Kolejne danie wigilijne. Tym razem ryba w pysznych warzywach. Polecam zrobić to danie postne. Danie dobre i na ciepło i na zimno. insertCookd("3f369d6e18c10dab9b81ddeb34f5b177"); Składniki : * 1,2kg filetów dorsza, mintaja * jajko , mąka pszenna , bułka tarta - do panierowania ryby * 4 marchewki * kawałek selera * 1 pietruszka * 2 cebule * 4 łyżki oleju rzepakowego * mały koncentrat pomidorowy * łyżka ketchupu łagodnego * cukier(...)sól , pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w paseczki. Usmażyć warzywa. Przyprawić do smaku. Dodać koncentrat i ketchup. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, opanierować, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. W misce układać warstwę warzyw i rybę. Przykryć warzywami
Magiczne Życie MartyRyba z sosem śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry, świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza. Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka. Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy(...)ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis. Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku
W kuchni Karmel-itkiKarp smażony to chyba moje ulubione danie wigilijne. Poza Wigilią jadam tę rybę niezwykle rzadko, zresztą tak samo jak większość Polaków. Nie wiem jak inni, ale ja po prostu wolę inne ryby chociaż ten świąteczny karpik smakuje mi bardzo. Najlepszego robi moja Teściowa Zosia, ale najpierw przygotowaniami ryby zajmuje się Teść. To on wybiera i kupuje ryby
Smaczna Pyzaokoło 15-20 minut w 200°C. Seleryb a Seleryba to hit wśród roślinnych alternatyw dla tradycyjnych rybnych dań. Seler, dzięki swojej zwartej strukturze i delikatnemu smakowi, doskonale imituje rybę, szczególnie w połączeniu z wodorostami nori. Całość świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, a przy tym doskonale zaprezentuje się na świątecznym stole . Seler obieramy i kroimy(...)elegancka propozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Można go serwować w małych porcjach lub na kromkach ciemnego pieczywa, które świetnie komponuje się z intensywnym smakiem ryby. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Śledzie odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, musztardą francuską i solą. Na talerzu kładziemy okrągłą foremkę
kuron.com.pluzupełniły wszystko w bezpieczny sposób. Do tego oczywiście ulubiony majonez, jogurt naturalny i zioła. U mnie natka pietruszki i koperek – dla mnie to zawsze świetny dodatek do ryb wszelakich, Wyszło super. Prosto, smacznie, trochę świątecznie. Jeżeli chodzi o śledzie, zrobiłam jeszcze dwie inne wersje przekąsek. Przepisy na nie wrzucę pewnie dopiero w przyszłym tygodniu. Jeden z nich jest
Kardamonovynajlepszych przepisów na śledzie na Boże Narodzenie Nie wiem, jak Ty, ale ja nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez śledzi. Te pyszne i zdrowe ryby pojawiają się na naszym stole w listopadzie i znikają z niego w okolicach końca lutego. Nie wiem czemu, ale zimą smakują nam najlepiej, przez resztę roku mogą dla mnie nie istnieć 😀. Robię
Kulinarne przygody GatityRyba po grecku to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością w okresie Świąt Bożego Narodzenia. To magiczna potrawa, która wyjątkowo smakuje tylko raz w roku, kiedy jest częścią tej jedynej, świątecznej kolacji. To nie tylko potrawa, ale także nośnik wspomnień, symbol świątecznego […] Artykuł Ryba po grecku pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchniPyszny pomysł na śledzie na ostro – na Święta, Sylwestra lub inną okazję. Śledzie z chili to wyjątkowe połączenie tradycyjnej ryby o delikatnym smaku z ostrą, pikantną nutą papryczek chili. Idealnie nadają się jako przystawka na imprezy lub dod The post Śledzie z chili appeared first on Kulinarne Przeboje
Kulinarne Przebojezdrowe i łatwe w przygotowaniu. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalną potrawę do postawienia na świątecznym czy imprezowym stole, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Pewnie znacie przepis na rybę po japońsku, tym razem jednak rybę zamieniłam na piersi z kurczaka, co również świetnie się sprawdziło. Połączenie soczystego kurczaka panierowanego w delikatnym cieście i aromatycznej słodko-kwaśnej zalewy z warzywami(...)Paluchy czosnkowe z ciasta francuskiego – szybka przekąska na imprezę Rurki z pastą z tuńczyka – szybka przekąska na każdą okazję Wytrawne muffiny z cebulą i papryką – pyszne przekąski na imprezę Ryba z ananasem – pyszna przekąska na imprezę lub kolację Artykuł Kurczak po japońsku – znana potrawa w nowej odsłonie pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnetakich? To idealna propozycja dla tych, którzy szukają roślinnych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Boczniaki są nie tylko pyszne, ale również pełne wartości odżywczych, a ich delikatna tekstura doskonale imituje rybę. W tym poście pokażę Wam, jak w prosty sposób przygotować boczniaki w marynacie, które z pewnością zachwycą Wasze kubki smakowe. Zapraszam do lektury i gotowania! Po więcej inspiracji zapraszam
Dorota Smakujepomidorami jest nie tylko zdrowa i pożywna, ale także niezwykle smaczna i ładnie prezentuje się na stole. To danie można podawać jako samodzielną potrawę, dodatek do grillowanego mięsa czy ryb, a nawet jako lekką przekąskę podczas pikniku. Sałatka świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole czy w roli lunchu do pracy. Jest idealna dla tych, którzy cenią sobie lekkie(...)klasyczne połączenie z sałatkami. Pita: Pita nadziewana sałatką to szybka i smaczna przekąska. Dania główne: Grillowany kurczak: Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z chrupiącą sałatką to zawsze dobry wybór. Ryba: Pieczony łosoś lub grillowana dorada będą doskonałym uzupełnieniem lekkiej sałatki. Tofu: Dla wegetarian tofu wędzone lub naturalne będzie świetną alternatywą dla mięsa. Zupy: Zupa krem: Lekka zupa krem, np. z pomidorów
e-PrzepisyKulinarnedzień Czym jest anchois ? To maleńka, słona rybka, znana przede wszystkim z kuchni śródziemnomorskiej. W kuchni używa się jej głównie w formie filetów, często sprzedawanych w oliwie. Te niewielkie ryby mają wyrazisty smak, który w połączeniu z kremową konsystencją jajecznicy tworzy naprawdę ciekawe zestawienie. Anchois nadają jajecznicy przyjemny, umamiczny posmak – ten, którego poszukujemy w wykwintnych daniach. Jajecznica z anchois
codojedzenia