie. Jeżeli chodzi o same śledzie, od razu się przyznam, że nie jestem wielką fanką tych ryb. Lubię jednak te, które są z owocami, świeżymi i suszonymi. Mamy więc tutaj śledzie z rodzynkami. Pyszne. Składniki: 3 solone filety śledziowe 1 czerwona cebula garść rodzynek 4 łyżki

Kardamonovy
Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami 21

rzepakowy extra virgin (można użyć oliwy) (przepis na 3 porcje) Łososia kroimy w dużą kostkę, doprawiamy imbirem i sosem sojowym, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy kawałki ryby (na zwykłym oleju rzepakowym) do zrumienienia ze wszystkich stron. Pomarańcze obieramy ze skóry, najlepiej nożem, w taki sposób żeby nie pozostała na nich biała błona. Później je filetujemy

Kardamonovy
Dorsz pieczony z porami 21

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść(...)Pora kroimy w półplasterki i smażymy do miękkości. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy usmażonego pora, kładziemy na niego filety dorsza, całość posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na rybie układamy plasterki cytryny. Wszystko pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Artykuł Dorsz pieczony z porami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tatar z łososia, mango i kolendry 22

coś naprawdę pysznego. Głównym bohaterem jest łosoś, za którym My się musiał trochę nachodzić. Moje plany co do potraw były zupełnie inne, ale że dostępne były tylko wędzone ryby… raczę Was czymś innym. I tak na pierwszy strzał idzie tatar. Drugi przepis postaram się opublikować jeszcze w ten weekend. Składniki: 50 g łososia wędzonego na zimno 1 dojrzałe

Kardamonovy
Salsa z mango i granatem 22

Zrobiona w sumie pod rybę, po prostu. Od dawna chodziło za mną połączenie ryby z owocami, trzeba było to w końcu zrealizować. Świetne połączenie, świetne. Składniki: 1 mango pół granatu 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Mango obieramy, kroimy w kostkę (pamiętajcie o pestce w środku

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty 25

Zupełnie nie planowałam wrzucać dziś żadnego posta, ale nie mogę się powstrzymać. Poza tym dziś piątek, pewnie w wielu domach jest ryba. A do ryby najlepsza jest ta surówka. Wczoraj (dzięki mojemu tacie) jadłam jedną ze smaczniejszych kapust kiszonych ever. Dziś zrobiłam z niej klasyczną surówkę. Jest tak smaczna, że chyba nie doczeka obiadu. Składniki: 300 g kiszonej kapusty

Kardamonovy
Śledzie w jogurcie z jabłkiem i groszkiem 18

Zapomniałam o tym przepisie zupełnie. Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem zrobiłam przy okazji urodzin Bro. Zawsze w jego urodziny robię jakąś wersję tych ryb (bo lubi), w tym roku nie mogło być inaczej. Do wyboru miał właśnie te tytułowe i drugie – w chimichurri. Pierwsza propozycja smakowała mu bardziej, dlatego ją publikuję. Wiem, że to nienajlepsza pora

Kardamonovy
Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą 25

Makrelę obieramy ze skóry i ości (bardzo dokładnie), rozdrabniamy widelcem w misce. Dodajemy do niej obrane jajka i te również rozdrabniamy widelcem. Pokrojoną drobno cebulę wrzucamy do jajek i ryby, dolewamy do tego jogurt, majonez i musztardę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Pasta pyszna jest właściwie od razu, nie trzeba jej odstawiać do przegryzienia się. Przed

Kardamonovy
Jajka faszerowane szprotkami 20

swoje ulubione zioła. Moja lodówka już świeci pustkami, dodałam więc do nich rzeżuchę, która już właściwie dogorywała. Najchętniej jednak dodałabym chyba natkę pietruszki, ona mi zawsze najlepiej uzupełnia smak ryb. Możecie też zaszaleć i wrzucić jednocześnie koperek, natkę i szczypiorek – też będzie w dechę. Będę się z Wami powoli żegnać, bo naprawdę mam dziś niewiele czasu. Jeszcze sobie

Kardamonovy
Sałatka z pomidorami, fetą i sosem bazyliowym 25

nieważne. I jeden i drugi sprawdzi się tak samo dobrze. Wiem. Wiem już do czego zjedliśmy tę sałatkę. Do pieczonego pstrąga. Wiecie jak to wszystko dobrze smakowało? Lekka ryba, letnia sałatka. Namawiam. Zdecydowanie. Robiąc tę sałatkę, na początku pomyślałam, że zrobię osobny post dotyczący sosu bazyliowego. Zrezygnowałam po tym, jak zupełnie nie radziłam sobie ze zrobieniem mu zdjęć. Olałam więc(...)tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść

Kardamonovy
Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i ogórkiem kiszonym 21

Albo z czarnym. Jeżeli chodzi o samego tuńczyka dobrze sprawdzi się i ten w oleju i ten w sosie własnym. Zioła jak zwykle dowolne. Ja zawsze byłam fanką łączenia ryb z natką pietruszki, więc u mnie wylądowała pietruszka. Koperek? A pewnie, czemu nie. Dymka/szczypiorek? Proszę bardzo. Możecie też zrobić sałatkę na bogato i wymieszać trzy rodzaje tych zielonych dobroci

Kardamonovy
Śledzie z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i musztardą francuską 23

śledzi. Są tam te klasyczne, jak w śmietanie lub zupełnie od czapy z harissą, daktylami, z morwą. Ja chyba nie mam żadnych oporów jeżeli chodzi o takie kombinacje, do ryb pasuje mi prawie wszystko. Mam w planie w tym tygodniu zrobić jeszcze jedną porcję śledzi, może przepis pojawi się w przyszłym tygodniu, zobaczę co z tego wyjdzie. Ogólnie będzie

Kardamonovy
Pasta jajeczna ze szprotkami 26

gorąco Wam polecam). Co możecie dodać jeszcze do tej pasty? Nie musicie przecież ograniczać się jedynie do moich pomysłów. Pamiętajcie więc o koperku, który przecież bardzo lubi się z rybami i jajkami. Szczypiorek? No pewnie. Cebula – jak najbardziej. Czosnek, suszone pomidory, oliwki. Dajcie co chcecie. Dziś na tyle, zaraz lecę robić zdjęcia rosołu. Potem może zrobię sobie galaretę

Kardamonovy
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 27

Dziś piątek, więc większość z Was zrozumie mój post. Post jako wpis, nie jako post, no wiecie. Jakoś odruchowo dość często jadamy ryby w piątki. Wczoraj wieczorem zapytałam My czy mam rozmrażać dorsza. Odpowiedź była oczywiście twierdząca. A jak ryba to oczywiście surówka z kiszonej kapusty (przynajmniej w sezonie jesienno-zimowym). I z reguły ziemniaki utłuczone na śmierć. Lubimy

Kardamonovy
Ziemniaki z grilla nadziewane 50

nowych pomysłów na pyszne grillowe dania, nieco mniej klasycznych a bardziej nowoczesnych i pomysłowych. Mam dobre wieści, będę miała dla Was kilka naprawdę pysznych poleceń, dla osób, które lubią ryby i ciekawe smaki. Dziś pierwsza z nich – przepyszne ziemniaki pieczone z grilla nadziewane śledziem i dodatkami. Smak pieczonego ziemniaka z grilla zrobionego sposobem, który opisałam poniżej, jest nieziemski

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania