ryby na święta - 1113 przepisów (strona:29/75)

Śledzie z kolorową papryką i cebulką 137

Można powiedzieć, że Święta się skończyły, przed nami natomiast Nowy Rok i oczywiście Sylwester. Po dwu dniowej przerwie prezentuję śledzie z kolorową papryką i

Smaki Ewy
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 232

Zaczął się właśnie początkowy okres przygotowań do świąt Wielkiej Nocy. Pewnie wiele z gospodyń ma już za sobą moment mycia okien, przystrajaniadomu, ogólnego sprzątania. Trzepanie

W kuchni Karmel-itki
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7312

Pamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci.Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 193

Znana chyba wszystkim ryba po grecku.  U nas pojawia się dość rzadko, ale niekoniecznie tylko podczas świąt.  Ja preferuję jeść ją na ciepło, ale można podawać ją też na zimno.  Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację.     Składniki: 800 g dorsza lub morszczuka 500 g marchewki 2 - 3 pietruszki kawałek selera(...)cebule 100 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy 3 - 5 ziarenek ziela angielskiego mąka olej   Wykonanie: Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące.  Smażyć na oleju.  Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Cebulę pokroić w piórka.   W garnku podgrzać olej.  Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa

Sto kolorów kuchni
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 156

przyjemność uczestniczyć  warsztatach kulinarnych pod hasłem Smaczny orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować: Świąteczną zupę  z orzechów włoskich Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek(...)będzie końcowy efekt kulinarny.  Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego

Kulinarne przygody Gatity
Ryba zawsze zdrowa 142

Ostatnia moja aktywność dotycząca dań z rybami jest dość duża. Wykorzystuje do tego  garnek do gotowania na parze. Zdrowo i dietetyczne, a przed świętami postanowiłam zastosować lekką dietę. Dzisiaj dorsz gotowany z fasolką szparagową i marchewką. SKŁADNIKI 1/2 kg.  filet z dorsza  opakowanie  zamrożonej fasolki szparagowej  1 marchewka pół pora przyprawa(...)ryb  sok z pół cytryny sól , pieprz WYKONANIE Rybę rozmrażamy, kroimy  na mniejsze porcje. Przyprawiamy sokiem z cytryny i przyprawą do ryb . Pozostawiamy na ok. 15 min. Do garnka na parze wkładamy rybę, fasolkę oczyszczona i pokrojoną w talarki marchewkę, pokrojone pora. wszystko gotujemy 20 min. Z marchewki i pora robię mus warzywny i dodaje

W kuchennym oknie Ewy
Kołaczki wg Doroty Wellman 186

drożdżowe bułeczki z nadzieniem m.in z ryby, suszonych pomidorów i pora. Przepis pochodzi z książki „Ryby są super” którą Lidl Polska wydał dla swoich klientów na święta. Przepis autorstwa Doroty Wellman, który bardzo przypadł mi do gustu. Ja do farszu dodałam dodatkowo startą marchewkę oraz

Marta Gotuje
BAKŁAŻAN PO GRECKU 224

Wegetarianka i święta. To da się pogodzić! Vegetarierin und Weihnachten. Das ist möglich! Ryba po grecku to w naszym wigilijnym zwyczaju klasyk. Jednak tyle w niej Grecji, co we mnie Hiszpanii, niemniej wpisała się w świąteczne menu już na dobre.  Zawsze zajadałam się, póki nie zmieniłam stylu życia. Ale dlaczego odmawiać sobie dawnych przysmaków? Zapraszam na odsłonę

W kuchni Karmel-itki
Ryba w cebuli i pomidorach babci Basi 132

wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Kolejne dietetyczne danie . Ryba w cebuli i pomidorach. Składniki dla jednej osoby: 20 dag fileta z chudej ryby, najlepiej dorsza. 1 pomidor, 1 cebula, szczypta soli, szczypta pieprzu. Sposób przygotowania

Pysznosci Babci Basi
karp z szarej galarecie 181

już do wielu sklepów tę pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy(...)przykład w ten sposób  ) Filety z karpia znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin ( ja zostawiłem rybę na noc). Teraz gorsze kawałki ryby( głowa, płetwy, kręgosłup, ogon) myjemy i wkładamy do garnka. Po czym zalewamy zimną wodą dodając marchew, seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek

Miód i pieprz
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 117

Mieszam w Gdańsku, choć pochodzę z Podkarpacia. U mnie w rodzinnym domu nigdy nie było śledzi po kaszubsku. W tym roku po raz pierwszy święta

Kuchnia MagdaLeny
Dziki łosoś w całości z piekarnika. 212

dzień i od święta. Zapraszam! Łosoś pieczony w folii aluminiowej. Składniki: łosoś w całości pół pomarańczy 1 limonka sól, pieprz pęczek koperku dwa ząbki czosnku (może być granulowany) cebula Przygotowanie: Rybę oczyścić, można odciąć głowę lub zrobić to po upieczeniu. Pomarańcze, limonkę, cebulę, czosnek pokroić w średniej grubości plastry. Natrzeć rybę solą, pieprzem (ewentualnie czosnkiem granulowanym) i poszatkowanym(...)koperkiem.. Obłożyć owocami. Zostawić na minimum godzinę.  Po tym czasie przygotować folię aluminiową. Powinno jej być tyle, aby po owinięciu ryby można było zostawić troszkę miejsca w tej,, kieszonce,, z folii na powietrze. Pieczemy w piekarniku 180'C przez 35-40 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami. Smacznego! Ps Tak szybko znika z talerzy, że nie zdążyłam

Tagebuch po polsku
Pieczona polędwica z dorsza 200

Ryby są cennym źródłem białka, witaminy D3 i kwasów Omega 3, dlatego z przyjemnością przygotowuję je na obiad. Ostatnio coraz częściej bez panierki, w wersji pieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków(...)sól, szczypta mielonej kolendry masło folia aluminiowa   Przygotowanie: polędwicę myjemy, osuszamy; pieprzymy polędwicę z obu stron, delikatnie posypujemy kolendrą (dodają szczyptę soli, posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały kawałek masła; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 170C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika grzaniem

Zasmakuj Kuchni
Środa Popielcowa... Poradnik 159

Dziś Środa Popielcowa. Dla katolików to święto, które rozpoczyna okres. Okres czuwania przed nadejściem Wielkanocy. Za 40 dni będziemy przeżywać śmierć Chrystusa.  Dziś, w Środę Popielcową oprócz posypania głowy popiołem katolicy mają poważny orzech do zgryzienia... Co jeść? Zwyczaj nakazuje: 2 posiłki lekkie i 1 do syta. Dziś, tak jak  Wielki Piątek obowiązuje post od pokarmów mięsnych. Niżej(...)MOŻNA JEŚĆ: CHLEB: to symbol nie tylko ciała Chrystusa, ale także pojednania.  RYBA: powinna znajdować się przede wszystkim w każdy piątek, ale w Wielki Piątek i dziś (Środa Popielcowa) szczególnie. Ryba to symbol chrześcijan. WARZYWA: dostarczają mnóstwo witamin, a także zdrowia, o które Pismo Święte nakazuje dbać.  źródło: shutterstock.com TO NALEŻY OGRANICZYĆ:  MIĘSO: dziś kategorycznie

Gotuję Testuję

Proponowane wyszukiwania