ryby smażone - 3566 przepisów (strona:6/238)

Ryba w pieczarkach 197

pęczka natki pietruszki; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Rybę (jeśli jest mrożona, odmrozić), odsączyć papierowymi ręcznikami z nadmiaru wody, przyprawić solą i pieprzem z każdej strony i dokładnie obtoczyć w mące. Tak przygotowane filety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor, z obu stron. Usmażone ryby układać w naczyniu żaroodpornym. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno(...)dania można użyć zarówno ryby mrożonej jak i świeżej. Może to być dowolona ryba morska (np. dorsz, mintaj, morszczuk, itd.) lub ewentulanie słodkowodna. Natkę pietruszki można pominąć lub zastąpić ją drobno posiekanym koperkiem i/lub świeżą bazylią. Smak potrawy można wzbogacić o ugotowane różyczki brokuła lub podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę. Rybę, zamiast smażyć, można ugotować na parze. Ja nie obieram

Gospodyni Miejska
Dorsz cytrynowy panierowany, smażony 113

Lubicie smażoną rybę ? Taką z chrupiącą panierką? To klasyczne danie, często podawane w polskich domach na piątkowy obiad. Ja też taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też(...)Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Mintaj z ziemniakami i fasolką 43

dwie wersje ryby: zdrowszą i smażoną na patelni, sami wybierzcie którą opcję wolicie :) Składniki:  * 500g ryby mintaj * 7 średnich ziemniaków * 2 opakowania mrożonej żółtej fasolki * suszony koperek * sól i pieprz * pół szklanki mąki Ryba smażona na patelni: Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z oby dwóch stron. Fasolkę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i również gotujemy(...)była pokryta, nadmiar mąki lekko strzepujemy. Smażymy na oliwie przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie złocista. Podajemy z ziemniakami i fasolką. Ryba gotowana w sreberku: Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z oby dwóch stron. Wycinamy średniej wielkości prostokąty z folii aluminiowej. Na środku naszego prostokątu kładziemy jeden kawałek ryby i szczelnie zamykamy robiąc coś

Klasyka Gotowania
DOBRE RYBY – to w nich tkwi zdrowie i smak 108

dziecka uwielbiam ryby. Smażone, pieczone, grillowane, wędzone, same lub z dodatkami… Zawsze uważałam, że to jedno z lepszych dań. A do tego nie należy zapominać, że ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Oczywiście należy wybierać dobre ryby, bo niektóre gatunki mają mniejszą wartość odżywczą. Ja przede wszystkim polecam: pstrąga – ma smaczne chude mięso(...)możliwość dostarczenia innych ryb jeziornych czy morskich – głównie świeże ryby z morza bałtyckiego i polskich jezior. Dodatkowo na portalu można zamówić również ryby opiekane i smażone oraz ryby wędzone (, które również uwielbiam i cenię). A jeśli szukacie pysznych przepisów na rybę… polecam zajrzeć tu (klik) lub na fanpag DobreRyby.pl Ja już szykuję się do przygotowania

Słodkie okruszki
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 131

naturalnego  1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Filety z tilapii myjemy i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Musztardę, oliwę, ocet i przyprawy mieszamy w miseczce. Rybę smarujemy z obu stron marynatą i zostawiamy na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy masę na placuszki. Ziemniaki ścieramy(...)cebulę i czosnek, szczypiorek, mąkę oraz przyprawy. Rybę i placuszki możemy smażyć równocześnie. Na dwóch patelniach rozgrzewamy olej (chyba, że używamy patelni grillowej, na której możemy smażyć bez tłuszczu). Rybę smażymy ok. 3 minut z każdej strony. Placuszki formujemy łyżką na grubość ok. 0,5 cm smażymy tyle samo czasu co rybę.   Placuszki i rybę podajemy z sałatą polaną

Zakręcony Widelec
Ryba po azjatycku 123

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto(...)ryżem lub na zimno z pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć dowolnego gatunku ryby, zarówno świeżej, jak i mrożonej. Można użyć dowolnego koloru papryk. Papryka i brzoskwinie w sosie powinny zostać jędrne. Nie mogą się rozpadać. Rybę dobrze osuszyć przed smażeniem, żeby się nie rozpadała na patelni. Ilość i rodzaj musztardy i ketchupu można dowolnie zmieniać, zgodnie

Gospodyni Miejska
Sandacz smażony 113

oknem szaro i deszczowo - polecam przygotować smażonego sandacza. Ryba smakuje wyśmienicie, a jej białe i soczyste mięso jest naprawdę pyszne! Po przesmażeniu skropcie ją sokiem z cytryny, dzięki temu ryba będzie bardziej wyrazista. Składniki: 1 wypatroszony sandacz sok z połowy cytryny sól pieprz przyprawa do ryby olej do smażenia mąka pszenna do obtoczenia Rybę umyć, osuszyć i pozbawić łusek(...)patelni rozgrzać olej, a przed samym smażeniem każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Smażyć  z dwóch stron na średnim ogniu, tj. tak długo aż ryba zmieni kolor i będzie lekko złota. Po usmażeniu każdy kawałek położyć na serwetce, aby tłuszcz wyciekł z ryby. Sandacz najlepiej smakuje, gdy jest ciepły

Ugotować
Ryba po grecku 98

nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę), smażymy porcje ryby z obu stron na rumiano. W międzyczasie na tarce jarzynowej trzemy seler, marchew i pietruszkę. Cebule kroimy w piórka, a por w talarki. Usmażoną rybę przekładamy do pojemnika. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy rybę (jeżeli jest za mało – dolewamy) smażymy przez chwilę rozgniecione ziele(...)kawałki liście laurowe i pieprz mielony. Dodajemy starte warzywa, smażymy ok. 3 minuty, dodajemy cynamon, a następnie cebulę i por. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, zagotowujemy. W miarę potrzeby doprawiamy solą i cukrem. Na spód naczynia wykładamy część sosu, kładziemy rybę, ponownie sos i rybę. Na wierzch wykładamy pozostały sos. Ryba po grecku

mojewypiekiinietylko
Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku 85

Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku Składniki: - świeża ryba (u mnie lin) - cytryna - świeża natka pietruszki - mielona słodka papryka czerwona - sól do ryb Royal Brand (skład: sól, czosnek, pietruszka) dekoracja/podanie: - sałata rzymska - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy Przygotowanie: Rybę patroszę, obcinam głowę i usuwam łuski. Skrapiam ją sokiem z cytryny z każdej strony oraz wewnątrz, nacieram w tych(...)samych miejscach solą z dodatkami oraz papryką. Do środka wkładam plaster cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę rybę z każdej strony na mocno rumiany kolor. Podaję z sałatą i cytrtną

Kuchnia co dnia
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 130

patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba. Ale tak samo jak pierś kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia są jak najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości(...)patelnię na której zmieści nam się ryba wlewamy olej, warstwa powinna mieć 2-3mm – ja lubię olej ryżowy, bez smaku, świetny do smażenia na dużym ogniu. Mocno rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na niego kawałki łososia, skórką do dołu. Smażymy przez 4 minuty – zobaczycie, jak ciepło zmienia od dołu kolor ryby z ciemnego na jasny – ścina się białko

Karo in the Kitchen
Morszczuk smażony w cieście naleśnikowym z serem żółtym 67

Miałam ochotę zrobić rybę smażoną inaczej, więc wpadł mi do głowy pomysł, by wykorzystać ciasto naleśnikowe. Oto efekt! Ryba w cieście naleśnikowym jest bardziej soczysta niż smażona w panierce. Spróbuj! Ja podałam ją z ziemniaczkami, które ugotowałam z marchewką i razem z nią potłukłam. Mniam :) Składniki na 3 porcje: 3-4 łyżki startego żółtego sera (najlepiej na drobnych oczkach(...)morszczuka świeże lub rozmrożone szklanka 200 ml ciasta naleśnikowego przyprawy: sól ziołowa, pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie kilka kropel soku z cytryny lub pieprz cytrynowy olej do smażenia Przygotowanie: Rybę umyj i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Pęsetą postaraj się wyjąć ości. Przypraw z każdej strony solą i pieprzem w ilości wg uznania oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw

Anioszek w kuchni
Zapiekanka z Pieczarkami Rybą i Selerem 74

wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z pieczarkami i rybą https://www.youtube.com/watch?v=dolw6B-qXBw Przygotowanie: Umyty i osuszony filet z ryby kroję na mniejsze kawałki około 10 centymetrowe . Następnie skrapiam rybę sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Filety przewracam(...)przykryciem około 15 minut (od czasu do czasu mieszając), tak żeby pieczarki i seler były miękkie. W tym czasie gdy duszę pieczarki z selerem przygotuję rybę. Rybę obtaczam dokładnie w mące i smażę na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Końcowe przygotowanie zapiekanki : Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Teraz do naczynia przekładam pieczarki z selerem, delikatnie ugniatam

Uwaga Babcia Gotuje
Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem! 72

codziennie, smażoną, duszoną, czy wędzoną, bądź na surowo w postaci sushi. Uwielbiam to delikatne białe mięso. Szkoda, że ciężko kupić dobrą i świeżą rybę, mimo tego, że jesteśmy krajem, który ma dostęp do morza, który ma tyle czystych jezior! Na szczęście są miejsca, gdzie można kupić dobrą rybę i cieszyć się jej smakiem. Zazdroszczę wszystkim tym, którzy taką rybę mogą(...)oliwek ( nie używaj oleju rzepakowego, on całkowicie zmienia smak ryby i potraw). Smażymy rybę z każdej ze stron, pamiętaj, że ryba to delikatne mięso i nie potrzebuje długiej i zbyt mocnej obróbki cieplnej. Ryba powinna być soczysta, a nie przesuszona. Na talerzu układamy risotto, filety ryby, ja dodatkowo podałam z dwoma chipsami z selera. Chipsy z selera robimy

SMYKWKUCHNI
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 105

smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy w zależności od podejścia do kwestii postu oraz modelu odżywiania ) Patent z pozbyciem się ości znacie już w przepisu na karpia w kokosowej panierce , ale przypomnę Aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby(...)lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest aromatyczna, nie czuć jej mułem i nie wydziela już śluzu. Przed smażeniem kawałki ryby oczyścić z cebuli, ale nie wycierać ręcznikiem papierowym. Rybę smażyć w dużej ilości bardzo dobrze rozgrzanego tłuszczu. Jeśli tłuszcz nie przykrywa całego kawałka to obsmażyć go z każdej strony aby w środku nie pozostało surowe

Ola la LCHF
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 78

jest delikatną rybą i nie należy smażyć go zbyt długo, by nie wyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla. Składniki (dla dwóch osób): 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g) 1 pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej(...)posypać przygotowanymi grzankami. łosoś: Płat łososia umyć i podzielić na części odpowiedniej wielkości. Natrzeć solą i posypać przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać olej i pod przykryciem smażyć rybę ok. 3 minuty z obu stron - najpierw od strony skóry, później od strony mięsa. Na koniec łososia odwrócić mięsem do góry, polać sosem chilli, zdjąć z palnika i trzymać

W SMAK

Proponowane wyszukiwania