Śledź pomidorowy Tomatsild

Śledź pomidorowy Tomatsild

Śledź pomidorowy Tomatsild

Śledź pomidorowy Tomatsild z Norwegi. Za wstęp niech posłuży ten cytat mój drogi czytelniku: Dla norweskich społeczności przybrzeżnych sezon śledziowy był tradycyjnie znacznie ważniejszym wydarzeniem niż zbiory. Ludzie gromadzili się przy dokach w oczekiwaniu na śledzie. Kiedy łodzie się zbliżyły, rozległy się niecierpliwe okrzyki: „Śledź jest tutaj!” przekształciłby się w śpiew. Następnie napełniali każde wiadro, beczkę i wózek srebrzystymi rybami. Pierwsze zapisane wzmianki o śledziu sięgają roku 1100 i miały... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu RafalCook

Warto przeczytać

21 najlepszych przepisów na śledzie na Święta, Sylwestra i Karnawał

Z czym nam kojarzą się śledzie? Oczywiście ze świętami czy sylwestrem. Pod koniec grudnia większość polskich rodzin je przygotowuje i się nimi zajada.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.