wody do wylania. Filety były ze skórą, więc nie rozpadały się w czasie smażenia, a skóra dodatkowo pomogła zatrzymać wilgoć w rybie. Ryba z sosem teriyaki jest delikatnie słodka i nie należy przesadzać z ilością dodawanego pieprzu, gdyż nie będzie wyczuwalny smak ryby tylko sam pieprz. Zachęcam do przygotowania tak przyprawionej ryby. Składniki: 600 g mrożonej miruny (opakowanie(...)szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 5 - 6 łyżek sosu teriyaki pieprz cytrynowy (bez soli) sól olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Rybę rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek polać niewielką ilością sosu teriyaki (stronę bez skóry), delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na około 30 minut, aby się zamarynowała. Następnie panierować w mące pełnoziarnistej
Kuchcik gotujemąka do obtoczenia Przygotowania ryby należy zacząć dzień (lub przynajmniej 3h) wcześniej. Rybę płuczę pod zimną wodą, osuszam dokładnie ręcznikiem papierowym i solę od strony mięsa. Czosnek drobno siekam i mieszam z oliwą. Przygotowaną mieszanką nacieram rybę również od strony mięsa, wkładam do szczelnie zamkniętego pojemnika i odstawiam do lodówki na całą noc. Przed smażeniem usuwam z ryby(...)tłuszczu. Filety obtaczam w mące, jej nadmiar dokładnie strzepuję. Na patelni mocno rozgrzewam łyżkę oleju kokosowego, kładę filety od strony skóry i smażę na mocnym ogniu dociskając je widelcem, aby skórka była mocno chrupiąca, a ryba nie powyginała się na wszytskie strony :) Gdy skórka uzyska pożądany, mocno złoty kolor odwracamy flety i smażymy od strony mięsa 2-3 minuty
Cook&Loveoliwie podsmażyć cebulę do lekkiego zeszklenia, następnie dodać grzyby i na silnym ogniu smażyć przez kilka minut do całkowitego odparowania soku. Dodać masło i smażyć jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat. Z ryby usunąć sok z cytryny ( ręcznikiem papierowym), posolić i popieprzyć. Smażyć przez dwie(...)trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie. Jeśli filety są ze skórą należy rybę najpierw smażyć skórą do dołu! W naczyniu żaroodpornym ułożyć filety, na nich ułożyć grzyby z cebulą i wstawić na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już jest upieczona, a grzyby lekko spalone
Stare Garybędzie morszczuk w sosie słodko-kwaśnym, połączony z bardziej europejskimi niż azjatyckimi dodatkami (pomidorki koktajlowe i cukinia), ale świetnie w daniu się komponującymi w smaczną całość. Ryba jest panierowana i smażona w głębokim tłuszczu, dzięki czemu ma fajną chrupiącą "skórkę". Użyłam gotowego sosu słodko-kwaśnego, ponieważ zależało mi na czasie, ale można się pokusić o zrobienie takiego sosu(...)podania Przygotowanie: Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka roztrzepujemy dodając obydwie mąki i wiórki kokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Kiedy warzywa
Bon appetit mon amieSkładniki: * 50 dag dowolnej ryby, np. mintaj * puszka brzoskwiń * 5 łyżek koncentratu pomidorowego * 3 małe cebule * sól, pieprz * mąka, jajko, tarta bułka do panierowania ryby * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania : Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka
Pobite gary Barbarytego oczywiście pałeczki. Rozgrzać olej na patelni i jak najszybciej (w jednym czasie) ułożyć wszystkie kawałki ryby ziarnami do góry na patelni. Po ok. minucie kawałki ryby obrócić i smażyć kolejne 1/2 minuty w razie potrzeby obracając kawałki ryby na boki.Ważne jest aby nie smażyć łososia zbyt długo i nie musi nabrać brązowej skórki.Łosoś jest(...)bardzo delikatną rybą i najczęściej popełnianym błędem jest przesmażanie jej co powoduje,że ryba staje się się sucha (wiórowata). Zobacz więcej na temat smażenia łososia. Gdy wydaje ci się,że łosoś powinien jeszcze troszkę pobyć na patelni jest to właśnie właściwy moment by go zdjąć.Pod wpływem własnej temperatury łosoś wciąż będzie "dochodził" nawet po zdjęciu z patelni.W środku powinien
Sztuka gotowania w/g Samiryskrei (płat) sól, oliwa, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą(...)stronę i smażyć około 2 minut. Rybę zdjąć z patelni, oprószyć solą. zastawa
królestwo garówSmażone rolady śledziowe do słoika Śledź to wspaniała ryba , doskonała smażona jak i w różnych zalewach . Smażone roladki zanurzone w sosie pomidorowym ,przełożone smażoną cebulką , lekko pikantne…mniam , wspaniałości , najsmaczniejsze po kilku dniach ( minimum pięć dni ) . Śledź w takiej zalewie jest całkowicie pozbawiony ości , gdyż kręgosłup wyjmujemy na etapie przygotowania , a ości miękną podczas marynowania .Nawet jak ktoś jest
Ogrodnik w podróżyDzisiaj piątek… Pewnie w większości domów na obiad będzie ryba A może się mylę i ludzie pomału odbiegają od tego zwyczaju..? Pamiętam jak kiedyś moja
kuchniabellissima.wordpress.comgotowe..Mięsko dusimy prawie bez zaglądania i bez obawy, że coś tam się przypali..wiadomo..musimy zajrzeć czy jest wystarczająca ilość wody..gdyż woda wyparowuje .. Na patelni smażyłam także ryby...zdjęcia niestety brak... Smażyłam również i kotlety schabowe...patelnia sprawdza się idealnie.. Patelnia nadaje się do różnego typu kuchenek, mycie patelni nie sprawia żadnego problemu..Na patelni możemy
Moje domowe kucharzenieSauté jest to metoda przyrządzania potraw polegająca na smażeniu w małej ilości silnie rozgrzanego tłuszczu. Jest to również metoda smażenia mięsa, ryb bez żadnej panierki tylko przyprawionych solą, pieprzem lub ziołami, tzw. smażenie w sosie własnym. Ja dodałam jeszcze odrobinę mąki, a następnie dopiekłam w piekarniku. Składniki: 1 kg pstrąga 8 dag tłuszczu 1 cytryna(...)mąki sól do smaku Wykonanie: Rybę sprawić, opłukać, posolić i oprószyć mąką. Następnie smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu, po czym wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Podawać z sokiem z cytryny
Tradycyjna Kuchniawersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to ryby nie smaży się lecz gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze. Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar(...)syropem agawy) 1 łyżeczki soli 2,5 szklanki przecieru pomidorowego (taki z butelki lub kartonika) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia warzyw ewentualnie sól, cukier i pieprz do smaku Przygotowanie ryby: Z przygotowanych składników ugotować wywar (gotować na b. wolnym ogniu ok. 25 mniut od zagotowania wody) i posolić do smaku. Przecedzić wywar przez sito
Codziennik KuchennyLeszcz to pyszna, słodkowodna ryba. Nadaje się do smażenia, wędzenia i marynowania. Dzisiaj pomysł na leszcza pieczonego, nadzianego pastą z rukoli, serka Arla Apetina i orzechów. Rybka wyszła rewelacyjna, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku z nadzieniem smakuje przepysznie. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Ryby myjemy i oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę myjemy, przekładamy do naczynia blendera łącznie z migdałami, słonecznikiem, oliwą i serkiem Arla Apetina. Mielimy blenderem na pasę. Rybą lekko rozchylamy brzuszki i nadziewamy pastą. Nadziane leszcze obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju około 1-2 minuty z każdej strony. Przekładamy
Kulinarne Fantazje Marioliwiemy od dawna. O tym, że Polacy jedzą za mało ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły(...)koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz z ryba, która lekko
ChilliJemy