ryby na święta - 1113 przepisów (strona:16/75)

Klopsiki rybne w sosie chrzanowym 306

Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez ryby. Podaję ją w różnej postaci, między innymi jako delikatne pulpety w sosie chrzanowym. Ich aksamitną konsystencję podkreśla ostry

Ale Proste
Klarowanie - galarety do ryb. 298

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu

Kulinarny karnet Christophera
Soczysty dorsz z sosem winno-maślanym i puree ziemniaczano-jabłkowym 206

możecie pominąć). Idealnie soczysty dorsz jest kluczem do sukcesu. Ryby nie można przeciągnąć, gdyż stanie się gumowa i sucha. Mam nadzieję, że z moimi wskazówkami przygotowanie idealnie soczystej ryby nie sprawi Wam problemu. Bardzo zaskakujący jest sos maślany, który zaraz po ugotowania i spróbowaniu, sprawia wrażenie dość mocno octowego. Ale gdy się poleje nim całe danie(...)czasu podania. Przed podaniem przecedzić przez sitko. Upiec rybę: Na nieprzywierającej dużej patelni (którą można wkładać do pieca) rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Delikatnie ułożyć kawałki dorsza (jeśli mamy filet ze skórą, to kładziemy od strony skóry) . Smażyć na dużym ogniu tylko do zrumienienia skóry (lub zrumienienia tej strony ryby, na której rybę położyliśmy) . Następnie wstawić patelnie do rozgrzanego pieca

Moja Delicja
Kotleciki z dorsza w zalewie octowej 565

Blueberry Corner by "jagodzianka" Zawsze w okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowuję tę wspaniałą przekąskę. Ryba z octem bardzo pasują do siebie. To danie ma … Przeczytaj cały artykuł Post Kotleciki z dorsza w zalewie octowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
PRZEPIÓRKI W PIELUSZKACH. 229

Przed świętami dostałam paczuszkę. W niej znalazłam butelczynę oleju rzepakowego, ponieważpostanowiłam wziąć udział w kampanii promującej ten olej.  O kampanii więcej dowiecie się naowej

W kuchni Karmel-itki
Ryba w galarecie 313

potrawy. Szybciutko nadrabiamy zaległości. Danie w całości wykonane przez męża. Chyba brak mi cierpliwości do przygotowania tego typu potraw. Zrobienie ryby jest dosyć pracochłonne, jednak bardzo wyjątkowy smak dania wszystko wynagradza. Ryba gościła na naszym stole podczas Świąt Bożego Narodzenia, jednak pasuje na każdą inną okoliczność. Składniki:  - 1 duży pstrąg (około 1 kg) - 2  okonie(...)bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól - 1 pietruszka - 2 marchewki - pół selera - por - ziele angielskie, liście laurowe - bulion warzywny - gaza - sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości.  Bułkę moczymy w mleku a następnie mieszamy mięso, rozmoczoną bułkę i  jajko

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka rybna na święta 2272

przypadku filetów zakupionych w super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody

Co w głowie piszczy
Rybka paprykowo-ogórczasta 178

temat ryby, smażonej, pieczonej czy choćby gotowanej jest mnóstwo. Na słodko, ostro, kwaśno- ryby są bardzo wdzięcznym produktem, by łączyć je z przeróżnymi smakami i składnikami. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję na rybę, do wykorzystania nie tylko z okazji świąt. W końcu o ich zbawiennym oddziaływaniu na ludzki organizm już chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Proporcje(...)około 0,5 kg filetów ryby to: 4-5 dużych czerwonych papryk średnia cabula 5-6 małych korniszonów sól pieprz olej jajko mąka łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz No i oczywiście ryba, ja użyłam morszczuka.  Paprykę myjemy, suszymy, układamy na blaszce na papierze do pieczenia.  Pieczemy w 160 stopniach przez jakieś 20-30 minut aż skórka zacznie

Pichceniomania
Grillowany pstrąg w ziołach 194

Sezon na ryby trwa cały rok ale teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach jest większy wybór. Dlatego dzisiaj znowu ryba :) tym razem z grilla, lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :)   2 porcje  Składniki(...)cytryna cięta w plastry szczypta pieprzu cytrynowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła czosnkowego oliwa do smarowania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy ok 10 minut z każdej

Niezły Młynek
TATAR Z ŁOSOSIA 136

wszystkich wielbicieli ryb, coś bardziej wykwintnego..., danie idealne na walentynki, ale nie tylko. Wszak święto można mieć również na co dzień. My bardzo lubimy ryby i to pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Wam tatar z łososia, choć wersji tego tatara mieliśmy już kilka, to osobiście ten najbardziej przypadł nam do gustu. Z podanych ilości wychodzi danie

Smaczne Zdrowe
Śledzie z rodzynkami 172

Takie śledzie moja mama zawsze przygotowywała na Święta. Tym razem postanowiłam przygotować je sama. Wyszły pachnące i słodkie, takie jak lubię. Są idealną przekąską

W poszukiwaniu inspiracji
Jak wybrać dobrego karpia ? 583

niej wystarczająco dużo miejsca, żeby swobodnie się przemieszczać, bo ryb jest zbyt wiele lub pływają bokiem, to lepiej zrezygnować z zakupu niż mieć wątpliwości bo ryby u tego sprzedawcy nie mają prawidłowych warunków o czym świadczyć może również "łapczywe" łapanie powietrza przez ryby. Oczy : Świeża ryba nie powinna mieć wklęsłych, mętnych oczu – muszą być one wypukłe(...)być on duży i wydatny. Śliskość ryby : Karp po wzięciu do ręki nie może być suchy – praktycznie powinien wyślizgiwać się z rąk. Skóra : Świeży karp ma błyszczącą, jędrną i ładnie wyglądającą a łuski powinny przylegać do ciał ryby. Kup na próbę Czy to w markecie czy na bazarze to do świąt jest jeszcze kilka dni więc jeśli

Mechanik w kuchni
Tarta rybna na francuskim cieście 164

Tarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam

Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w marynacie 334

Wpis miał być przed świętami, ale niestety nie zdążyłam. Ale kto powiedział, że śledzi nie można zrobić tak bez okazji ;) Pozdrawiam i życzę smacznego śledzika :) Zalewa ( na 1kg solonych śledzi ): 3/4 szklanki octu 10% 0,75 l wody 1,5 łyżki cukru 3 listki laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować i ostudzić. Cebulę ( ilość według uznania) obrać(...)lodówki przynajmniej na pięć dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Takie śledzie można podawać na różne sposoby np. w śmietanie, oleju, sosie musztardowym. Kategoria: Przystawki , Ryby , WIelkanoc

kuchcikownia
Warstwowa sałatka śledziowa – szuba. Śledzie pod pierzyną 275

jedzenia niż do robienia. Bo śledziowa szuba ze stołu znika wyjątkowo szybko. Zapisz To jeden z tych śledziowych przepisów, który u mnie na stole gości nie tylko od święta, ale i zupełnie bez okazji – od lat to nasz ulubiony sposób na śledzia. Prosty, wyrazisty i niestety czasochłonny – ale wart każdej minuty spędzonej przy kuchennym blacie.   Dzień przed(...)słone – nawet przez dobę) w mleku . Jeśli są naprawdę bardzo, bardzo mocno słone, mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nowe. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Następnego dnia wymoczone śledzie osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie kroimy w poprzek na 0,5cm kawałki. Buraki szorujemy pod bieżącą wodą i albo gotujemy je do miękkości, albo

Karo in the Kitchen