Uwielbiam i już. Pasty mogę jeść na zimno, na ciepło, z takim makaronem i siakim. Z mięsem, rybami, warzywami – każde. Na dodatek mam manię kupowania różnego rodzaju makaronu, więc tego w domu nigdy nie zabraknie. I nie piszę tutaj o makaronach kolorowych i takich mega dziwacznych. Rozglądam się najczęściej po prostu za fajnymi kształtami i za klasyką. Kupuję makarony(...)kartoniku. Z niej też czasami robię włoskie pasty, sprawdza się równie dobrze. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam linguine) 250 ml śmietanki 30% 8 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki startego sera długodojrzewającego (parmezanu, bursztynu) sól pieprz 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów (przepis na 3 porcje) Cebulę kroimy
KardamonovyZimna przystawka z galaretki w kształcie jajka, z filetem z pstrąga i warzywami nie tylko świetnie smakuje, ale z pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną
Szalona Kuchnia EwelinyDania zazwyczaj przygotowywane są samodzielnie, z naturalnych i łatwo dostępnych produktów. Podstawą tej kuchni są dania mączne, chleby oraz potrawy oparte na kaszach i warzywach. Ważną rolę odgrywają także ryby i mięso takie jak wieprzowina, wołowina, baranina i drób. Pierwszą tradycyjną potrawą, która reprezentuje kuchnię ukraińską jest oczywiście barszcz ukraiński, który łączy w sobie buraki, słoninę, kapustę i inne jarzyny(...)fakt, że podawane jest w tych samych garnuszkach w których było zapiekane. Kolejnym daniem są także kruczenyky, czyli zwijane zrazy z wieprzowiny, które nadziewa się kapustą z boczkiem i zalewa często sosem jarzynowym. Z dań głównych jest jeszcze znany kotlet po kijowsku, który jest bardzo podobny do polskiego de volaille, tylko występuje bez sera i zieleniny i z samym
ProstePesto.plpodstawą jest kapusta biała oraz papryka. Zarówno ja jak i mój mąż bardzo ją lubimy i jemy dość często. Tę surówkę z warzyw lubię podawać do smażonego mięsa oraz ryby. Jeśli lubicie lekko pikantne surówki polecam Wam poniższy przepis na surówkę z warzyw na zimę . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka z warzyw Składniki(...)słoików dobrze uciskając palcami. Następnie zalać wrzącą marynatą z garnka, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut . Jak pasteryzować słoiki opisałam dokładnie w przepisie na “Pomidory z cukinią w zalewie”, który znajdziesz w kategorii Sałatki i surówki . Surówka z warzyw Warto wiedzieć robiąc surówkę z warzyw na zimę. Oczyszczenie kapusty zaczynam od usunięcia z niej jednej
MeCooks- Mam ochotę na pizzę, wiesz? Taką prawdziwą, domową. Z szynką, pieczarkami, ogromną ilością żółtego sera.. Ach!- W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię!- Ale
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry :-) Makaron, to zawsze dobra propozycja na obiad. U nas chwilę już nie było, a w to gorąco trzeba sobie jakoś radzić, więc tak na
kruche babeczkiTatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom, które nie lubią ryby. Śledzie bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko spożywam. Najczęściej robię je z cebulą lub w pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się(...)pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników. Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki). Zobacz również: śledź w zalewie pomidorowej
Kuchcik gotujeŚledzie ze śmietaną fot. Moja Książka Kucharska Przepis na śledzie ze śmietaną, cebulą i jabłkiem. Proste i pyszne śledzie na Wigilię. Klasyczne, przepyszne śledzie
Moja Książka KucharskaKolejna przekąska, która sprawdzi się na Święta lub Sylwestra. Tym razem bardziej elegancka. Warstwowe mini sałatki z tuńczykiem, kukurydzą, natką pietruszki i serem, udekorowane przepiórczymi jajeczkami
Oryginalny smakWigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga
Wyprawy kulinarne5/5 - (1 vote) Sałatka śledziowa. Bardzo prosta i pyszna Sałatka śledziowa to u nas obowiązkowa pozycja na Wielkanocnym stole. Ta wersja jest najbardziej podstawowa, prosta i
Ogrodnik w podróżyspodziewać. Jakie przepisy znajdziesz w eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Rolada z suszonymi śliwkami i orzechami Pasztet pieczony z żurawiną Drożdżowa rolada makowa Korzenny sernik jaglany z nerkowcami(...)pokrój w kostkę. Wymieszaj je z olejem, octem ryżowym, sosem sojowym, cukrem, połową łyżeczki soli i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki. Na następny dzień boczniaki odcedź z zalewy i odciśnij je. Przygotowanie sałatki: Ziemniaki i buraki umyj i ugotuj do miękkości (w oddzielnych garnkach). Wystudzone obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jeśli buraki mają w sobie
Via GustoZ czym kojarzą się Wam krokiety? Bo mnie ewidentnie z Bożym Narodzeniem i farszem z kapusty i leśnych grzybów, ewentualnie z mięsnym nadzieniem. Podejrzewam, że większość
W kuchni Karmel-itkiNazwałam te śledzie spalającymi tłuszcz. Ale jak to możliwe? Wszystko dzięki pieprzowi, kurkumie, musztardzie i occie jabłkowym oraz naszym grającym pierwsze skrzypce...śledziom. O właściwościach kurkumy
CzarnawisienkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomi