ryby smażone - 3566 przepisów (strona:8/238)

Jesiotr z polskich stawów! 100

oliwek (około 1/3 szklanki) - garść migdałów bez skórki - 1/2 pęczka bazylii świeżej - przyprawy: sól, pieprz - 2-4 łyżki mąki pszennej typ 480 Cukinię i rybę przygotowujemy w tym samym czasie na dwóch różnych patelniach. Rybę oczyszczamy z ewentualnych łusek, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Cukinię kroimy w dość drobną kostką. Migdały i 1/4 szklanki oliwy z oliwek miksujemy blenderem(...)jest gotowa. Na patelnię dodajemy 2 łyżki masła, posiekany czosnek i pokrojoną cukinię, oprószamy odrobiną soli, całość podsmażamy aby cukinia zmiękła. Trwa to około 15 minut, w tym czasie smażymy rybę. Rybę solimy, obtaczamy w mące pszennej, i smażymy na połączeniu dwóch tłuszczy: masła i oliwy z oliwek w proporcji 1:1.  Rybę w zależności od jej wielkości smażymy

SMYKWKUCHNI
Rybka paprykowo-ogórczasta 76

Wariacji na temat ryby, smażonej, pieczonej czy choćby gotowanej jest mnóstwo. Na słodko, ostro, kwaśno- ryby są bardzo wdzięcznym produktem, by łączyć je z przeróżnymi smakami i składnikami. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję na rybę, do wykorzystania nie tylko z okazji świąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba(...)tłuszczu. Pamiętajcie, jeśli wykorzystujecie mrożoną rybę, nie musicie czekać aż się rozmrozi. Jednak nie wkładajcie jej od razu całej na raz na patelnię i najlepiej nie smażcie zbyt wielu kawałków na raz. Zimna ryba obniża temperaturę oleju i może sprawić, że wszystko zacznie się raczej gotować niż smażyć! Upieczoną paprykę wkładamy na miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na jakieś

Pichceniomania
Ryba po grecku 1969

pszennej,  olej do smażenia.  Wykonanie: Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, podlać

Z miłości do słodkości
Placuszki z rybą i warzywami 152

drobne cząstki. Pokrojone warzywa mieszamy. Jajka, mąkę, mleko mieszamy, dodajemy łyżkę oleju,  przyprawy do smaku  i mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy

Maminek kulinarny
Bezglutenowe kotleciki rybne 85

filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy kotlecik posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw. Zawsze do ryby dodaję kurkumę, majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w rozmieszanym jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku. I jeszcze kilka uwag:  Mrożony(...)przed przyrządzeniem można skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans. Taki zabieg doda naszym kotlecikom dodatkowego smaczku. Olej na patelni musi być mocno rozgrzany aby ryba nie przywarła. Najlepsza do smażenia ryby jest patelnia z grubym dnem lub teflonowa

prawdziwe jedzenie
Ryba smażona w panierce panko 145

Blueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze danie dla małych i dużych niejadków. Ja najczęściej smażę dorsza, ale można tak smażyć każdą rybę bez ości. Dwóch … Przeczytaj cały artykuł Post Ryba smażona w panierce panko pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Fish and chips 71

bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich.  Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę.   Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych restauracjach.  Proponuje wam fish and chips, w moim domowym wydaniu.  Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego(...)smażenia Chipsy z pietruszki  1 duża pietruszka- nożykiem do obierania warzyw ścinać cieniutkie plasterki pietruszki następnie smażyć na głębokim oleju.  Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie produkty do panierki zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Fish & chips 92

Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona(...)Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu  (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby. Smażę z obu stron do momentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze białego koloru. W tym czasie obieram ziemniaki na frytki. Smażę je w dużej ilości (0,5 litra

prawdziwe jedzenie
Mintaj w panierce jajecznej 70

pieprz lub przyprawa do ryb (około 1 płaskiej łyzeczki)  olej do smażenia Przygotowanie : Rozmrożone płaty osuszamy, dzielimy na dzwonka i solimy 15 min. przed smażeniem W głębokim talerzu rozbijamy jajko i dosypujemy mąkę- mieszamy i dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę

Proste Potrawy
Ryba w cieście piwnym 123

dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko * trochę mąki ja dawałam tak ,,na oko" ale maksymalnie 3/4 szklanki * sól * pieprz * cukier * olej do smażenia * 4 filety ryby (np. Mintaj) Mieszamy żółtko, piwo, mąkę, szczyptę cukru, soli. Dodajemy do tego(...)Każdy pasek maczamy w cieście i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem - dość duża ilością. Dobrze by się smażyło w frytkownicy. Powinno się tak przyrządzoną rybę smażyć w głębokim oleju. Ale na patelni też dobrze wychodzi. Przyrumieniamy na złoto i gotowe! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pieczony pstrąg tęczowy. 138

Pieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy

SMYKWKUCHNI
Dorsz smażony 57

dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę.  Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać, położyć na patelni kawałek papieru do pieczenia, rozpuścić na nim masło – wymieszać z oliwą z patelni, położyć na nim rybę skórą do dołu i smażyć aż skórka się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, dodać soliród(...)mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę smażyć. Położenie papieru na patelni ułatwia nam smażenieryba się nie przykleja, nie „rwie”, łatwiej ją przewracać na drugą stronę. Sposób warty wypróbowania. Do dorsza smażonego polecam Alsheimer Frühmesse  Riesling trocken z winnicy Rappenhof. Wytrawny Riesling

królestwo garów
Pstrąg z migdałami 69

płatków migdałowych 1 łyżeczka sok z cytryny 2 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz Wymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz polewamy masłem z migdałami. Smacznego

Kolizje Smaków
ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM 126

Proste, szybkie i jednocześnie eleganckie danie. ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z... Artykuł ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE