ryby na święta - 1113 przepisów (strona:9/75)

Ryba marynowana, byle nie zmarnowana! 154

przykład tych, przygotowywanych przy okazji Świąt? Wiadomo, że każda ryba smakuje najlepiej, gdy jest świeża. Jest jednak dobry sposób, poza mrożeniem, by ją ciekawie i smacznie przyrządzić i przechować. Uzyskamy w ten sposób smaczną przystawkę, która zasili spiżarnię, choćby na wypadek niezapowiedzianych gości. Potrzebne nam będą: około 400 g filetów z ryby, polecam jednak te morskie jajko mąka

Pichceniomania
Ryba w pieczarkach 305

pieczarkach... Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby. Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym. Zapieczone w piekarniku. Pyszna ryba nie tylko od święta. Polecam!   Składniki: 500 g filetów z ryby morskiej (świeżej lub mrożonej) - u mnie mrożone filety z dorsza; 500 g pieczarek; 250 ml śmietanki o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Łosoś w sosie szafranowym 125

Wigilię i Święta nie może zabraknąć ryby. To taki kręgosłup wigilijnego menu – nie da się tego punktu obejść. Tak więc nie walczmy – dzisiejsza propozycjajest szybka i bezbolesna. Ciut droższa, ale za to przygotujecie ją w kilka chwil. Do przygotowania ryby potrzebujemy: 500 g łososia (bez skóry) 3 marchewki sól, pieprz do smaku szczyptę szafranu

Szybko Tanio Smacznie
Ryba pod ananasową pierzynką 2439

smutna ryba morszczuk w panierce może zyskać niecodzienny smak w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sum z pieczarkami pod śmietaną 187

roku na święta pojawiły się na naszym stole ryby inne niż zazwyczaj. Dla osób które nie przepadają za karpiem kupiłam jesiotra, szczupaka oraz suma, po które pojechałam prosto na łowisko w Bielanach k/Kęt. Ta pokaźna ryba stanowiła dla mnie nie lada zagadkę i wyzwanie, ale dzięki radom znawców postanowiłam ją zapiec z grzybami i śmietaną. Okazało

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba po grecku na święta i nie tylko 146

Uwielbiam te chrupiące warzywa i rybę która przejdzie ich smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda Wykonanie: Rybę kroimy na małe kawałki(...)patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa powinny pozostać chrupiące ale nie surowe. Przygotowane warzywa wykładamy na usmażone ryby. Najlepiej smakuje począwszy

Smaki Ewy
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! 209

Święta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą Sałatka śledziowa z buraczkami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Szybka sałatka z tuńczykiem Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami Śledzie w sosie miodowo-musztardowym Moja ulubiona sałatka z kurczakiem(...)ananasem Karp zapiekany z pieczarkami Świąteczne brownie Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym

karmelowy
RYBA PO JAPOŃSKU 361

Klasyk bożonarodzeniowy w moim domu.Dziś wegetarianie będą oburzeni. W moim rodzinnym domu, co roku na święta zamiennie występuje ryba po grecku bądź ryba po japońsku. Obie wersje nic wspólnego z danym kraje nie mają i nawet ich składniki na żadne powinowactwo nie wskazują. Niemniej takie nazwy przyjęły się już dawno i funkcjonują po dziś dzień, do czego

W kuchni Karmel-itki
Przydatne akcesoria do ryb 166

ślizga się. Produkt naprawdę warty uwagi. Jak to wygląda cenowo? Pęseta jest dostępna w internecie od 20zł.  Skrobak do ryb Skrobak cudownie usuwa łuski ryby. W ostatnie święta zdecydowałam się na zakup płatów karpia - były cztery razy tańsze niż oczyszczony filet. Rozprawiłam się z nimi w mniej niż 15 minut.  Skrobak idealnie leży(...)dłoni, a krótkie pociągnięcia oczyszczają skórę ryby. Łuski same odchodzą, skóra nie jest naruszona. Zdecydowanie jest to całkiem inny komfort pracy niż skrobanie ryby nożem. Jak to wygląda cenowo? Skrobak jest dostępny w internecie od 15zł. Zapraszam do odwiedzenia: Strona producenta - Fiskars Strona produktu - nożyce do ryb Strona produktu - pęseta do ości Strona produktu - skrobak

Gotowanie i blogowanie
Kożuch ze śledzia 118

Kożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne

Pieguskowa Kuchnia
Ryba w occie - Wigilia 2016 129

Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Składniki:   2 kg pstrąga filetowanego sól, pieprz do smaku mąka pszenna Zalewa:   4 szklanki wody 1 szklanka octu

Różowa kuchnia
RYBA NA OSTRO 139

  Świetna ryba ,w ciekawej panierce,podana z pomidorem i cytryną , uświetni każdy obiad w domu lub kolację.Chrupiąca panierka ,lekko zaostrza smak ryby.Naprawdę super

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka śledziowa z buraczkami / Beetroot herring salad 438

Święta za pasem, trzeba więc zaplanować pyszne menu. Dziś proponuję sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami, ogórkiem kiszonym i jajkiem, z klasycznym dressingiem śmietanowo-majonezowym

karmelowy
KARP W SOSIE IMBIROWYM 261

  Delikatna ryba w środku i aksamitny do niej sos,przepiękny duet  smaków- imbiru,cytryny i czosnku.Poezja dla podniebienia i  interwał dla duszy.Poczujecie tę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ryba po grecku 132

mnie Świąt Bożego Narodzenia bez ryby po grecku. Potrawa ta z Grecją ma niewiele wspólnego, ale nie ma to większego znaczenia. Jest to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sama dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu, ale może to i lepiej, bo przepis który dziś prezentuję

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania