Cebule obierz z łupinek i pokrój w talarkiNa płaski talerz wsyp mąką, opanieruj w niej rybę. Na patelni mocno rozgrzej olej. Usmaż na nim filety. Gdy z obu stron nabiorą, ładnego, złotobrązowego koloru przełóż je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, dolewając w razie potrzeby kolejną porcję oleju, usmaż pokrojoną cebulę. Gdy się przyrumieni, na patelnię(...)dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę smaż, miesząc. Całość podlej wodą, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem i duś do momentu, gdy cebula będzie miękka. Gotowym sosem pomidorowym polej rybę w naczyniu żaroodpornym i odstaw na chwilę, aby smaki się „przegryzły”. Przed podaniem wystarczy taką rybę wstawić do piekarnika i podgrzać. Jako danie obiadowe rybę w sosie pomidorowym można podawać
blog.moje-pasje.infoŁososia podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić rybę na 20 minut. W tym czasie umyć brokuła, podzielić na różyczki - ugotować na parze. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Łososia obsmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia ryby, wrzucić na patelnię pokrojone kabanosy - smażyć chwilę. Ugotowane brokuły przełożyć do naczynia, dodać
kolorowotorcikowokrwi i pracę serca. Tuszki z makreli w zalewie octowej. Składniki na ok. 1 kg ryby: - świeża makrela (tuszki) - sól morska - mąka pszenna (do panierowania ryby) - olej lub oliwa do smażenia Zalewa: - 1 szklanka wody - ½ szklanki octu 10% - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli morskiej - 2 średnie cebule - kilka liści laurowych - kilka ziaren ziela angielskiego - czarny pieprz ziarnisty(...)zrobiłam dwa) zakręcamy i po wystudzeniu wstawiamy na 3 dni do lodówki. Tuszki z makreli w zalewie octowej to potrawa dla smakoszy, ale i świetny sposób na zagospodarowanie pozostałości smażonej ryby z obiadu. Zamknięte w słoiku, w lodówce mogą postać ok. 3 tygodni (jak nie dłużej, o ile nie zostaną wcześniej zjedzone). Idealne na święta, domowe imprezy
mojewypiekiinietylkoKażdy ma swój własny sposób na klasyczną panierowaną rybkę. Oto i mój :) Prosto, szybko i pysznie! Składniki: filety ulubionej ryby (u nas zazwyczaj miruna) sól jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Odmrożoną rybę(...)wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje. Solimy z obu stron i skrapiamy sokiem z cytryny. 2. Każdy kawałek ryby panierujemy kolejno najpierw w mące, następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka, a na końcu w bułce tartej. 3. Rybę smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Kuchnia domowa Anikopiaste łyżeczki koncentratu pom. 1,5 łyżki octu 1 łyżka cukru trochę wody sól, pieprz mąka olej do smażenia Rybkę czyścimy z łusek i pozostałych ości. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy ( zamiast pieprzu możemy przypruszyć przyprawą do ryb) i obtaczamy w mące(...)strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na gorącym oleju. Kiedy skończymy smażyć rybę na tym samym oleju (tak, z mąką) podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy do niej koncentrat, liście, kulki, ocet, cukier i trochę wody, żeby koncentrat nam się ładnie rozpuścił. Wykładamy cebulką dno naczynia, na nią warstwę ryby, następnie cebula itd. na końcu przykrywamy cebulą. Przykrywamy naczynie
Pelusiowa Kuchniaminut. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć na tłuszczu, tak aby ryba nabrała lekko rumianego koloru. Tilapię przełożyć do naczynia żaroodpornego (jedną obok drugiej - na płasko). Pora opłukać i pokroić w cienkie półkrążki. Czosnek obrać i posiekać w drobną kosteczkę. Na tłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pora z czosnkiem. W międzyczasie obrać marchewkę i starkować(...)tarce z grubymi oczkami. Po 2-3 minutach dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowanym sosem zalać tilapię. Posypać płatkami migdałowymi. Całość piec przez 10 minut w temperaturze 200°C. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnirozmrożony filet ryby (np. dorsz lub miruna) 1 łyżeczka tartego chrzanu sól 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pieprz Sposób wykonania: 1. Filet z ryby rozmrozić, opłukać wodą i osuszyć. Pokroić na porcje. Oprószyć(...)solą i pieprzem. 2. Przygotować panierkę: jajko wymieszać z chrzanem. W osobnych naczyniach przygotować mąkę i bułkę tartą. 3. Kawałki ryby opanierować najpierw w mące, potem w jajku z dodatkiem chrzanu, a na koniec w bułce tartej. Rybę smażyć na oleju na złoto z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Przepisy czytelników, nr 2/2014
Kuchnia domowa Anidzisiaj bardzo prosty przepis na rybę. Flądry to ryby, które lubi mój mąż, ja za nimi raczej nie przepadałam, aż przygotowałam je po prostu w inny sposób niż dotychczas. I tak powstała ryba pod warzywami. Smaczny, sycący i prosty przepis na rybę. Polecam Wam na obiad! PRZEPIS NA RYBĘ POD WARZYWAMI SKŁADNIKI: - 2 -3 flądry - sól morska(...)łyżki maki pszennej - masło + oliwa do smażenia Rybę umyj, osusz na ręczniku, oprósz solą i mąką, smaż na złoty kolor. Warzywa: - 2-3 szalotki - 2 duże marchwie - 500 ml przecieru z pomidorów - 2 gałązki pomidorków cherry - 1 pietruszka - garść świeżej bazylii - garść świeżej pietruszki lub kolendry - 3 łyżki posiekanej świeżej szałwii - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIWakacje, urlop, morze, świeża rybka... cudowny łańcuszek skojarzeń. Póki co, niestety, nadmorskie wojaże mi nie grożą, więc postanowiłam przywołać jakoś miłe wspomnienia w ramach rekompensaty. Nie przepadam za rybami smażonymi w grubych, ciężkich i niejednokrotnie tłustych panierkach, ale nie oznacza to, że smażona rybka(...)jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną
PichceniomaniaUwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół. Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek(...)oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię. Rybę smażyć jeszcze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatalerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki 6 ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba(...)dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby. Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie w mące. Dzięki takiej panierce, ryba
Gosia gotujewykonania: Warzywa ugotuj. Zetrzyj na tarce o grubych otworach. Filety podziel na porcje, oprósz mąką z obu stron. Usmaż na oleju. Ułóż na talerzu. Do oleju pozostałego po smażeniu ryb włóż warzywa starte na tarce. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Smaż przez kilka minut ciągle mieszając. Przesmażone warzywa wyłóż na upieczone porcje ryby. Potrawę podawaj
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzyprawa warzywna -cukier -olej -woda Filety kroimy na mniejsze porcje. Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę(...)Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy do zeszklenia warzyw. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw. Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem. Zagotowujemy na patelni. Część warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę ryby
Maminek kulinarnylodówki na 2 godziny filety obtaczać w mące (mąkę sypię do woreczka, nie sypie po blacie mąką), na patelni Taurus "zobacz TUTAJ: #myambition" , na której doskonale się smaży ryby, na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano filety, usmażone odkładać na talerz na umytą patelnię wlać olej i rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną, posypać cukrem, podsmażać obrane ząbki czosnku pokroić
W Mojej Kuchni Lubiętuńczyka - sól morska - pieprz - sok z cytryny - ryż 3 kolory - 1 łyżeczka masła + 1 łyżeczka oliwy z oliwek; do smażenia ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli. Ryż
SMYKWKUCHNI