Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Kolejny rok dla bloga to szmat czasu. 277 wpisów w tym roku, którymi prawie codziennie was witałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikJak święta, to z pompą!Widząc pięknego indyka w sklepie, nie mogłam się oprzeć.Kupiony, czekał w lodówce cierpliwie. I się doczekał. INDYK NADZIEWANY
W kuchni Karmel-itkiWitam serdecznie Przepis na pyszną rybę po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się spodoba i wypróbuje. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.) kilka łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia na sos: 2 marchewki (około 160 g) 1 pietruszka(...)szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz
Uwaga Babcia GotujeOd jakiegoś czasu chodziła za mną sałatka, do przyrządzenia której mogę wykorzystać rybę. Z racji, że tuńczyk mnie się trochę przejadł a śledzika to wolę jednak
Świat Smakubardzo popularne na polskich stołach. Zwykle serwujemy je na kanapkach w formie pasty lub solo, jedynie z dodatkiem masła. Jednak zbliżające się święta skłoniły nas do eksperymentowania z daniami wykorzystującymi ryby, w tym również wędzone. Dzisiaj mając chwilę czasu i pięknego wędzonego dorsza w lodówce postanowiliśmy stworzyć z niego pyszne śniadanie. Tak powstał tatar z niewielką
Kuchnia od dwojgaSzybki i pyszny pomysł na śledzie, nie tylko na święta. Ocet ryżowy podkręca smak śmietanowego sosu i przełamuje słodycz jabłek. Polecam! SKŁADNIKI 400g filetów
DefinicjaSmakukieszonki aluminiowe wykorzystywałam na tysiąc sposobów – wtedy była to zupełna nowość!. Do tego dania Pascal użył innej ryby, ale ja miałam akurat pod ręką fileta ze szczupaka i dlatego taka ryba będzie królem tego dania. Jeżeli przejedzeni po Świętach macie ochotę na kawałek lekkiej, soczystej i aromatycznej rybki to polecam ten przepis. Gwarantuję, że nie zawiedziecie się(...)został sam miąższ bez błonki. Obrane pomarańcze pokroić na gube plastry. Przygotować paski folii aluminiowej o długości około 60 cm. Na każdym pasku mniej więcej w połowie ułożyć porcję ryby, posmarować wierzch masłem waniliowym i ułożyć plasterki pomarańczy. Złożyć folię na pół, zwinąć brzegi tworząc zamkniętą kieszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Artykuł
Pieguskowa KuchniaPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej(...)zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody - jajko - sól (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy
Kuchnia co dniadania wigilijne i świąteczne.Barszcz wigilijny z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, Kapuśniaczki wigilijne – paszteciki z kapustą i grzybami. Leczo rybne ze śledzi, Ryba w galarecie, łosoś w galarecie. Sałatki na święta, sałatki na Boże Narodzenie, sałatki […] The post Przepisy świąteczne. Przepisy na Boże Narodzenie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeosób na 2 osoby. Musiałam przestawić system dokładnie. Pomijając Święta kiedy robie odrobinę więcej - takich potraw jak ryba po grecku przygotowuję tyle by było jej na 1 góra 2 posiłki. Najłatwiej jest mi robić to w ten sposób , że kupując filet ryby na obiad z góry przeznaczam połowę na rybę po grecku lub w galarecie. Dziś zaciekawiło
Buniabaje w kuchnizimno. Idealnie nadaje się do podania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Będziemy potrzebować: 800 g filetów rybnych (miruna, mintaj, morszczuk itp.) 500 g ketchupu pikantnego (dobrego) 500 g pieczarek 3 papryki czerwone (około 600 g) 3 cebule (około 200 g) sól, pieprz olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba w sosie ketchupowym https://www.youtube.com/watch?v=_8q5MM_kbBc Przygotowanie: Najpierw pokroję(...)drobną kostkę. Umyte pieczarki kroję w plasterki. Rozmrożoną rybę myję i delikatnie osuszam (papierowym ręcznikiem lub ściereczką) i kroję na mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów. Pokrojoną rybę oprószam solą i pieprzem. Składniki mam już pokrojone teraz usmażę rybę i przygotuję sos: Na rozgrzanym oleju na patelni smażę rybę z obydwu stron na złoty kolor, usmażoną układam
Uwaga Babcia GotujeTo jedna z najpopularniejszych świątecznych sałatek śledziowych. W dodatku szybka i łatwa w przygotowaniu. Sałatka warstwowa ze śledziami i buraczkami, doskonała na święta i
Bernika - moj kulinarny pamietnik