Dania zazwyczaj przygotowywane są samodzielnie, z naturalnych i łatwo dostępnych produktów. Podstawą tej kuchni są dania mączne, chleby oraz potrawy oparte na kaszach i warzywach. Ważną rolę odgrywają także ryby i mięso takie jak wieprzowina, wołowina, baranina i drób. Pierwszą tradycyjną potrawą, która reprezentuje kuchnię ukraińską jest oczywiście barszcz ukraiński, który łączy w sobie buraki, słoninę, kapustę i inne jarzyny(...)fakt, że podawane jest w tych samych garnuszkach w których było zapiekane. Kolejnym daniem są także kruczenyky, czyli zwijane zrazy z wieprzowiny, które nadziewa się kapustą z boczkiem i zalewa często sosem jarzynowym. Z dań głównych jest jeszcze znany kotlet po kijowsku, który jest bardzo podobny do polskiego de volaille, tylko występuje bez sera i zieleniny i z samym
ProstePesto.plpodstawą jest kapusta biała oraz papryka. Zarówno ja jak i mój mąż bardzo ją lubimy i jemy dość często. Tę surówkę z warzyw lubię podawać do smażonego mięsa oraz ryby. Jeśli lubicie lekko pikantne surówki polecam Wam poniższy przepis na surówkę z warzyw na zimę . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka z warzyw Składniki(...)słoików dobrze uciskając palcami. Następnie zalać wrzącą marynatą z garnka, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut . Jak pasteryzować słoiki opisałam dokładnie w przepisie na “Pomidory z cukinią w zalewie”, który znajdziesz w kategorii Sałatki i surówki . Surówka z warzyw Warto wiedzieć robiąc surówkę z warzyw na zimę. Oczyszczenie kapusty zaczynam od usunięcia z niej jednej
MeCooks- Mam ochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach!- W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię!- Ale
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry :-) Makaron, to zawsze dobra propozycja na obiad. U nas chwilę już nie było, a w to gorąco trzeba sobie jakoś radzić, więc tak na
kruche babeczkiTatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom, które nie lubią ryby. Śledzie bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko spożywam. Najczęściej robię je z cebulą lub w pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się(...)pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników. Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki). Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej
Kuchcik gotujeŚledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię. Klasyczne, przepyszne śledzie
Moja Książka KucharskaKolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami
Oryginalny smakWigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga
Wyprawy kulinarne5/5 - (1 vote) Sałatka śledziowa. Bardzo prosta i pyszna Sałatka śledziowa to u nas obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole. Ta wersja jest najbardziej podstawowa, prosta i
Ogrodnik w podróżyspodziewać. Jakie przepisy znajdziesz w eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Rolada z suszonymi śliwkami i orzechami Pasztet pieczony z żurawiną Drożdżowa rolada makowa Korzenny sernik jaglany z nerkowcami(...)pokrój w kostkę. Wymieszaj je z olejem, octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem, połową łyżeczki soli i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Na następny dzień boczniaki odcedź z zalewy i odciśnij je. Przygotowanie sałatki: Ziemniaki i buraki umyj i ugotuj do miękkości (w oddzielnych garnkach). Wystudzone obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeśli buraki mają w sobie
Via GustoZ czym kojarzą się Wam krokiety? Bo mnie ewidentnie z Bożym Narodzeniem i farszem z kapusty i leśnych grzybów, ewentualnie z mięsnym nadzieniem. Podejrzewam, że większość
W kuchni Karmel-itkiNazwałam te śledzie spalającymi tłuszcz. Ale jak to możliwe? Wszystko dzięki pieprzowi, kurkumie, musztardzie i occie jabłkowym oraz naszym grającym pierwsze skrzypce...śledziom. O właściwościach kurkumy
CzarnawisienkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomirodziny będzie cieszyć się większą popularnością i chętnie wrócicie do niego przy kolejnych okazjach. >> Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i granatem Sałatka z łososiem i orzechami pinii Ryby to składnik, który warto przemycać nie tylko w świątecznym menu. I choć na co dzień większość z nas sięga raczej po mniej wyszukane gatunki, to z okazji świąt warto postawić(...)Natomiast sałatki wielkanocne z kurczakiem są doskonałym urozmaiceniem świątecznego menu i pyszną przekąską między głównymi posiłkami. Sałatka z gotowanym kurczakiem i ananasem 300 g ananasa z puszki odsączonego z zalewy (pokrojony w kostkę) 250 g kukurydzy z puszki 600 g piersi z kurczaka (ugotowana w bulionie warzywnym, ostudzona i pokrojona w kostkę) 1 woreczek ugotowanego na sypko białego ryżu
RozdomowionaNa Wielkanoc. Na Boże Narodzenie. Na Sylwestra. Na rodzinne przyjęcie czy tzw domówkę. Nawet na postny posiłek… Śledzie mają miejsce na naszym stole przy okazji
Smaki Na TalerzuŚledzie :) Stali bywalcy bloga wiedzą zapewne, że jestem ich wielką miłośniczką. Przepisów na te smaczne rybki jest na blogu już sporo, a to jeszcze nie koniec
Kuchnia z widokiem na ogródprzygotowywane było na bazie ryżu i mięsa. Wersji casserole jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki. Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie, że w marcu(...)lekko się zrumienią. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty (lub chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku. Masło połączyć z czosnkiem oraz pietruszką. Bagietkę pokroić
KUCHARNIA