różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy ( bezwonny) nie wyobrażam sobie smażenia ryby na innym(...)Dodatkowo ważne jest by układać ryby warstwami i na każdą warstwę wyłożyć cebulę i dokładnie zalać płynem, wówczas mamy pewność, że cała równo wchłonie jej aromat. Rybę układamy dość luźno w słoju, lepiej by pływała niż była ciasno upakowana , bo nie przejdzie smakiem octu. Składniki: - ryba ( najlepiej filet) - mąka kukurydziana - olej do smażenia ( u mnie kokosowy bezwonny) - sól + zalewa
Smaczne ZdroweSkładniki: MARYNATA DO RYBY: przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI: flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże(...)ogon i dobrze je płuczę, na ręczniku papierowym osuszam z podanych składników marynaty wszystko dobrze wymieszać i natrzeć flądry - schować do lodówki na 2-3 godziny, po wyjęciu przed smażeniem obsypać je mąką na mocno gorącym oleju smażyć flądry na rumiano z każdej strony, ja smażę flądry osobno i usmażone odkładam na papierowy ręcznik, po usmażeniu olej wylać wlać świeży
W Mojej Kuchni LubięSmażony filet z pstrąga Kilka dni temu podałem na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki(...)użyłem rzepakowego) i wrzucamy dwa ząbki czosnku w łupinach ( nadadzą rybie dodatkowego aromatu). Gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety, zawsze zaczyniając smażenie ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez 2-3 minuty , pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy filety na drugą stronę, smażąc kolejne 2-3 minuty. Usmażone pstrągi
Miód i pieprzFish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEproste! Aby dowiedzieć się, jak przygotować idealną smażoną rybę, przeczytaj poniższe porady na ten temat. Najlepszym tłuszczem do smażenia ryb jest olej. Ryby najeży smażyć […] Artykuł Jak prawidłowo smażyć ryby? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plŁosoś. Sam w sobie jest nie do podrobienia, nie ma podobnie smakującej ryby. Usmażony szybko – pozostaje lekki i soczysty. Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty(...)podanego łososia na obiad lub kolację. SKŁADNIKI porcja dla 2 osób 300g filetu z łososia atlantyckiego 2-3 pełne łyżki dukkah 3-4 łyżki oleju ryżowego do smażenia ryby 4-5 średniej wielkości ziemniaków (typu B lub C, średnio lub wysokoskrobiowych) świeżo zagotowany wrzątek sól olej rzepakowy do smażenia 60-70g roszponki (3-4 garści) 1 duże, dojrzałe
Karo in the Kitchensosny, jodły świerku itd. Ja je dodałam do smażenia ryby. Zaryzykuj. Spróbuj. Ponoć mężczyznom dodają wigoru! Składniki na 1 porcję: 1 ryba słodkowodna (wypatroszona) u mnie kleń 1 garść młodych pędów sosny (okres porostu: maj) 2 garści liści jarmużu albo sałaty kilka kwiatów jarmużu olej lniany do smażenia(...)sól, pieprz, mielona gorczyca, ulubione suszone zioła mąka ryżowa do oprószenia ryby sok z 1/4 cytryny Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem, gorczycą, ziołami (na zewnątrz i w środku). Następnie rybę oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pędy sosny. Smażymy rybę z obu stron po ok. 5 min z każdej strony
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile
W Mojej Kuchni LubięDziś u mnie na kolację zdrowa wersja smażonej ryby. Lubię od czasu do czasu , razem z dziećmi zjeść taką właśnie rybę. Smażona nie musi zaraz oznaczać kapiącego tłuszczu, kłębiącego się w kuchni gryzącego dymu i zapachu kutrów rybackich. Można ja przyrządzić w bardzo zdrowy sposób , nie rezygnując z procesu smażenia. Rybka jest chrupiąca z wierzchu i wspaniale uduszona(...)moja włoska poszła w odstawkę, choć też jest niezła. Jestem zaskoczona jak niewielka ilość oleju kokosowego wystarczy i jak przyjemne może być smażenie. Smażę pod przykryciem na małym ogniu, tak aby mięso po prostu się ugotowało. Ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska
Z Kuchni Do KuchniFish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpatelni ułożyć odrobinę masła klarowanego, dostosować do obrębu patelni arkusz pergaminu, który należy ułożyć na dnie patelni i ponownie dodać na górę masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć rybę. Smażyć wyłącznie po stronie skóry, polewając od góry roztopionym masłem. Cukinia: Cukinię pokroić w plastry wzdłuż warzywa (można obieraczką) i zblanszować (przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą). Posiekać czosnek(...)smażyć w głębokim oleju z dodatkiem szałwii w temp. 140°C, aż chipsy będą chrupkie. Prezentacja: Wszystko podajmy najlepiej w głębokim talerzu: na dno puree z selera, następnie smażona ryba z sosem. Oprzeć smażone zwinięte w tubki cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Zwycięzcy konkursu - Igor Antoszewski i Michał Wester z Wrocławia: Filet z pstrąga na puree z selera
Poezja smakupiccata dodaje się często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback(...)silnie masło klarowane. Smażymy rybę na dużym ogniu przez ok. 2 minuty z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy bulion (z winem i sokiem z cytryny) – mieszamy łopatką. Powinien intensywnie wrzeć. Dodajemy kapary i szczyptę soli oraz pieprzu. Gotujemy go ok. 3-5 minut, aż połowa płynu odparuje. Na koniec polewamy zalewą ryby i posypujemy
Poezja smakuzałożenia bloga, prowadzenie zaczęłam właściwie od 1 stycznia 2014r. 2. Twój ulubiony blog to ? - *Jest bardzo wiele dobrych blogów, ale takiego naj… nie mam. 3. Jakie masz ulubione danie? - *Smażone ryby. 4. Co Cię inspiruje na co dzień? – *W pewnym stopniu… pogoda, a naprawdę inspirację staram się czerpać ze wszystkiego. 5. Ile czasu dziennie poświęcasz na prowadzenie bloga(...)pierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi: 1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki. 2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? - Smażona ryba z frytkami. 3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe. 5. Jaki jest
mojewypiekiinietylkoSurówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną(...)wlewamy oliwę i mieszamy. My sporo posiekanego koperku, delikatnie mieszamy surówkę. Ta surówka jest doskonałym dodatkiem do ryb np. do smażonej miruny. Polecam! The post Surówka do ryby smażonej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiamy z Piotrem ryby, zwłaszcza te smażone, a najbardziej smakują na ryby smażone w cieście piwnym. Niektórzy smażą ryby w cieście naleśnikowym, ale ja wolę zastąpić mleko świeżo otwartym piwem. Należy jednak pamiętać, aby filety rybne przed zanurzeniem w cieście piwnym były dokładnie odsączone i wytarte z wszelakiego płynu, oraz obtoczone w mące, mamy wtedy gwarancję(...)morszczuk sól morska, tymianek pieprz cytrynowy Ciasto piwne: ¾ szklanki piwa jasnego 1 jajko ok ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól morska pieprz cytrynowy olej do smażenia Jeśli filety z ryby są mrożone to je rozmrażamy, pozostawiamy najlepiej na durszlaku, aż wypłynie z nich cała woda i dokładnie osuszamy je ręcznikiem papierowym . Każdy kawałek ryby doprawiamy solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię