ryby - 22566 przepisów (strona:456/1505)

Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 38

cebula Risotto ? 3/4 szklanki ryżu arborio ? 1 cebula ? 100 ml białego wina ? 3/4 litra bulionu warzywnego ? szczypta szafranu ? 2 łyżki masła ? 2 łyżki parmezanu ? gotowy sos balsamiczny Wykonanie: ? Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. ? Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę. ? Ułożyć na cebuli kawałki ryby i przykryć. ? Gotować na wolnym

To co kocham
Pasta z wędzonej makreli 36

Bardzo smaczna pasta do smarowania chleba na bazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: ? 1 duża wędzona makrela ? 100 g sera żółtego ? 4 łyżki majonezu ? 4 łyżki keczupu pikantnego ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżka posiekanego koperku ? sól(...)pieprz do smaku ? chleb do wyboru Wykonanie: ? Makrelę obrać ze skóry i ości i rozdrobnić. ? Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. ? Wymieszać rybę z serem, majonezem i keczupem. ? Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. ? Podawać wyciśnięty na okrągły pumpernikiel lub z innym chlebem. ? Można również podawać na krakersach

To co kocham
Dorsz w zapiekance tortowej 40

Przy okazji konkursu kreatywnego z udziałem włoszczyzny i ryby w roli głównej powstało to danie, które może być również wigilijnym. Dorsz w towarzystwie omletu i puree marchewkowego, puree selerowo-pietruszkowego, podane w formie zapiekanki tortowej.Trochę zabawy z tym daniem, ale fajny efekt końcowy i oczywiście, co najważniejsze: smak. Składniki: ? 500 g dorsza ? 1 por ? 5 średnich marchewek(...)dorsza pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. ? Pora umyć, pokroić w półkrążki białą i część zielonej łodygi. ? Rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pora. Wymieszać z rybą i 1 jajkiem, doprawić solą i pieprzem. ? Roztrzepać 3 jajka z odrobiną soli i pieprzu, dodać 1 łyżkę natki pietruszki i usmażyć omlet na odrobinie oleju. ? Średnią tortownicę wysmarować olejem

To co kocham
Stek z tuńczyka 32

Tuńczyk jest rybą niskokaloryczną o dużej zawartości białka i wysokiej wartości odżywczej. Mięso tuńczyka charakteryzuje się ciemnym kolorem, od różowego po fioletowy. Tuńczyk to bogate źródło witamin, głównie witaminy A, D oraz witamin z grupy B i kwasy omega-3. Mają one korzystny wpływ na wygląd skóry, poprawiają działanie wzroku oraz wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Przygotowanie steku z tuńczyka(...)najprostszy sposób na przygotowanie jakiejkolwiek ryby. Aby uzyskać stek krwisty, należy smażyć go na mocno rozgrzanej patelni po 1 minucie z obu stron, średnio wysmażony ? po 2 minuty, a dobrze wysmażony ? po 3 minuty. Ja smażyłam po 2,5 minuty z każdej strony i wyszedł idealny. Składniki: – 2 steki z tuńczyka o grubości 2 cm – 2 łyżki

To co kocham
Kolejność spożywania posiłków i jej znaczenie w kontekście glikemii 35

warzywach i owocach, najlepiej surowych . Przykładowo, jedząc tradycyjny obiad, warto rozpocząć od surówki i zjeść ją na samym początku. Na drugim miejscu warto sięgnąć po element białkowy , czyli: mięso, rybę, jaja , strączki . Wraz z białkiem sięgamy po tłuszcz , czyli: oliwę , awokado , orzechy . Na sam koniec powinniśmy zjeść produkty skrobiowe , czyli: kasza, ryż, makaron, ziemniaki, pieczywo, a także te bogate(...)pokarmowego, wówczas ten skok cukrowy nie będzie gwałtowny. Co więcej, ten korzystny wpływ będzie zauważony nawet jeśli sięgniemy po deser, ale dopiero na samym końcu uczty złożonej z: sałatki, ryby i np. kaszy. Klasycznym przykładem jest zjedzenie kawałka (albo nawet kilku…) kawałków pizzy na imprezie. Zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem będzie najpierw sięgnąć po jakąś sałatkę (które również zwykle

Natka Pietruszki
Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek. 44

pietruszki. Na rozgrzanej patelni podsmażcie wszystkie warzywa z dodatkiem pokrojonego drobno łososia. Duście około 5 minut. Międzyczasie możecie podgotować fenkuła około 10 minut. Odcedźcie i wrzućcie do warzyw i ryby, podlejcie winem. I teraz albo rozgrzewacie piekarnik na 200 stopni i przygotowujecie potrawę w piekarniku, albo robicie ją na patelni. Na patelnię z warzywami wbijacie kilka jaj, przykrywacie(...)się zetną. Posypujecie bazylią, czarnuszką i dosmaczacie olejem lnianym. W piekarniku podobnie, również wbijacie jaja w dziurki które zrobicie łyżką w warzywach i rybie. Jeśli zauważycie, że potrawa jest za sucha, dolejcie do niej buliony warzywnego. Pieczcie nie więcej niż 10 minut, do ścięcia jaj.  Terrina z łososia, kopru włoskiego i jajek Terrina di salmone con finocchi. Piatto ricco

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka 71

Surówka z kiszonej kapusty. Surówka z kiszonej kapusty       Przepyszna surówka z kiszonej kapusty z marchewką, cebulą i jabłkiem. Chrupiąca, słodko-kwaśna. Jest świetnym dodatkiem do smażonej ryby ( przepis tutaj>>> ), albo panierowanych kotletów z kurczaka z parmezanem ( przepis tutaj>>> ). surówka z kiszonej kapusty jest bardzo prosta do zrobienia jest świetnym dodatkiem(...)minut, by smaki lepiej się przegryzły.  Surówka z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka to doskonały dodatek do drugiego dania. Idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i smażoną ryba lub panierowanymi kotlecikami z kurczaka. Mam nadzieję, że przepis na surówkę z kiszonej kapusty spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj. Miłego gotowania! Surówka z kiszonej

Moja Książka Kucharska
Śledź pomidorowy Tomatsild 46

przy dokach w oczekiwaniu na śledzie. Kiedy łodzie się zbliżyły, rozległy się niecierpliwe okrzyki: „Śledź jest tutaj!” przekształciłby się w śpiew. Następnie napełniali każde wiadro, beczkę i wózek srebrzystymi rybami. Pierwsze zapisane wzmianki o śledziu sięgają roku 1100 i miały kluczową rolę oczywiście w rozwoju Norwegii i całej Europy. Takie na przykład miasta jak Amsterdam i Kopenhaga powstały(...)historią śledzia w tle. Jedzenie śledzi to holenderska tradycja. Przez stulecia połowy i eksport solonych śledzi były jednym z filarów holenderskiej gospodarki. Ta srebrzysta, oślizgła ryba jest częścią holenderskiej tożsamości narodowej dzięki skromnemu rybakowi śledzia. Cały tekst* Wiele wojen, okropnych trzeba dodać, prowadzonych przez Norwegów, Holendrów, Anglików na przestrzenie wieków, opierała się o-Śledzie – z racji oczywiście ilość

RafalCook
Kapusta do obiadu 45

Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kapustę w stylu azjatyckim. Jest to świetna przystawka do obiadu, która pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Tego typu surówkę na ciepło podaję również do pizzy zamiast tradycyjnej surówki do pizzy . Z kapusty można wyczarować bardzo fajne przepisy. Kupując kapustę nie jest moją intencją, aby kupić jak najmniejszą główkę. Zawsze mogę(...)wiele inny, a przede wszystkim krótszy. Smażona kapusta to typowa przystawka na ciepło. Z zimnych przystawek polecam coleslaw . Coleslaw z kapusty pasuje niemalże do każdego obiadu z mięsem, rybą, czy drobiem. Thai coleslaw to świetna przystawka do kurczaka satay. Przepis na kapustę 4 porcje Składniki: 500 g białej kapusty 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka Golden

codojedzenia
Śledzie korzenne marynowane w winie z przyprawami. PRZEPIS 68

godzin. Po tym czasie śledzie odsącz na sitku, ponownie przełóż do miski. Dodaj drobno posiekaną cebulę, ułóż ciasno, skrop octem, zalej olejem, odstaw jeszcze na kila godzin. Przepisy na ryby Artykuł Śledzie korzenne marynowane w winie z przyprawami. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Surówka z kiszonej kapusty, pora i marchewki 205

Dziś piątek, więc większość z Was zrozumie mój post. Post jako wpis, nie jako post, no wiecie. Jakoś odruchowo dość często jadamy ryby w piątki. Wczoraj wieczorem zapytałam My czy mam rozmrażać dorsza. Odpowiedź była oczywiście twierdząca. A jak ryba to oczywiście surówka z kiszonej kapusty (przynajmniej w sezonie jesienno-zimowym). I z reguły ziemniaki utłuczone na śmierć. Lubimy

Kardamonovy
Sałatka ziemniaczana z łososiem 39

wiadomo na co. Też tak macie? Tam gdzieś w oczy rzuciła mi się sałatka jarzynowa...pomyślałem, TAK, to chcę...albo nie chcę...a może chcę. Za chwilę...ZJADŁBYM rybę, łosoś wędzony idealnie by mi przypasował. Ale jak go podać? Z zieleniną, jakimś owocem, w lekkim dressingu...ale chce mi się majonezu, albo nie! Sosu czosnkowego! Chwilę posiedziałem...Tak naprawdę(...)chleba. Cebulę drobno siekamy. Łososia kroimy w paski. Śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do miski wrzucamy ziemniaki, cebulę, rybę, kapary i sos czosnkowy. Całość mieszamy, opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzamy

R'n'G Kitchen
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 53

jabłkowe jest już gotowe. Teraz możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą i udekorować   Wesołych Świąt i smacznego!   A jeśli szukacie przepisu na wigilijną potrawę z ryby, koniecznie zaglądnijcie tutaj: Ryba po rybacku na Wigilię – przepis krok po kroku Artykuł Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki

Okiem Blondynki by McBlondi
Filet z dorsza ryba nie musi być droga 38

Kupuj duże kawałki dorsza a następnie samodzielnie filetuj i dzieł rybę by jeść taniej i jeszcze smaczniej. FILET Z DORSZA FILETOWANIE SKŁADNIKI 2 kilogramy dużych, jędrnych filetów z dorsza lub łupacza; ostry, duży nóż; woreczki do mrożenia żywności; filet z dorsza filetowanie Artykuł Filet z dorsza ryba nie musi być droga pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka