Śledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie wygląda dlatego sprawdzi się także na różnego rodzaju uroczystościach, Wigilii, Sylwestrze itp. Składniki – śledzie w czerwonej kapuście: 400 g (4 średnie płaty śledziowe matiasy) 100 ml delikatnej oliwy z oliwek extra virgin
Ola la LCHFmojej rodzinie śledź, to chyba najczęściej spożywana ryba na co dzień. U moich dziadków nie odbywa się bez niego żadna kolacja, nawet przy grillu ;) Pokaźny słój lub półmisek (przy bardziej uroczystych okazjach) zajmuje na stole jedno z głównych miejsc. W święta, takie jak Boże Narodzenie tej ryby nie może u nas zabraknąć! Przeważnie występuje na wigilijnym stole
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwięta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi i przyprawy piernikowej uwielbiają tę wersję. Proste i szybkie w przygotowaniu śledzie korzenne świetnie sprawdzą się na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają
Ola la LCHFczyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane kapustą i grzybami, więc jest z czego wybierać. Nie zabrakło także inspiracji na bożonarodzeniowe menu: mięsa pieczone, rolady, sałatki i inne przystawki oraz oczywiście desery. Przepisy
Ola la LCHFminut. Cebulę pokrój w cienkie pióra, ogórka i paprykę w kostkę. Natkę posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną komosą i połową tuńczyka razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Resztę ryby wyłóż na każdą z porcji. Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać nawet przez kilka godzin, dlatego dobrze sprawdza się jako danie pudełkowe. Artykuł Szybka sałatka z komosą i tuńczykiem. Świetna
Kulinarna PolskaPierogi na rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego(...)czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać grzyby i całość chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto
Szalona Kuchnia EwelinyDelikatna ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad. Składniki: 800g fileta z miruny 1 szklanka czarnego ryżu 1 szklanka kaszy bulgur 2 puszki pomidorów w kawałkach 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego(...)wysmarować masłem, wyłożyć połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby. 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyelementów świątecznych. Powoli zaczynamy myśleć o prezentach pod choinkę. Warto też pomyśleć co podamy do jedzenia w tym czasie. To czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole to oczywiście ryba. U nas bardzo lubiany jest mintaj w panierce . Składniki: - 5 filetów z mintaja - cytryna panierka: - 1 jajko - 1 łyżka mleka - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta - mąka pszenna dodatki: - olej(...)Przygotowanie: Filety z mintaja skrapiam sokiem z cytryny. Jajko roztrzepuję. Do jajka dodaję mleko oraz przyprawy do smaku. Na jednym talerzu rozsypuję mąkę, a na drugim bułkę tartą. Rybę najpierw obtaczam w mące, następnie maczam w jajku, a na końcu znów obtaczam, ale tym razem w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni (u mnie Ambition ) i smażę rybę
Kuchnia co dniażywności – wzmacniaczy smaku, barwników i aromatów. Skład jest prosty i czytelny. Produkt spełnia globalne standardy MSC w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, co powinno być ważnym czynnikiem przy wyborze ryb i owoców morza. Producenci Mówią jak jest – szczegółowy skład zajmuje pół opakowania, a na specjalnej, dedykowanej stronie www.frostafoodtracker.pl sami możemy wpisać kod produktu i dowiedzieć się skąd pochodzą użyte składniki
Ostra na SłodkoSmażony mintaj w panierce (na bazie mąki kukurydzianej). Prosta, pyszna propozycja na obiad. Moja rodzina (w szczególności maluchy) bardzo lubią tak przygotowaną rybę. Do tego wystarczy podać tylko ziemniaczki i surówkę (dla dorosłych obowiązkowo kiszona kapusta ;)) i… obiad gotowy. A Wy jak najczęściej przygotowujecie rybę? Spróbujcie mojego sposobu, polecam Składniki: polędwice z mintaja około 200 g (można również użyć(...)czarnym mielonym pieprzem i roztrzepujemy całość widelcem. Mintaja najpierw maczamy w samej mące. Potem w jajku (strzepujemy wcześniej nadmiar mąki), a na końcu w mieszance mąki kukurydzianej z pszenną. Rybę smażymy z obu stron na złoto. Podajemy np. z ziemniakami i kiszoną kapustą (u nas nie może zabraknąć kiszonej kapusty do takiego obiadu ;)). S macznego Użyte w przepisie przyprawy pochodzą
Słodkie okruszkiminut. Cebulę pokrój w cienkie pióra, ogórka i paprykę w kostkę. Natkę posiekaj. Warzywa wymieszaj z przestudzoną komosą i połową tuńczyka razem z olejem. Dopraw solą i pieprzem. Resztę ryby wyłóż na każdą z porcji. Tak przygotowaną sałatkę można przechowywać nawet przez kilka godzin, dlatego dobrze sprawdza się jako danie pudełkowe. Artykuł Szybka sałatka z komosą i tuńczykiem. Świetna
Kulinarna Polskakanapki. Pasta z wędzonego pstrąga to proste i pyszne smarowidło na kanapki, które przygotowuje się dosłownie w kilka chwil. Polecam! To świetny sposób na wykorzystanie większej ilości wędzonej ryby! Składniki: ok. 300 g wędzonego pstrąga 150 g serka naturalnego (typu kanapkowy) 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól, Czytaj dalej... Artykuł Pasta z wędzonego pstrąga pochodzi z serwisu
Pasja Smakuwolno do pan bagnat używać majonezu, ogórków, kukurydzy i jakichkolwiek sałat! Pierwotnie szykowana była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek i anchois) dodaje się jedynie dla wzmocnienia jego smaku. W oryginale pan bagnat wykorzystuje czerstwe pieczywo – warzywa, sos, ocet i oliwa mają
Karo in the Kitchenduże filety miruny ze skórą, łyżeczka pieprzu cytrynowego, 2 łyżeczki oregano, łyżeczka imbiru Przygotowanie: Rybę posypujemy przyprawami. Grillujemy: na grillu tradycyjnym w folii aluminiowej lub przez około 10 minut, na grillu elektrycznym około 3-4 minut po każdej ze stron - w zależności od grubości ryby). Podajemy z mieszanką warzyw
Lena GotujeGrillowanie to nie tylko pyszne, aromatyczne potrawy pieczone na rozgrzanym ruszcie, ale również wszelkiego rodzaju dodatki, który urozmaicają smak naszych potraw. Jednym z najbardziej popularnych dodatków
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!