ryby smażone - 3566 przepisów (strona:39/238)

Sandacz z kurkami 159

przykryciem przez ok. 10 minut, czasami mieszając. Na osobnej patelni, na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy po 2 łyżki masła i oliwy. Umieszczamy w tłuszczu kawałki ryby i smażymy niezbyt gwałtownie po 2-3 minuty na stronę (ew. nieco dłużej, jeśli kawałki są grube). Sandacza podajemy od razu z sosem kurkowym, świeżo posiekanym koperkiem oraz przygotowanymi

Kulinarna Pokusa
Ryba w cytrynie i miodzie 116

olej, włożyć zioła i estragon, łyżeczkę skórki z cytryny. Chwilę pomieszać, dodać sok z cytryny i miód, doprawić pieprzem i dusić 4-5 minut, nie dłużej. Włożyć rybę i smażyć ją z obu stron po 3-5 minut. Podawać natychmiast z ryżem. Uwaga: Dłuższe duszenie spowoduje uwolnienie soku z kawałków cytryny. Taki sos można wykorzystać do np. polania ryby/ry

Czerwony Gupik
Robyn Lawley gotuje - recenzja książki modelki plus size 102

głodny. Całość przeplatana jest apetycznymi zdjęciami, krótkimi informacjami o autorce, jej zdjęciami oraz miejscem na własne notatki . W książce można znaleźć przepisy m.in. na: - sałatkę ziemniaczaną - sałatkę fasolową - smażonego łososia - rybę z frytkami w ciecie piwnym - pieczonego kurczaka - żeberka wieprzowe - zapiekankę makaronową z tuńczykiem - duszone kotlety jagnięce - zapiekankę pasterską - ciasteczka Anzac - lamingtony - klasyczne crepes - tartą z kremem custara - pomysły

Di gotuje
Jak nad morzem najeść się ryb i nie zbankrutować? 96

Tak, tak! Nad polskim morzem można bezkarnie objadać się rybkami za niewielkie pieniądze! Wymaga to tylko odpowiedniej organizacji wyjazdu.   Być może trudno Wam będzie w

Wiszniówka
Dorsz we kokosie (Z bananowym sosem ;) ) 123

Na pocz ōntku chciołech wszyskim tym, co niy lubiōm wiórkōw kokosowych (kōłkōsraszpli), pedzieć, żeby sie niy nerwowali, bo w tym daniu ich niy znojdōm. Te ciasto

Chop w kuchni
Łosoś zapiekany z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi 97

Składniki: 4 kawałki filetu z łososia 4 łyżki tartej mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych przyprawa do ryb olej do smażenia 2 łyżki soku z cytryny Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić mieszanką ziół do ryb. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie zrumienić kawałki ryby skórą do dołu. Rybę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać

Czerwień i błękit
Łosoś faszerowany z fasolką i pomidorami 154

wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Filety ryby obtoczyć w jajku, a potem w bułce tartej. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, najpierw położyć fasolkę i pozostałe pomidorki , na górze rozłożyć rybę. (Można smażyć na patelni jeśli wolicie ) U góry rozłożyć kawałki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Kotlety rybne 123

pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest mnóstwo ;) I mieszamy! Na rozgrzanej patelni z połową łyżki oliwy kładziemy uformowane w kotleciki mięso ryby i smażymy aż do przyrumienienia. Można też zmielić trochę orzeszków i obtoczyć w nich kotlety, będzie chrupiąca panierka ;) Swoje kotlety podałam z chipsami z jarmużu i rzodkiewkami. Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Stek z tuńczyka z makaronem razowym w sosie bazyliowo-serowym 130

każdej strony. Odstaw na talerz. W tym czasie pokrój drobno bazylię, widelcem zmieszaj z serem gorgonzola. Makaron ugotuj al dente. Na tej samej patelni co smażona była ryba włóż makaron, dodaj bazylię z serem. Mieszaj dopóki ser się nie rozpuści.  Podawaj z czarnymi oliwkami

Bike By Life
Pstrąg z patelni 143

Przyprawiamy solą i pieprzem, w środku posypujemy  czosnkiem niedźwiedzim. Do środka wkładamy plasterki cebuli i odstawiamy na ok. godzinę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy trochę masła, układamy ryby i smażymy do zrumienienia, dwukrotnie obracając przez grzbiet. Smacznego

Maminek kulinarny
Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 183

innych potraw, w tym w szczególności mięsnych. W charakterze dodatku będą pasowały np. do wielu dań z drobiu o jasnym mięsie, z wieprzowiny, a nawet z niektórych ryb (np. smażonego karpia). Niewątpliwą ich zaletą jest także wyjątkowa szybkość i prostota przygotowania. Pieczarki duszone z czosnkiem i chili 2015-09-09 22:32:32 Popularne pieczarki duszone wśród wyrazistych smaków

Kulinarna Pokusa
Dorada pieczona 94

się już przepis na doradę grillowaną, dziś proponuję pieczoną. Dzięki minimalnej ilości dodatków można w pełni cieszyć się naturalnym smakiem tej pysznej ryby. Idealnym dodatkiem do tej ryby będą smażone ziemniaczki, na które przepis znajdziecie oczywiście na blogu

Milion Smaków
Domowe i ziołowe talarki ziemniaczane z piekarnika. Z surowych ziemniaków i prawie bez tłuszczu. 127

zbytnio nie popalić talarków, a żeby zdążyły zmięknąć w środku. Kilka minut przed końcem pieczenia oprószamy solą z każdej strony. Będą pasować do każdego rodzaju mięs i ryb - pieczonych, smażonych czy grillowanych. Aromatyczne. Chrupkie z wierzchu, w środku mięciutkie. Zdrowsze niż frytki. Można doprawić wg własnych upodobań... . U nas po raz pierwszy. Z pysznym sandaczem po domowemu do tego

Kuchnia po mojemu
Tęczowy Pstrąg w słodko-kwaśnej marynacie czyli Środowe Rybki odc.30 151

jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznej ryby. Krótkie smażenie i trochę dłuższe marynowanie ale efekt powalający! zajadaliśmy się nią dzisiaj wszyscy, oprócz Małżona oczywiście. przepis pochodzi z książki "Dwaj łakomi Włosi". Teczowy Pstrag w słodko-kwaśnej marynacie 4 filety pstrąga po ok. 200 g każdy mąka pszenna, sól 80 ml oliwy z oliwek 1 duża cebula pokrojona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron z sosem dyniowym 205

przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni. Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki

kolorowotorcikowo
Boxty pancakes - irlandzkie placki ziemniaczane. 190

posypane szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes z masłem i cukrem, z owocami, ze stopioną słoninką, smażonym mięsem, rybą lub jarzynami

Kulinarny karnet Christophera
Ryba z frytkami 134

Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Przejdź do  przepisu

w kuchni i w ogrodzie
Nototenia i ziemniaki z ziołami 148

Nototenia zagościła na naszym stole na dobre. Jest bardzo wdzięczną rybą - można smażyć tuszki - można filetować. Używam do niej podstawowych przypraw .Wystarczy marynować jakiś czas w soku z cytrusów ( cytryna, mandarynka lub pomarańcze) , oliwie i przyprawach i potem usmażyć. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karp smażony z sosem szarym 148

Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól(...)płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, gorącą rybę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać

Codziennik Kuchenny
Łosoś Smażony 202

Łosoś - jedna z najbardziej szlachetnych, docenianych i aktualnie najmodniejszych ryb. Mięso łososia jest niezwykle delikatne o różowawej barwie i charakterystycznym smaku. Łosoś jest na tyle smaczną rybą, że nie wymaga zbytniego doprawiania i okazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku(...)soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone). Mięso łososia jest bardzo delikatne i podczas smażenia wyraźnie widać "linie" po której możemy obserwować kiedy przestaje być surowe. Ryby nie należy przesmażyć, mięso

Słodka Strona
Ryba po Grecku 268

łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych(...)szerokości około 4 centymetrów. Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam . Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa. Końcowe przygotowanie ryby po grecku: Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem cytryny

Uwaga Babcia Gotuje
Regionalne Smaki - GRUDZIEŃ. ZAPROSZENIE. 108

komentarzu do mojego przepisu na karpia. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu(...)Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie. Przygotowanie sosu: Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać masło. Wymieszać bulion i czerwone wino, dolewać

Codziennik Kuchenny
Ryba w marynacie 196

Uwielbiam rybę w marynacie octowej! Między innymi dlatego, że dzięki leżakowaniu w occie, ości się rozpuszczają Ryba w marynacie Składniki: 1 kg ryb surowych ( może być karp) olej do smażenia mąka do panierowania Zaprawa z octu: 1 szkl. octu (6%) 2 szkl. wody 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka gorczycy białej 2 cebule(...)Przepis: Ryby oczyścić , pokroić na porcje (dzwonki), osolić, obtoczyć w mące . Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zimną rybę ułożyć w misce. Przyrządzić zaprawę. Warzywa obrać, pokroić w krążki. Cebulę obrać pokroić w talarki. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i warzywami, połączyć z octem. Usmażone ryby ułożyć warstwami (można w słoju) lub w innym naczyniu, zalać zimną zaprawą

Gotowanie-uk
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 151

cebula 1 mały por 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 4 gożdziki (można pominąć) sok z połowy cytryny 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka do obsypania ryby (można pominąć)  Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe(...)goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie, kroimy w mniejsze cząstki i zalewamy sosem.  ryba po grecku

Bon Appetit Małgorzaty