przygotować takiego śledzia nie tylko na święta, ale także na jakieś inne imprezy. Ja nie jestem mocno śledziowa, ale jak wiadomo dobry śledzik nie jest zły, prawda? Do przygotowania śledzia po kaszubsku możecie użyć także zwykłych śledzi marynowanych - domowych albo takich ze sklepu. Niektórzy robią tę potrawę bez wstępnego marynowania ryby i tylko cebulę doprawiają odrobiną octu
Smaczna PyzaKwiecień.Słońce, wysokie temperatury, przyjemny wiaterek rozwiewa włosy.Pąki powoli dojrzewają. Aż chce się skakać do chmur, wysoko pod samoniebo. Tak być powinno - w trampkach i
W kuchni Karmel-itkikarpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne od XIV wieku, a 400 lat później ich liczba sięgnęła 250. Zapotrzebowanie na rybę związane było z dużą liczbą dni postnych w ciągu roku. Dlatego też karp był bardzo chętnie jadany(...)może warto zastąpić zwykle smażoną rybę na bardzo smaczną alternatywę. Tablica w Niemodlinie już przy wjeździe informuje z czego słynie okolica. Staw Sangów — jeden z największych stawów hodowlanych karpia niemodlińskiego. Słuchamy pilnie o tym, dlaczego karp niemodliński jest taki wyjątkowy. Sieci łowieckie w magazynach karpia. Magazyn karpia, w którym ryby są przechowywane przed trafieniem do sprzedaży
Food Squareśledziach firmy Seko , które mama kupowała na każde Święta Bożego Narodzenia i w związku tym postanowiłam odtworzyć ten smak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la Seko Polecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej . Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety
Kulinarne PrzebojeSmażone dzwonki karpia Jedna z najpopularniejszych potraw wigilijnych. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez smażonego karpia. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, warto jednak przyprawić rybę wcześniej a tuż przed kolacją tylko panierować i smażyć. Składniki na 4 porcje: 4 dzwonki karpia sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku pół szklanki mąki pół szklanki bułki
Blog z Apetytemznajdziecie w niej sporo rybnych rozwiązań na przystawki, zupy, dania główne, owoce morza, grilla i zbliżające się święta. Do tego znajdziecie tam wiele wspaniałych porad "co to za ryba?" , "po czym poznać czy ryba jest świeża?" , "Jak prawidłowo przechowywać ryby?" i wiele innych ciekawych wskazówek. Książka posiada świetne zdjęcia ryb, potraw i natury, które
Niezły Młynekpewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku. Składniki: 800g filetów(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz cukier słodka papryka 2 łyżki oleju mąka - to obtoczenia ryby Wykonanie: Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy
Walijskie PichcenieŚledzik na Święta musi być! Na bożonarodzeniowym stole obowiązkowo nie może zabraknąć śledzia . Z cebulką, w pomidorach, z grzybkami, w śmietanie - wariantów do wyboru jest wiele, a każda gospodyni domowa ma tu jeszcze swoje własne triki do zaprezentowania. Tradycyjnego śledzia oczywiście na Wigilię również przygotuję, ale chciałbym wypróbować też jego alternatywna odmianę - a mianowicie śledzia w sałatce(...)ziemniaczanej . Jak dla mnie jest to połączenie idealne, bo mocno solona ryba wyjątkowo dobrze komponuje się z trochę niewyraźnym w smaku ziemniakiem . Do tego kawałek świeżego ogórka oraz rzodkiewki i sałatka nabiera już intensywniejszego smaku. Całość zwieńczona aromatyczną czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-majonezowym - wykorzystałam tu Majonez kremowy FOLWARK (do zakupienia m.in na Frisco.pl - baner po prawej
Grunt to przepis!Święta zbliżają się wielkimi krokami więc podrzucam Wam mój pomysł na połączenie dwóch klasycznych świątecznych dań. Pyszny śledzik i sałatka jarzynowa. Składniki
Niespełnione zdolności kulinarneKażdy na Święta czy to Wielkanocne czy Bożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko
Życie zaczyna się w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia są inne,każde niepowtarzalne i wyjątkowe. Chociaż co roku na kolację wigilijną powtarzają się te same potrawy,to magia Świąt sprawia,że barszcz co roku smakuje inaczej,że ryba smakuje lepiej i my uśmiechamy się bądź smucimy inaczej. W każdą potrawę wkładam całe swoje serce,by moim najbliższym podać to co najlepsze -moją miłość
Kolorowa kuchnia ElkiNa święta nie może zabraknąć śledzia, w oleju z grzybkami jest moim ulubionym. Szybki i łatwy do przygotowania i pyszny. Śledzie w oleju z
Kulinarne życieWesołego Alleluja! To już nasze 5. wspólne Święta Wielkanocne. Aż ciężko uwierzyć, że tyle czasu minęło od pierwszych świątecznych przepisów, pierwszym debiutów i pierwszego
W kuchni Karmel-itkiUwielbiam ryby w galarecie. Od zawsze kojarzą mi się ze świętami bożonarodzeniowymi. Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania łososia w galarecie. Taka przekąska na zimno jest naprawdę łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Danie idealne na kolację wigilijną. Łososia w galarecie możecie przygotować kilka dni przed Wigilią. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 i Świąteczna rybka . Składniki
UgotowaćTakie kuleczki rybne zawsze robię na święta ale nie tylko. Goszczą u nas kilka razy w roku. Nie wymagają dużego nakładu pracy a są pyszne i przynajmniej wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni.Składniki
Ala piecze i gotujeCałą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25
W kuchni Karmel-itkiroku. Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako sauce verte . Podstawą
Food Square