Święta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na
Bernika - moj kulinarny pamietnikjednak pamiętać,że śledź dostarcza nam sporego zastrzyku kwasów omega-3,a te zadbają o nasze zdrowie i urodę,dlatego warto jeść je nie tylko od święta.Spośród innych ryb poczciwy śledzik,jeśli chodzi o zawartość kwasów omega-3 jest tu prawdziwym rekordzistą.Śledzie po kaszubsku są tak rewelacyjne,że jako pierwsze znikną spośród innych potraw.Jedz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jako jedna z niewielu w mojej rodzinie jestem fanką ryb ;-)) Zwłaszcza podczas świąt ubóstwiam śledzia opiekanego w zalewie octowej ;-) Kojarzy mi się on z babcią od strony taty, bo mamcia niestety niezbyt często go robiła. Za to u babci śledzika mogłam zjeść za trzech ;D Składniki Śledź 1 kg śledzi wypatroszonych i pozbawionych […] The post Śledzie smażone
Kulinarne Przebojeprzechowywać ryby, skąd pochodzą ryby, które sprzedawane są w Lidlu, jak zabrać się do ryby, poznamy triki rybne (czyli np. jak usmażyć rybę, żeby się nie rozleciała), jak grilować i wędzić ryby oraz owoce morze, czym się różnią filet, dzwonko, płat..., czym doprawić rybę jaką techniką można przygotować rybę (pieczenie, smażenie(...)koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo - skorzystam. I na pewno na pierwszy ogień pójdą śledzie. I o tym tutaj napiszę :) Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada
bistro mamaowoce morza. Wśród przepisów nie tylko dania główne - są cudowne rybne przystawki, zupy, propozycje na grilla i, oczywiście na zbliżające się Święta. W książce znajdziemy również cenne porady na temat ryb i ich przygotowywania. Całość ozdobiona jest pięknymi zdjęciami dań z przepisów Karola Okrasy i Doroty Wellman. Znajdujemy tu również świetną fotorelację(...)Wkrótce na blogu pojawi się relacja z warsztatów rybnych z Karolem Okrasą oraz wypróbowane przeze mnie przepisy z książki Lidla (a jest w czym wybierać). Bo "ryby są super" - nie tylko od święta
Moje Kuchenne RewelacjeKarp w białym winie – Wigilia Do świąt już niewiele czasu , niektórzy już szukają inspiracji co zrobić pysznego , na Wigilijny stół . Nie jest to proste , bo u nas wszyscy są bardzo mięsożerni , więc trzeba się nieźle nagłowić ,żeby z zadowoleniem, rodzinka ,wcinała wegetariańskie potrawy Tradycji musi stać się zadość ,więc mus , to mus , a czym byłby wigilijny stół(...)karp ( dowolnej wielkości ) 4 -5 dużych cebul 3 szklanki białego , półwytrawnego wina 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ,mielonego ,białego pieprzu 1 cytryna sól do smaku mąka do obtoczenia ryby 1/2 kostki masła olej do smażenia ryby Cebulę obieramy , kroimy w kawałki , ja preferuję paski, ale może być dowolnie , kształt nie ma wpływu na smak Podsmażamy na patelni
Ogrodnik w podróżysmakowy. Śledzie z cebulą (szalotkami) są idealne, gdy śledzie są słone i cebulowe, ale smak cebuli nie zagłusza smaku ryby. Słoik śledzi z cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt. Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej, czystej wódki. Składniki: 50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry
Codziennik Kuchennyjeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie. Ryba po grecku to potrawa, bez której święta bożonarodzeniowe nie mogą się odbyć. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni. Zapytacie: „z jakiej ryby przygotowują wspomnianą potrawę?” Mam swoje dwa sprawdzone typy. Pierwszy to filet
Kuchennyviral.plŚ ledzie na Święta muszą być... tak samo jak i po Świętach :), np. marynowane w kwasie buraczanym i zalewie imbirowej, do podania z
SzczyptaSmaQwstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej papryki 1 cebula
Kulinarne przygody GatityW moim rodzinnym domu karp w Święta Bożego Narodzenia to podstawa. Zazwyczaj panierowany, smażony na różnych olejach cieszy się niezmiennym powodzeniem co roku. Dziś
karmelowypapilotkach"- to technika zapożyczona z kuchni francuskiej en papillote.Ryba przygotowana jest dzięki uwięzionej parze,która cyrkuluje w zawiniętym pergaminie. To świetny sposób podania każdej ryby na co dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku. W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!święta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny(...)sałatkę możecie przygotować także na bazie zwykłych śledzi. Możecie wtedy dodać nieco więcej chrzanu lub soku z cytryny. Inspiracją do przygotowania tej sałatki były warsztaty z Seko . Smacznych Świąt ! Sałatka śledziowa z buraczkami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 duże ugotowane buraki 2 filety marynowanych śledzi 1 mała szalotka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki naturalnego
Kulinarne przygody GatityNareszcie rybka . Już mi przez te Święta brakowało rybnych smaczków ( a jakoś nie pasuje mi robienie śledzi czy ryby po grecku na Wielkanoc). A , że nakupowałam na Święta na zapas cytrusów ,żeby zaraz po nie latać po zakupy to trzeba je spożytkować . Przydały się do marynaty . Składniki: 2 filety z Tilapii ( po 1 małym
Buniabaje w kuchni