My Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzik na święta musi być! Na wigilię, imieniny i na prywatkę też! Od jakiegoś czasu kombinuję ze świeżą kurkumą
My Blueberry CornerWigilia i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują. Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą
W kuchennym oknie EwyDzisiaj przedstawiam Wam zwykłego a jednocześnie niezwykłego karpia bo takiego smażonego w głębokim tłuszczu bez jakiejkolwiek panierki. Ten pomysł powstał gdy szukałam idealnej panierki LCHF i
Ola la LCHFKarp to jedna z najpopularniejszych ryb łowionych w naszych wodach. Przeważnie króluje na stołach wigilijnych, ja również uwielbiam tą rybę i nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez niej. Dzisiaj podam prosty przepis na przygotowanie tej ryby aby była wypieczona, smaczna, soczysta o posmaku cytryny
Kulinarne Fantazje Marioliśledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia w oleju z cebulą , śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami . Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe. Śledź po kaszubsku Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityRybę faszerowaną robiłam zawsze na święta moja Babcia. Przyznam, że nie było to moje ulubione danie gdy byłam dzieckiem, przekonywałam się do niej całe lata. Dziś robię ją rzadko, ale bardzo mi smakuje, przypomina też rodzinny dom i święta z tymi, których już nie ma... Zawsze zastanawiała mnie nazwa - dlaczego ryba faszerowana skoro niczego się
Smaczna PyzaKlasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach
Bernika - moj kulinarny pamietnikZa każdym razem gdy jestem w Ikei, kupuję śledziki w tych małych i nie tanich słoiczkach, bo uwielbiam je w tych słodkawych sosach. Teraz przy okazji
karmelowyFarsz rybny. 80 dag dorsza 1 jajko 1 cebula imbir tymianek chilli 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz Ciasto drożdżowe. 0,5 kg mąki 5 dag
Kulinarny karnet ChristopheraDziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej
karmelowyZalewa octowa znajduje u mnie zastosowanie głównie do przyrządzania ryb lub grzybków w occie. Nie jest zbyt ostra, wręcz łagodna , dla nas idealna. Często po świętach gdy zostają nam smażone ryby proponuję przygotować sobie zalewę i po kilku dniach mamy idealne danie np.na kolację. Moi domownicy uwielbiają rybki z octu. Grzybki oczywiście też. :-) Składniki: - 5 szklanek wody
Smaczne ZdroweTo ostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by
Bernika - moj kulinarny pamietnikLubimy ryby, nie tylko od świąt.Choć na Wigilię jest obowiązkowo to i czasem na jakies okazje też lubię go przyrządzić.Swietny na zimno ale jesli przyrządzam go poza świętami podaję go na obiad gorącymi ziemniaczkami jako danie główne. Danie pracochłonne,ale naprawdę warte efektu. Składniki: 1,5 kg karpia zatorskiego 5 cebul 3 marchwie kawałek(...)głowę i dzwonki karpia. Dodajemy przyprawy i wszytskie warzywa pokrojone- zostawiamy ty;lko całą marchewkę, którą tak gotujemy.Gdy woda zawrze gotujemy ok 15 minut na badzo wolnym ogniu. Rybę wyławiamy, odkładamy na talerz, na którym podamy karpia.Wywar odcedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do garnka z resztą wywaru. Odstawiamy
Z Majeczką w kuchnijuż ostatnia moja propozycja na wielkanocne dania w tym roku. Jajka faszerowane pastą z makreli bardzo przypadły nam do gustu. Dodatek koncentratu pomidorowego idealnie podkreśla smak wędzonej ryby, a jej kolor fajnie kontrastuje z bielą białek. Jeśli macie w domu szprycę, napełnijcie ją pastą i ładnie udekorujcie jajka. Będą się o wiele lepiej prezentowały na stole, niż takie napełnione(...)ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne dla smaku przygotowywanych dań. Życzę Wam smakowitych Świąt Wielkanocnych ! Jajka faszerowane pastą z makreli z dodatkiem oleju rzepakowego Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 wędzona makrela 1 łyżka oleju rzepakowego
Kulinarne przygody Gatity