ryby - 22566 przepisów (strona:442/1505)

Rybka skąpana w sosie koperkowym 135

Ryba w sosie koperkowym to oczywiście nieśmiertelny klasyk. Z całą pewnością jest to świetna alternatywa dla tych, którzy lubią ryby lecz nie przepadają za wersją smażoną, lub nie tolerują procesu smażenia, zapach jest bowiem wszechobecny. Chciałabym Wam zaproponować moją ulubioną wersję tego dania. Sprawdzona i niezawodna. Uwarzcie taką rybkę, do tego ziemniaczki lub ryż, jakieś warzywka i super obiad

Pichceniomania
RYBA W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM 252

Macie już pomysł na niedzielny obiad? Przedstawiam szybki przepis na rybę ze szpinakiem w cieście francuskim! Smak jest obłędny. Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 filety miruny 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej Sól pieprz biały Gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak(...)serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Na koniec do sosu możemy dodać odrobinę mąki, aby zagęścić sos. Studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy, nacinamy lekko boki. Na środku kładziemy płat ryby, a na nią połowę sosu szpinakowego. Posypujemy startym serem (ja położyłam ser w plastrach) i zawijamy boki ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Jeżeli

Słodki Zakątek
Lekki, zdrowy obiad - ryż z warzywami i rybą - gotuj z MULTICOOKER :) 247

muszę przyznać, że wychodzi przepyszny! Ma kremową konsystencję i tworzy niezwykle smakowitą "masę". Natomiast ryba ułożona na naczyniu do gotowania na parze odznacza się soczystością i nienagannym smakiem.  Składniki (ok. 2-3 porcje): 2-3 dzwonki wybranej ryby (ja użyłam 2 z pstrąga, ponieważ były dość duże) 150 g ryżu (użyłam odmiany arborio) 1 mała marchewka 1 mały

Zdrowie na języku :P
Śledzie w oleju rydzowym z chilli 201

Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to szereg tradycyjnych potraw. Oczywiście również na moim stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z ryb. Co roku pojawia się także śledzik, tym razem może to będą Śledzie w oleju rydzowym z chilli . Składniki: - śledzie(...)matias - olej rydzowy (u mnie Wielkopolski olej rydzowy SemCo) - ocet - cebula - chilli mielone - czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Śledzie moczę w wodzie przez około 1-2 godziny. Tak wypłukaną rybę kroję na mniejsze kawałki. Cebulę zaś kroję w krążki. Do wyparzonego wrzątkiem słoika wkładam warstwami: śledzie, cebulę, odrobina octu, pieprz, szczypta chilli i olej rydzowy, i tak na zmianę

Kuchnia co dnia
RYBA PIECZONA W CAŁOŚCI Z KOPERKIEM 227

Ryba pieczona w całości to jeden z najprostszych sposobów na... Artykuł RYBA PIECZONA W CAŁOŚCI Z KOPERKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Łosoś grillowany w czarnym sezamie i puree z batata, dyni i gruszki 124

gładką masę. Łososia doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Jedną ze stron posypuję sezamem i grilluję rybę, 5 minut po stronie bez sezamu a następnie przewracam na minutę filet smażąc wierzch posypany sezamem. Porcję puree podaję z grillowanym kawałkiem ryby, sałatą wymieszaną z oliwą, pieprzem, solą i sokiem z cytryny oraz kiełkami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pasta z makreli z białym serem 224

Pasta z makreli towarzyszy mi o d dzieciństwa, zawsze je dnak jej po dstawą była ryba i cebulka. Prostą i pyszna pastę urozmaiciłam do datkiem białego sera, który sprawił, że pasta jest bar dziej kremowa i z decy dowanie bar dziej smakuje dzieciom :) Spróbujcie :) Skła dniki: 1 śre dnia wę dzona makrela kostka białego sera półtłustego (250g) 1 cebula sól(...)pieprz Przygotowanie: Cebulkę drobno siekamy w kostkę i mieszamy w miseczce z serem (roz drabniamy ser wi delcem). Skórę z makreli z dejmujemy i o d dzielamy rybę o d ości. Wkła damy całość do sera i cebuli i dokła dnie mieszamy wi delcem. Oprószamy świeżo zmielonym i pieprzem i ewentualnie solą (we dług mnie sól jest zbę dna ponieważ

ChilliJemy
Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon 172

Dziś przedstawiam coś rozgrzewającego, idealnego na te chłodne jesienne wieczory. Pyszna zupa z leśnymi grzybami, ziemniakami, łososiem i chilli z pewnością zaspokoją apetyt wszystkich amatorów grzybów i ryb. A rozgrzewa porządnie i syci na długo! Jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie

karmelowy
Sos cytrynowo-bazyliowy do ryby 203

Bardzo aromatyczny, cytrynowo-bazyliowy, maślany sos, który idealnie sprawdza się jako dodatek do ryby. Śmietanę wymieszać widelcem z żółtkiem jaja. Bazylię drobno posiekać. Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać mąkę

Bullio
Pieczony pstrąg z masłem czosnkowym i tymiankiem 131

delikatny i aromatyczny! Składniki: 2 pstrągi łososiowe (bez głów), 2 łyżeczki masła czosnkowego, ok 2 łyżek tymianku suszonego, sól, pieprz, pół cytryny Przygotowanie: Ryba musi być dokładnie oczyszczona i bez głowy! Każdą ze stron i środek ryby skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solidnie solą, trochę pieprzem i tymiankiem. Do środka wkładamy po łyżeczce masła czosnkowego Pieczemy w folii

Lena Gotuje
TACOS Z RYBĄ I CZERWONĄ KAPUSTĄ 213

Świeże, domowe tortille, marynata do ryby, sałatka… może się wydawać,... Artykuł TACOS Z RYBĄ I CZERWONĄ KAPUSTĄ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
dorsz bałtycki z kaszą kuskus 172

masła i polewamy skórę filetów. Cała akcja smażenia ryby mięsem w dół powinna trwać nie dłużej niż dwie minuty. Kuskus z warzywamy nakładamy na talerze, na kaszy układamy rybę. Smacznego

Cook&Love
Pieczony łosoś z pesto i brokułami 193

Pieczony łosoś to moja ulubiona ryba na obiad . Jeśli brakuje Wam motywacji do gotowania to pieczony łosoś z pesto i brokułami jest właściwym wyborem na szybki obiad . Latem jest to ulubiony obiad, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i godzinnego siedzenia w kuchni. Wystarczy go lekko doprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować(...)Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj

codojedzenia
Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych z kaszą i brązowym ryżem 133

muszkatołową. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę śmietany, aby kasza z ryżem była bardziej zwarta. Rybę umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki, otoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie panierować w płatkach migdałowych. Smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym. Wykładamy na talerz kaszę z ryżem, a na niej układamy porcje ryby. Posypujemy świeżo posiekaną natką. Smacznego! Artykuł Polędwica z dorsza w płatkach migdałowych

Raj dla Podniebienia
Pieczony łosoś w nasionach Chia z cytryną,grillowanym młodym porem i żółtym pomidorkiem na liściach botwinki z kiełkami sałaty,r 151

Łososia myjemy ,osuszamy ręcznikiem smarujemy oliwą z oliwek prószymy solą,pieprzem i nasionami Chia I kładziemy na papier do pieczenia na blaszkę czy brytfankę . Bezpośrednio na każdy kawałek ryby kładziemy po plasterku cytryny. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 180C(...)między czasie dekorujemy talerz ,i grillujemy pora i pomidorki na patelni do grilla delikatnie prósząc solą, Uwaga na pomidorki są bardzo delikatne a jeśli nie dopilnujemy popękają nam . Rybę wyciągamy z pieca i kładziemy bezpośrednio na talerz . Smacznego

Viola cooks with passion