Jesienią nie tylko chętniej piekę ciasta, ale również częściej przygotowuję na obiad zapiekanki. Zwłaszcza, kiedy za oknami jest zimno, szaro i pada deszcz. Mam wtedy ochotę
Okiem Blondynki by McBlondibazuje na marynowanych składnikach, gdyż zarówno sam śledź jak i dodatki takie jak grzyby czy kapary są z marynaty. Po odlaniu marynat ze wszystkich składników i dokładnym ich osączeniu, rybę kroję w małą, ale nie mikroskopijną kostkę. Podobnie robię z grzybami, które również kroję w kostkę, jednak nieco mniejszą niż ta, w którą kroję śledzie. Dodatkowo, czerwoną cebulę przed połączeniem(...)śledziowy dokładnie wytrzeć papierowym ręcznikiem, tak aby pozbyć się w miarę jak najwięcej oleju. Kolejno, osuszone filety pokroić w małą kostkę i przełożyć do miseczki. Marynowane grzyby odlać z zalewy, pokroić w kostkę i dodać do śledzi. Następnie do tej samej miski dodać także kapary, musztardę, krojoną natkę pietruszki, olej, marynowaną cebulę, wędzoną paprykę, szczyptę pieprzu oraz soli. Wszystkie
MeCooksDzień dobry! Dni stają się coraz zimniejsze. Ciekawe kiedy spadnie pierwszy śnieg jeśli w ogóle spadnie. Przez ostanie lata mieliśmy w Goteborgu niezbyt ciekawe zimy, które
codojedzeniaPędy dzikiego chmielu znacie? Można o nich powiedzieć, że to takie „dzikie szparagi”. Teraz wiosną warto korzystać z dzikich roślin jadalnych, robili to nasi przodkowie na
Dorota SmakujeDzisiaj mam dla Was nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak
IzabelawkuchniMakaron w kształcie muszli nadziewany tuńczykiem, świeżym szpinakiem i mozzarellą, zapiekany w sosie pomidorowym z dodatkiem serka mascarpone i odrobiny szałwii. Wyjątkowo pyszne połączenie smaków…
Oryginalny smakŚwietna propozycja na imprezową sałatkę, którą możecie zaskoczyć swoich gości również podczas nadchodzącego Sylwestra :) Sałatka z tuńczykiem, cebulą, żółtym serem, papryką, jajkami, szczypiorkiem i majonezem podana
Słodko-Słony Świat IlonyRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne
zadanie-gotowanieSałatka z selerem naciowym i surimi jest prosta i stosunkowo szybka do zrobienia, a do tego smaczna i pożywna. Sprawdzi się na grilla czy kolację, a
e-PrzepisyKulinarneAromatyczne, słodko – pikantne śledzie marynowane w musztardzie, to doskonała propozycja na świąteczny stół i nie tylko. Śledzie w musztardzie są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie
Kuchnia Na WypasieZaszaleliśmy, podobnie jak w przypadku wcześniejszego łososia tak teraz nabyliśmy ponad 0,6 dag tuńczyka w 2 kawałkach nieco większych niż 2 cm (tu pierwsza rzecz
Piekielna Kuchnia PatiMnogość przypraw używanych w kuchni indyjskiej może przyprawić o zawrót głowy. Efektem są niezwykle intensywne, aromatyczne, kremowe dania. Pierwsze skojarzenia z Japonią? Sushi, tempura, ramen, a także spore ilości ryb, owoców morza, imbiru i wodorostów. Dla mnie to także uczta dla oka, bo perfekcyjnie przygotowane dania kuchni japońskiej przypominają nierzadko jadalne dzieła sztuki. Korea zaskoczy nas tradycyjnymi kiszonymi lub fermentowanymi(...)czosnek, po chwili dodać marchewkę i smażyć chwilę Po tym czasie dorzucić cukinię, dolać około ćwierć szklanki wody i dusić aż warzywa lekko zmiękną Dodać ugotowaną (lub odsączoną z zalewy) ciecierzycę Zdjąć z ognia, dodać serek naturalny oraz przyprawę tajską, wymieszać całość Podawać z komosą ryżową lub ryżem
HealthyCreationsPoniżej znajdziecie bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na smaczną sałatkę z pora i groszku . Sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu i całą pewnością będzie wszystkim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!melduje się dzisiaj makaron – pozdrawiają słoneczne Włochy. Minimalna ilość składników, minimum potrzebnego na przygotowanie czasu. Maksimum satysfakcji nad talerzem i smak, który zostaje w pamięci na długo. Soczyste mięso ryby podkręcone kaparami i skórką z cytryny, szybki serowy sos. To jak, macie te 15 minut? Cytrynę myjemy pod bieżącą wodą, parzymy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy zesterem lub na drobnej tarce(...)cienkiego tagliatelle dla dwóch osób 1 puszka tuńczyka w oleju/oliwie 4 średnie ząbki czosnku 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 1 łyżeczka skórki startej z cytryny ½ łyżeczki chili w płatkach szklanka (200ml) startego sera cheddar 2 łyżki startego parmezanu do podania 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz
Karo in the KitchenSułtańska sałatka śledziowa z rodzynkami, cebulą i sosem pomidorowym.Takie śledzie najlepiej smakują za 3-4 dni od przygotowania, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw
Życie zaczyna się w kuchni