poezja... Tak więc polecam ją również osobom, które tak jak i ja nie są smakoszami tej przyprawy. Druga jest tradycyjna- z marchewką. Polecam oczywiście obydwie, idealne do smażonej ryby ale nie tylko :-) Składniki na wersję z kminkiem: - 0,5 kg kapusty kiszonej ( najlepiej surówkowej) - 2 kopiaste łyżeczki kminku - 1 duży ząbek czosnku - 1 łyżeczka ksylitolu ( lub cukru
Smaczne Zdrowesmacznie zjeść- w 30 min. Kurczak pilaw. Skad pochodzi potrawa? Pilaw (także pilau , pulau , pulao , płow , pilaf , pilafi ) -potrawa wschodnia, z XVI-XVII wieku, orginalnie zawierająca baraninę I ryby smażone w oliwie lub gotowanych w rosole z dużą ilością przypraw korzennych . Jest przepyszna I nie zmusza nas :) do siedzenia cały dzień w kuchni, ale....robi wrażenie, jakbyśmy spędzili
Smaki EdytyLubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba. Tym razem smażyłam filety z łososia, wzmacniając dodatkowo jego smak masłem cytrynowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnitartej jajko łyżka mleka sól, pieprz Jajko rozbełtałam wraz z mlekiem. Otręby wymieszałam z bułką. Rozmrożone filety panierowałam w jajku i sypkiej mieszance. Na patelni rozgrzałam olej. Ryby smażyłam na złoto, z obu stron. Smacznego
W kuchni Karmel-itkiCałujesz czule w usta i tulisz mnie w ramionach. Pstryk! Czar pryska, światło żarówki nieprzyjemnie kłuje w oczy. "A Ty znowu co? Marzyć Ci się zachciało!". Do kuchni, ryby smażyć, śledziki robić, święta idą! DOMOWE CYNAMONOWE LATTE. /pomysł własny;/ na 1 szlankę ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (najlepiej 3,2 %) ok. 1/4 szklanki przyrządzonej kawy rozpuszczalnej
W kuchni Karmel-itkigrecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam! Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra(...)cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy. Rybę przekładamy
NA MOIM TALERZUSkładniki : 2 duże dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia(...)cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem Maczać dzwonka ryby z obydwu stron w panierce z jajkiem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy rybę, wpierw skórką do dołu Smażymy na głębokim tłuszczu z obydwu
Proste PotrawySkładniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć na złoty kolor. Pod koniec(...)smażenia posolić. Usmażoną rybę zdjąć z patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na olej, na którym smażyła się ryba wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodać warzywa, posolić i chwilę dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać wodę, koncentrat, przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gdyby sos był zbyt
talerz przyjemnościfiletów z ryby 4 cebule 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów pieprz cytrynowy sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy kroimy na niewielkie kawałki, kładziemy na ręcznik kuchenny obsuszamy z nadmiaru wody. Oprószamy solą oraz pieprzem cytrynowym zostawiamy na 10 minut. Rybę obtaczamy w bułce wymieszanej z mąką. Smażymy(...)rozgrzanym tłuszczu. Usmażoną rybę kładziemy na ręcznik kuchenny aby wsiąkł nadmiar tłuszczu. Cebulę obieramy przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy masło dodajemy cebulę smażymy, następnie dokładamy pokrojonego w kostkę ananasa, dusimy razem ok 10 minut. Pomidory oraz sok z ananasa miksujemy razem, wlewamy do rondla. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje doprawiamy solą
kgwjanczewodania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry smażone . 1 kg fląder, 2 jajka, sól, mąka do oprószenia, 100 g tartej bułki, tłuszcz do smażenia (u mnie masło z dodatkiem(...)przepisie ryba jest tylko smażona, ja zrumienioną rybę wstawiam do piekarnika. Flądry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 minut na 10 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Z jedzeniem fladry
królestwo garówpozostałe składniki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoto. Pod koniec dodać pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku - czosnek lubi się przypalać, stąd smażyć go krótko. Rybę oczyścić z ości i skóry, pokroić w kawałki i dodać dołożyć do składników na patelni - kawałki nie muszą być zbyt drobne, i tak ryba rozpadnie się podczas smażenia(...)Cebula, czosnek, ryba, pieczarki Po dodaniu szpinaku Porcję już przygotowanych pieczarek - umyte, pokrojone w półtalarki, podsmażone i uduszone na patelni do odparowania wody, poporcjowane i zamrożone do szybkiego użycia - wyjąć wcześniej z zamrażalki i pozwolić im się rozmrażać w temp. pokojowej ok 1 godziny - z braku czasu można się posłużyć kuchenką mikrofalową i funkcją szybkiego rozmrażania. Dołożyć do zawartości patelni
Grunt to przepis!pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu. Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania(...)strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona. Zdjąć z patelni i trzymać w ciepłym miejscu (np. na garnku z ugotowanymi ziemniakami). Sos: na smaczkach (oliwa, przyprawy), na których smażyła się ryba zagotować białe wino (1-2 min żeby odparował alkohol), dodać masło, kapary i igiełki świeżego tymianku. Po ok. 2 minutach, kiedy sos zgęstnieje dodać posiekaną natkę pietruszki, przelać
SzczyptaSmaQprzenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty tej ryby i każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej. Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g) połowa dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera 1 pęczek natki(...)mieszamy z kozieradką. Dorzucamy do lekko przestudzonego farszu i dobrze mieszamy. Przyprawione ryby wyjmujemy z lodówki i nadziewamy farszem. By podczas smażenia nic się nam nie wysypało, rybie brzuszki zabezpieczamy przy pomocy małych wykałaczek. Każdą z ryb na bieżąco obtaczamy w mące kukurydzianej i wkładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy po kilka minut z każdej strony
Kuchenna Kontrrewolucyana drugą stronę. Z tak przygotowanych ryb usuwamy nadmiar marynaty. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 2-3mm oleju rzepakowego. Ryby dokładnie obtaczamy w mące i niezwłocznie umieszczamy na patelni. Smażymy po 1-2 minuty na stronę do lekkiego zarumienienia. Podsmażone ryby układamy od razu na otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego(...)gallery-213 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-213 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe - ryby i marynata Składniki wyjściowe - warzywa Rybę marynujemy przez min. 24h Pokrojone warzywa... ...krótko smażymy / dusimy Ryby najpierw lekko podsmażamy... ...a następnie dobrze zapiekamy Pieczona makrela z warzywami Post Pieczona makrela z warzywami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaJulii Child, kiedy pojawiła się we Francji - Sole Meuniere, czyli sola w maśle. Meuniere, tak naprawdę oznacza żonę piekarza i odnosi się do sposobu przygotowywania, czyli obtoczenia ryby w mące przed smażeniem. Z czym takie cudo podać? Najlepiej z niczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety(...)się pienić położyć ryby i smażyć 1 minutę z każdej strony. Jeśli ryba się rozpada, to znaczy, że jest za bardzo usmażona. Zdjąć patelnię z ognia. W mniejszej patelence rozgrzać kolejne 2 łyżki masła, kiedy się zarumieni zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią sok z połowy cytryny. Na patelnię do ryby dodać warzywa, posypać całość świeżą
W kuchni wieczorem