ryby na święta - 1113 przepisów (strona:32/75)

Ryba po grecku 281

Serdecznie zapraszam na rybe po grecku. Skladniki: Uzylam ok 1 kg panierowanego dorsza 6 marchwi 1 pietruszke 2 cebule 2 wloskie passata (2

Smaki Edyty
Tatar ze śledzia 127

Lubimy śledzie i teraz przed Świętami testuję kilka nowych przepisów. Tatra ze śledzia to fajnie podana przekąska nie tylko na wigilijny stół. Idealnie sprawdzi się

Magiczne Życie Marty
Śledzie pod pierzynką 344

Przed Świętami podzieliłam się z Wami moimi przepisami na link https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-buraczkami-jablkami/ , na https://ugotujmyto.pl/sledzie-z-rodzynkami-w-curry/ i moje ulubione https://ugotujmyto.pl/korzenne-sledzie-ze-sliwkami-chili-olejem-rzepakowym/ . Jednak czasem

UgotujmyTo.pl
Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby 132

zaproszenia kopru włoskiego do Waszej kuchni. * Przepis na pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby znajdziecie także w najnowszym, zimowym wydaniu  Magazynu Green Canoe Style . Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego numeru, który ukazał się tuż przed świętami, to zajrzyjcie do niego koniecznie! A w nim więcej odpowiednich na zimowy czas przepisów (w tym moje zimowe(...)kolacje) i dużo pięknych inspiracji dekoracyjnych i wnętrzarskich. * Pilaw z koprem włoskim i filetem z białej ryby Składniki /na 4 porcje: 1 koper włoski  2 marchewki  2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła 1 duża cebula pokrojona w kostkę 3/4 szklanki ryżu basmati 2 szklanki wody sól, pieprz,  listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego pół łyżeczki

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilijny karp smażony w miodzie i curry 156

różnymi postaciami. Do świąt pozostało już niewiele czasu, więc warto pomyśleć na stworzeniem tegorocznej wigilijnej listy potraw. Ryba jest zdecydowanie najważniejszą potrawą wigilijną. Nie ważne pod jaką postacią występuje- ważne aby znalazła się wśród 12 dań. Jaką symbolikę niesie ze sobą? Otóż ryba ma dwojakie znaczenie: z jednej strony odwołuje się do chrztu (żywiołem ryby jest woda

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię 179

Śledzie w korzennej zalewie – na Wigilię Ten przepis powstał w mojej kuchni zupełnie przypadkiem . Po prostu nie lubię i nigdy nie lubiłam zwykłych smażonych śledzi

Ogrodnik w podróży
Korzenny seler z pstrągiem łososiowym pełnym ziół 110

Aloha! Witam Moich kucharzy! Dzisiaj pełna aromatów kuchnia, pachnieć będzie świętami ale takimi nie tradycyjnymi. Pchnięty weną po przejrzeniu cudownej książki Karola i Doroty "Ryby są super" naszło mnie na rybę. Jadąc na zakupy nie wiedziałem jeszcze jaką, ale czekał na mnie w sklepowej lodówce Lidl'a pstrąg łososiowy tak świeży, że do mnie mrugał.  Maszerując między

Kuba Gotuje
Dorsz na bakłażanie w aioli z czerwonej papryki. 182

Dorsz na bakłażanie . Składniki. 1 bakłażan mały 1 papryka duża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z

Kulinarny karnet Christophera
Ryba w zalewie pomidorowo – ketchupowej babci Basi 196

proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : ok.80-90 dag filetów rybnych (ja miałam mirunę), przyprawa do ryb, sól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa : 0,5 l. wody, 2 łyżki octu

Pysznosci Babci Basi
PIECZONY DORSZ POD PISTACJOWO-ZIOŁOWĄ PANIERKĄ I WIELKANOCNE PISANKI 204

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc i właśnie podczas świąt mamy szansę, aby pobyć razem, bez codziennego zgiełku i pośpiechu. Podczas przedświątecznych przygotowań, pracy zawodowej, wiosennych porządków, często nie mamy czasu na długie gotowanie. Specjalnie dla takich zabieganych osób przygotowałam bardzo szybką, pieczoną rybę. Dla nas taka potrawa jest też urozmaiceniem postnego menu (idealne przedświąteczne danie w iście wiosennych kolorach

Przepisy Aleksandry
Śledź w śmietanie z jabłkiem 127

wreszcie nadchodzą święta. Czas odpoczynku, relaksu i wytchnienia. Chociaż pogoda za oknem zdecydowanie nie jest świąteczna, ja dzisiaj proponuję typowo świąteczne przekąski w dwóch odsłonach. Na początek tradycyjny śledź w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram surowych filetów ze śledzia, 200 gram śmietany 18%, 1/2 cytryny, 1 /2 białej cebuli, 1 jabłka,  czarnego świeżo(...)czarnego pieprzu. Całość wymieszałem z 200 gramami śmietany 18%. Do miseczki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą dodałem wcześniej przygotowane kawałki śledzia. Całość delikatnie wymieszałem, uważając, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Z uwagi na słony smak śledzi potrawa raczej nie powinna wymagać dodatku soli, natomiast obficie doprawiłem ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiłem do lodówki

Wyprawy kulinarne
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 199

moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą o zaskakującym smaku:) Przygotujecie(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Śledź z jabłkiem pod śmietanową pierzynką 510

detaliczną opinią odsyłam do mojego wcześniejszego posta: Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta .  Oryginalna receptura przewiduje użycie 6 filetów śledziowych, ale ja wolę zwykle mieć na świątecznym stole kilka rodzajów ryby do wyboru, stąd przyrządzam mniejsze porcje poszcz. potraw. Sam przepis zwrócił moją uwagę głównie ze względu na prostotę jego

Grunt to przepis!
Ryba niespodzianka na Wigilię 147

podawanego na ciepło, żeby nie było za łatwo). To interesująca alternatywa wobec tradycyjnego, polskiego karpia. Jeśli macie w święta gości, np. teściów, którzy twierdzą, że jedli już wszystko, to koniecznie przygotujcie taką rybną niespodziankę. Do przygotowania ryby potrzebujemy: – filet z łososia – opakowanie średnich krewetek (oczyszczonych i sparzonych) – garść rodzynek (najlepiej białe ,duże sułtanki

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania