ryby smażone - 3566 przepisów (strona:22/238)

Warstwowe purée warzywno - rybne 225

duża marchewka 1 por - zielona część 4 ziemniaki 4 łyżki groszku z puszki 2 łyżki masła 2 łyżki mleka sól, pieprz cytrynowy ulubione zioła (u mnie prowansalskie) olej do smażenia Rybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą(...)ziołami. W osobnej  miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce  blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2  łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą

Bon Appetit Małgorzaty
MAKRELA W ZALEWIE OCTOWEJ 286

Makrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w zalewie octowej. Wyszła przepyszna, doskonale przeszła octem, po prostu idealna. Składniki: * 3 świeże makrele (moje były dość(...)spore) * 2 cebule * 750 ml wody * 250 ml octu spirytusowego 10%  (użyłam octu Parczew) * 5-6 liści laurowych * 7-8 ziarenek ziela angielskiego * mąką do panierki * olej do smażenia ryby Wykonanie: Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać

Zrób to smacznie
Ryby w occie 143

Cześć Jakiś czas temu przygotowałam rodzince rybki w occie. Jest to jeden z moich smaków dzieciństwa. Dziadek, jak był młodszy, często jeździł na ryby. Jego "połów" był zawsze zagospodarowywany w zależności od rodzaju złowionych rybek. Większe zjadaliśmy w całości. Mniejsze natomiast (i wszystkie leszcze zresztą też) najczęściej trafiały właśnie w ocet. Rybki w occie Przygotuj patelnię(...)łopatki, miski, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, ręczniki papierowe. Przygotuj składniki: 6 większych płotek, średnią cebulę, 1/2 - 1 l ciepłej wody, mąkę, ocet, sól, cukier, olej do smażenia. Ryby oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Można także kupić w sklepie już oczyszczone płotki. Ryby posól i odstaw na jakiś czas w chłodne miejsce. Na płaski

blog.moje-pasje.info
Cytrynowy łosoś z piekarnika. 183

piekarnika  20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i  soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni. Składniki na 6 osób. 6 filet z łososia 1 cytryna 1 kulka mozzarella 2 żółtka 250 ml śmietana 36% przyprawa do ryb 1,5 kg ziemniaki

Kulinarny karnet Christophera
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 227

pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki to uświadomiłam sobie że są jednakiej wielkości i kształtu - akurat na faszerowanie. A że z ryba dawno nie robiłam - to są. Czytaj

Buniabaje w kuchni
Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym 192

jednocześnie producentem i dystrybutorem swoich produktów.  W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość  przetworów rybnych. Sklepy znajdują się w Trójmieście i Warszawie. Poniżej kilka fotek zrobionych w warszawskich delikatesach. Zobaczcie sami, ilość produktów jest imponująca i bardzo apetyczna. Karmazyn to niezwykła drapieżna ryba. Występuję w morzach północnych i zachodnim Atlantyku. Pod charakterystyczną czerwoną skórką(...)razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody. Filety myjemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę. Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Filet z miruny nowozelandzkiej w sosie chrzanowym 168

Połączenie smażonej ryby z sosem chrzanowym okazało się "strzałem w dziesiątkę".  Składniki 400 g filetów z miruny nowozelandzkiej 2 łyżki mąki sok z polowy cytryny 5 łyżek oleju 3-4 łyżki chrzanu, świeżo startego lub ze słoika 1 pęczek koperku 1 łyżka masła 100-120 ml słodkiej śmietany sól cukier pieprz świeżo mielony   Przygotowanie   Filety opłukałem(...)odsączyłem na kuchennym ręczniku, oprószyłem sola i pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny i na pół godziny wstawiłem do lodówki. Masło rozpuściłem na patelni, wsypałem pół łyżki mąki i smażyłem na średnim ogniu 2 minuty, tak aby mąka się nie zrumieniła. Dodałem chrzan, smażyłem 2 minuty, wlałem 150 ml wody, wsypałem ćwierć łyżeczki soli i gotowałem 5 minut. Dodałem umyty

R'n'G Kitchen
Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) 189

jest bardzo aromatyczny i pikantny, za sprawą chili w młynku, ma sporo czosnku, dużą ilość siekanego koperku, gęsty i dobrze smakuje z nim mięso np. kotlety mielone, czy też smażona ryba. Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny): Składniki: - 200 g naturalnego serka homogenizowanego 0,1% - 200 g jogurtu greckiego -2 łyżki drobno posiekanego koperku - 2 starte na tarce jarzynowej małe ogórki gruntowe(...)czosnkiem przeciśniętym przez praskę, z koperkiem, doprawiamy do smaku octem winnym, chili i solą. Sos / dip odstawiamy do lodówki aby smaki się połączyły. Podajemy np. do pikantnych kotletów i smażonych ziemniaków. The post Dip twarogowo-jogurtowy (pikantny) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg pieczony z ziemniakami 263

czerwonej cebuli, ziół, masła. Pstrąg pieczony z ziemniakami w piekarniku to również idealne danie np. na postny piątek . Polecam również inne ryby z piekarnika: łosoś , lubię też ryby smażone:np mintaja. składniki: 3 pstrągi patroszone 3 łyżeczki masła natka pietruszki sól morska biały pieprz sok z cytryny 8 średniej wielkości ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy papryka(...)ćwiartki, układamy w blaszce, doprawiamy solą, tymiankiem, czerwoną papryką, obsypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem, między ziemniakami układamy plastry żółtej i zielonej cukinii, czerwoną cebulę, całość skrapiamy oliwą. Z patroszonych ryb usuwamy oczy, skrzela i łuski. Pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy świeży tymianek, cebulę, siekaną pietruszkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielka Rybalizacja North Fish – warsztaty kulinarne 148

Poniosła mnie fantazja, a jury złapało się na haczyk Przed rozpoczęciem konkursu, każdy z blogerów losował główny składnik, na którego bazie miał przygotować danie. Oczywiście wśród składników pojawiły się ryby oraz owoce morza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście(...)omlet z płatkami, ale nie miałam pomysłu jak go połączyć z łososiem, aby to on był królem potrawy. Pomyślałam więc, że omlet przełożę duszonymi warzywami, a do całości dodam smażoną rybę. W końcu, po usmażeniu omleta i łososia coś mnie tknęło, aby pokombinować, żeby danie nie było banalne. No i tak właśnie powstały roladki z omleta z łososiem. Trzyosobowe jury

Kuchnia Bazylii
schabowe z czosnkiem niedźwiedzim na ostro i solą guerande... 172

morską, papryczką chilli z pestkami, czosnkiem niedźwiedzim do jajek włożyć kotlety i odstawić do lodówki na 30 minut zmiksowane płatki kukurydziane wsypać do miski i obtaczać w nich kotlety smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron schabowe można podać z tłuczonymi ziemniakami, mizerią lub z czym lubisz........SMACZNEGO!!! Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól(...)właściwości: ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega miażdżycy - zastosowanie: można dodawać do zup, sałatek i marynować w oliwie i np. do kotletów, ryb smażonych - opakowanie: 30 gram

W Mojej Kuchni Lubię
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 238

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu(...)pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure  (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w porach i cieście francuskim 593

piątek to ryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży(...)krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki. Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy

Pyry na Gaz
C - Pieczony pstrąg w warzywach 182

Uwielbiam ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:) Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, a jej dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:         Składniki:       1 szt pstrąg świeży(...)czas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką tartą i jeszcze 5 - 10 minut zapiekamy bez zamykania folii. Mieszankę warzyw gotujemy w posolonej wodzie około 7 minut. Rybę porcjujemy, odcinamy ogon i głowę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała