ryby smażone - 3566 przepisów (strona:8/238)

Fish and chips 122

bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich.  Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę.   Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych restauracjach.  Proponuje wam fish and chips, w moim domowym wydaniu.  Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego(...)smażenia Chipsy z pietruszki  1 duża pietruszka- nożykiem do obierania warzyw ścinać cieniutkie plasterki pietruszki następnie smażyć na głębokim oleju.  Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wszystkie produkty do panierki zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Fish & chips 144

Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami. Składniki: pstrąg tęczowy lub okoń ziemniaki na frytki olej sok z cytryny przyprawy Umytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona(...)Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu  (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby. Smażę z obu stron do momentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze białego koloru. W tym czasie obieram ziemniaki na frytki. Smażę je w dużej ilości (0,5 litra

prawdziwe jedzenie
Mintaj w panierce jajecznej 117

pieprz lub przyprawa do ryb (około 1 płaskiej łyzeczki)  olej do smażenia Przygotowanie : Rozmrożone płaty osuszamy, dzielimy na dzwonka i solimy 15 min. przed smażeniem W głębokim talerzu rozbijamy jajko i dosypujemy mąkę- mieszamy i dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę

Proste Potrawy
Ryba w cieście piwnym 221

dobrej jak Mamy nie umiem zrobić więc nie porywam się na to. RYBA W CIEŚCIE PIWNYM łatwe max 30 minut 3 osoby Składniki: * szklanka jasnego piwa * jajko * trochę mąki ja dawałam tak ,,na oko" ale maksymalnie 3/4 szklanki * sól * pieprz * cukier * olej do smażenia * 4 filety ryby (np. Mintaj) Mieszamy żółtko, piwo, mąkę, szczyptę cukru, soli. Dodajemy do tego(...)Każdy pasek maczamy w cieście i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem - dość duża ilością. Dobrze by się smażyło w frytkownicy. Powinno się tak przyrządzoną rybę smażyć w głębokim oleju. Ale na patelni też dobrze wychodzi. Przyrumieniamy na złoto i gotowe! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Pieczony pstrąg tęczowy. 219

Pieczony pstrąg tęczowy i frytki! Pomysł jak obniżyć kaloryczność popularnego dania. Zamiast smażyć - piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy

SMYKWKUCHNI
Dorsz smażony 110

dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę.  Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym. Na patelnię wlać oliwę, podgrzać, położyć na patelni kawałek papieru do pieczenia, rozpuścić na nim masło – wymieszać z oliwą z patelni, położyć na nim rybę skórą do dołu i smażyć aż skórka się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, dodać soliród(...)mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę smażyć. Położenie papieru na patelni ułatwia nam smażenieryba się nie przykleja, nie „rwie”, łatwiej ją przewracać na drugą stronę. Sposób warty wypróbowania. Do dorsza smażonego polecam Alsheimer Frühmesse  Riesling trocken z winnicy Rappenhof. Wytrawny Riesling

królestwo garów
Pstrąg z migdałami 155

płatków migdałowych 1 łyżeczka sok z cytryny 2 łyżki masła Przyprawy: sól, pieprz Wymytą i osuszoną rybę posypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło. Smażymy rybę z obu stron do zarumienienia. Ściągamy rybę, a wrzucamy płatki migdałów. Smażymy je, aż się zezłocą. Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę oraz polewamy masłem z migdałami. Smacznego

Kolizje Smaków
ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM 208

Proste, szybkie i jednocześnie eleganckie danie. ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z... Artykuł ŁOSOŚ W CYTRUSACH Z TYMIANKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Dorsz zapiekany w jarzynach 166

Uwielbiam ryby ! Nie tylko ryby smażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii . Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw. Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie(...)dorsza – 2 szt - marchew – 4 szt - pietruszka – 2 szt - seler – 1 szt - cebula – 1 szt - szczypiorek – pęczek - olej do smażenia – 5 łyżek - sól - pieprz + e. przyprawa do ryb SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180C. Przygotowujemy filet z dorsza ( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy solą , pieprzem + ew. przyprawą

Ostra na Słodko
Łosoś w Cieście Naleśnikowym 418

zanurzamy w przygotowanym cieście i wykładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( łososia smażymy w dość głębokim tłuszczu). Rybę smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, do momentu aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Dodatkowo na patelnie z usmażonymi rybami możemy bardzo ostrożnie nalać niewielką ilością wody i natychmiast przykryć przykrywką - spowoduję to, że ciasto będzie jeszcze

Słodka Strona
zupa ze szczupakiem smażonym na maśle 163

przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb. (Uwaga zbyt długie gotowanie może spowodować gorzknienie wywaru) Teraz w garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy  i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną  krążki, lekko ją szkląc.  Do zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, oraz szczyptę skórki otartej z cytryny, całość smażymy przez dwie minuty. Przesmażone warzywa zalewamy(...)ułożenia kawałka ryby skórą do dołu) i smażymy rybę z obu stron na złoty kolor. Zupę doprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny, słodką i ostrą papryką, solą, oraz pieprzem, gotujemy jeszcze minutę i garnek zdejmujemy z ognia.  Rozlewamy zupę na talerze, dodając do każdej porcji kawałki usmażonej ryby i posypując drobno posiekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Smażony karp z karmelizowaną cebulą 178

olej do smażenia Rybę oczyścić, obciąć płetwy, opłukać i pokroić w kawałki. Posolić lekko, posypać domową vegetą i pieprzem, polać sokiem z cytryny ułożyć w misce warstwami na przemian z cebulą. Przykryć folią i odstawić z chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzać piekarnik i wyłączyć. Przed smażeniem mąkę i bułkę wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby obtoczyć(...)mące, układać na patelni skórą do dołu, smażyć na złoto z obu stron. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika, póki będzie się smażyć cebula. Cebulę, w której marynował się karp, wyłożyć na patelnię, dodać miód i trochę soku z cytryny, smażyć często mieszając, aż cebula się skarmelizuje. Cebulę wyłożyć na karpia, podawać od razu. Smacznego

Obiad gotowy
Pstrąg smażony 83

Płaty umyć, osuszyć. Naciąć w poprzek od strony skóry (nie rozcinając na całej szerokości) co 3-4 cm. Oprószyć solą. Na patelnię wlać oliwę, rozgrzać. Kłaść płaty ryby skórą do dołu. Smażyć na niezbyt dużym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni. Odwrócić rybę(...)drugą stronę, dosłownie na chwilę. Aby ryba nie przywierała do patelni i łatwiej było ją smażyć należy na patelni położyć papier do pieczenia, polać oliwą i na tym smażyć rybę. Ja podałam z podsmażonym solirodem i sałatką z podsmażonych pomidorów i bakłażanów.   kryształ

królestwo garów
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 223

śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości filetów, jeśli filety są cienkie należy skrócić czas smażenia). Po usmażeniu rybę odstawiamy

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania