ryby smażone - 3566 przepisów (strona:5/238)

Fish and chips 116

jakby nie patrzeć, to panierowana ryba smażona w głębokim oleju. Nie będzie więc dietetycznie i niskokalorycznie. Sama panierka jest natomiast dość specyficzna, inna niż ta do której jesteśmy przyzwyczajeni. Składa się mianowicie z pszennej mąki, proszku do pieczenia oraz piwa. Obtaczamy nią osoloną rybę i wrzucamy na głęboki, dość dobrze rozgrzany olej. Ryba powinna się w miarę dobrze wysmażyć(...)kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm. Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka razy ją obracając. Gotową rybę osączamy z tłuszczu i przekładamy w ciepłe miejsce bez przykrycia – najlepiej

Kulinarna Pokusa
Ryba po grecku! 114

push({}); Składniki na rybę po grecku: 500 g fileta z dorsza lub innej ryby z białym mięsem 2 cebule 2 marchewki pietruszka ćwiartka selera kilka liści pora 3 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie: Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy ją w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron aż się zarumieni(...)Cebulę kroimy w piórka, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce na dużych oczkach. Następnie smażymy wcześniej przygotowane warzywa w tym samym tłuszczu, co smażyliśmy rybę i dolewamy odrobinę wody (chodzi o to, by przeszły smakiem ryby). Smażymy, aż zmiękną, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem i na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Rybę nakładamy na spód jakiegoś naczynia

Gotuj z Prezesem
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 414

mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: sól pieprz koperek w proszku olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie smażymy w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto:  Mąkę przesiewamy. Mleko z wodą, jajkiem(...)Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu). Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby odsączyć z nadmiaru

Słodka Strona
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 99

ugotowania na sypko. Posolić bardzo delikatnie, mniej niż biały ryż. Rozgrzać patelnię grillową i 1 łyżkę oleju (grillowa dla uzyskania wzorku grilla na kabaczku). Drugą gładką patelnie rozgrzać do smażenia ryby z kilkoma łyżkami oleju. Im więcej tym lepiej. Mięso Karmazyna smażone ze skórą ma tendencję do lekkiego zwijania się i pęcznienia przez co nie przylega płasko(...)pręgi przewrócić go. Po chwili można też wyłączyć ogień pod patelnią. Kabaczek już sam dojdzie od gorąca patelni i pozostanie ciepły do czasu podania. Po 3-4 minutach smażenia przewrócić też rybę. Z drugiej strony smażyć ją już tylko 2-3 minuty aby nabrała koloru. Wyłożyć rybę na plastry mozzarelli, obok ułożyć plaster grillowanego kabaczka, do tego porcja mieszanki ryżu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym 118

Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta sos słodko - kwaśny (gotowy lub z tego przepisu ) olej do smażenia Ryba w Cieście z Sosem Słodko-Kwaśnym -  Sposób przygotowania(...)vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polewamy ciepłym sosem słodko kwaśnym. Podajemy z ryżem lub ziemniakami w dowolnej postaci oraz dowolnymi surówkami. * zaleca się smażenie ryby

Słodka Strona
Ryba po grecku na święta i nie tylko 70

patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny pozostać chrupiące ale nie surowe. Przygotowane warzywa wykładamy na usmażone ryby. Najlepiej smakuje począwszy

Smaki Ewy
Smażona flądra z czosnkową nutą 53

znajduje się na tej  stronie . 1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli(...)pieprzu, mieszamy dłonią a następnie układamy w niej kolejno flądry, obtaczając je w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i gdy tłuszcz będzie gorący smażymy na nim ryby z obydwu stron na złoty kolor, pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią. Usmażone zdejmujemy z patelni, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy

Miód i pieprz
Pstrąg w zalewie octowo pomidorowej, pyszny 82

się na kolację, imprezy czy wigilię. Pstrągi oczyścić, obciąć głowy, umyć. Każdego pstrąga doprawić solą, pieprzem, pociąć na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim(...)ogniu z dwóch stron. Tak długo, aż ryby będą przesmażone. Włożyć usmażone ryby do naczynia w którym chcecie je podawać. Na tą samą patelnię na której się smażyły ryby przygotować zalewę. Zalewa – obsmażyć cebulę, musi zmięknąć, wlać 500 ml wody,Dodać przecier pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, cukier,. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli będzie

Kuchnia Pokoleń
Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym 54

Wszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję. Składniki: 40 dag fileta z pstrąga łososiowego 40 dag fileta z halibuta Sól Pieprz cytrynowy Ziołowa przyprawa(...)dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Brazylijski rybny gulasz 96

filetów z białej ryby bez skóry pocięte w kostkę ok 2,5 cm długości 1 łyżka soku z limonki 1/4 łyżeczki soli czarny pieprz 1 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Rybę łączymy z sokiem limonki, solą i pieprzem. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy rybę w głębokiej patelni(...)użyłam passaty pomidorowej ) 1 szklanka bulionu rybnego, z kurczaka lub wody Ponad to : 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki posiekane świeżej kolendry ( pominęłam ) W tym samym rondlu po smażeniu ryby na niewielkim ogniu podgrzewamy 1 i 1/2 łyżki oliwy. Cebule siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę a paprykę tniemy w cienkie paski. Do rondla wrzucamy cebulę

Kuchenne fascynacje
Kotleciki rybne 197

zagospodarować te resztki. Jednego dnia przygotowałam na obiad gotowane ziemniaki i smażoną rybę a następnego dnia pyszne kotlety rybne, w ten sposób zagospodarowałam obiady na dwa dni! Podaję je z sosem czosnkowym. Zapraszam! Składniki na kotleciki rybne: ok. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków ok. 200-300 g ryby (dowolny filet z ryby: smażony lub gotowany) 1 jajko posiekana(...)ostudzoną rybę rozdrabniam widelcem na mniejsze kawałki. Mieszam w misce: ziemniaki, rybę, natkę pietruszki, jajko, skórkę i sok z cytryny i doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojone drobno chili ale to opcjonalne. Masę wyrabiam i formuję kotleciki które obtaczam w mące. Wstawiam na godzinkę do lodówki. Przed smażeniem obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor

UgotujmyTo.pl
5 rad / tuż przed kolacją wigilijną 82

kilka takich sytuacji przygotowałam szybkie porady, które pomogą nam, gdy już niestety do jakiejś wpadki dojdzie :D 1. Jeśli mieszkanie wypełnił swąd spalenizny, smażonej ryby lub zapach bigosu… Otwórz okno, postaw na kuchence naczynie z wodą i zagotuj w niej pod przykryciem zioła oraz przyprawy: miętę, goździki, majeranek, pieprz. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, odkryj(...)Galaretka, którą zalałaś mięso albo rybę, nie zastyga… Zlej ją do rondelka, dodaj trochę rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody żelatyny, wymieszaj i ponownie zalej potrawę. 5. Już masz smażyć rybę, ale zabrakło ci bułki tartej… Możesz ją panierować w kaszy mannie lub w płatkach owsianych, zmielonych w młynku do kawy. 6. Obrałaś już owoce, ale boisz się, że ściemnieją

Malinowo w kuchni
Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym 106

końcu znalazłam pierwsze kurki w lesie, od razu wiedziałam jak je wykorzystam. Polecam również sos śmietankowo cytrynowy, który idealnie pasuje do ryby, nie tylko dorsz . Sos podkreśla smak ryby. Jest banalnie prosty w wykonaniu, a w wersji bezglutenowej proponuję zagęścić sos żółtkiem zamiast tradycyjnej mąką. Dorsz z kurkami i sosem śmietankowo cytrynowym Składniki: na 4 porcje(...)łyżki posiekanego koperku szczypta szafranu szczypta białego pieprzu sól do smaku Podziel dorsza na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej masło i olej na patelni i usmaż rybę. Smaż rybę po obs stronach, około 3 minut w zależności od grubości fileta. Dobrze usmażona ryba powinna być lśniąca i ładnie się dzielić. Przygotuj sos. Pokrój szalotkę w drobną kostkę

codojedzenia
Młoda kapusta duszona w śmietanie 89

śmietanie z dodatkiem świeżego koperku. Bez zasmażki i smażonej cebulki, prawie dietetyczna. Z niecierpliwością czekam każdego roku na pierwsze zielone główki. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą. Zapraszam na najprostszą i najsmaczniejszą wersję wiosennego klasyka kuchni polskiej. Składniki: główka kapusty kubeczek śmietany 10-12%, 200 g 1 łyżka soku z cytryny lub octu szczypta cukru koperek - dużo(...)pyszna, bez zasmażki i bez smażonej cebulki. Jeśli dodałaś za dużo wody, lepiej zagęścić kapustę mąką niż wylewać nadmiar wody pełen soli mineralnych podawać z młodymi ziemniaczkami, kotletem lub smażona rybą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 102

czegoś, co bardzo szybko będzie przeterminowane, a stąd droga do kosza już jest prosta. Co zrobić z produktami czy daniami, których mamy nadmiar lub mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania