ryba w zalewie - 1861 przepisów (strona:99/125)

W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 184

przygotowywane było na bazie ryżu i mięsa. Wersji casserole jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki.   Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie, że w marcu(...)lekko się zrumienią. Dolać wino, doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty (lub chwilę dłużej), aż wino w połowie wyparuje. Dodać pomidory z puszki, oliwki, fasolkę odsączoną z zalewy (można też samemu ugotować wcześniej fasolę - ja tak zrobiłam) oraz rozmaryn. Zagotować i dusić przez ok. 5 minut. Doprawić do smaku. Masło połączyć z czosnkiem oraz pietruszką. Bagietkę pokroić

KUCHARNIA
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 400

Zapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co ruszlampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak pięknie

W kuchni Karmel-itki
Bliny pszenno-gryczane z tuńczykiem i "Berlin, późne lato" 186

bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się je z kawiorem, śmietaną, różnymi rybami i innymi dodatkami, w zależności od tego, kto przygotowuje i z jakiej okazji. Ja proponuję łatwą i szybką sałatkę z tuńczyka. By bliny ładnie wyglądały, można je smażyć na patelni(...)patelni i smażyć z każdej strony po 2 razy. Usmażone bliny wykładać na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. W trakcie smażenia blinów przygotować sałatkę: tuńczyka odsączyć z zalewy, zetrzeć na tarce o dużych oczkach rzodkiew. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. A tuż przed podaniem dodać porwane liście mięty. Bliny podawać z sałatką. Na książkę Grzegorza Kozery pt. "Berlin

Weekendy w domu i ogrodzie
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 239

odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców(...)umieścić na sicie i przelać przez niego wywar. Czynność powtarzać, aż barszcz nabierze intensywnego koloru.  Zbyt mdły - gdy wywar okaże się za mało kwaśny, możemy do niego dodać zalewę z ogórków kiszonych, sok z cytryny, kiszonej kapusty, czerwonej porzeczki lub żurawiny. Zupa nabierze też smaku, jeśli postoi w lodówce przez 2 - 3 dni.  Plamy na dłoniach - buraki zawierają

Ciastka - domowe słodkości
Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton 117

Golonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat

Korniszonki
Szpinakowo-bazyliowe ptysie z tuńczykiem, twarożkiem i warzywami 227

Wiem, że będę nieskromna w tym co napiszę, ale sama nie wiem skąd przychodzą mi do głowy takie genialne pomysły ;) Te ptysie wyszły tak pyszne, że

Mienta blog
Sałatka śledziowa 209

Sałatka śledziowa z papryką i groszkiem konserwowym chodziła za mną od dłuższego czasu. Kiedyś jadałam śledzie bardzo rzadko, ale teraz się to zmienia. W ostatnim czasie

Pieguskowa Kuchnia
Tarta z tuńczykiem 140

Wytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je

Bon appetit mon amie
Domowe,marynowane rolmopsy 215

omowe,marynowane rolmopsy Śledzie , nieodłączny element postu i wszelkich zakrapianych imprez. W sklepach na półkach jest ogromna ilość , różnego rodzaju wyrobów z tej srebrnej rybki . Smakowitych

Ogrodnik w podróży
Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką 178

Czasami gotowe produkty wykorzystujemy, z których szybkie dania przygotowujemy. Bo jeśli czasu nie mamy, albo niespodziewanego gościa w drzwiach witamy, to można proste danie w fajnej

Moniki Smakołyki
Dorsz z makaronem po azjatycku 88

I znów zanurzamy się w "morskie otchłanie", by po raz kolejny zdobyć tak cennego w kuchni dorsza. Najlepiej czarnego dorsza i takiego używam tym razem w

R'n'G Kitchen
Pieczone ziemniaczki z sosem z sera feta i oliwkami 78

tego słone wyraziste oliwki i mamy to – dla mnie jest to danie kompletne, nie potrzebuje na obiad nic więcej, ale może też stanowić dodatek do mięsa czy ryby – będzie bomba! Składniki (na 2-3 duże porcje): około 2kg ziemniaków, najlepiej takich małych sztuk 1 mała cebulka szalotka 100g sera feta 5 łyżek jogurtu greckiego łyżeczka miodu skórka(...)łyżkę miodu, oliwę oraz sporą szczyptę pieprzu, najlepiej świeżo mielonego – całość mieszamy w robocie na kremowy, jednolity sos. Wstawiamy do lodówki do chwili podania.   Oliwki wyciągamy z zalewy i drobno siekamy.   Składamy danie – możemy sos podawać osobno w misce i każdy będzie sobie nakładał, ale polecam 2 łyżki sosu rozprowadzić po dużym talerzu, na wierzch

Smaczna Strona
Chili con carne z fasolką szparagową 120

Potrawa ta wywodzi się z kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Podstawowymi składnikami są mięso mielone, pomidory, aromatyczne przyprawy i fasola – wypróbujcie moją wersję z fasolka szparagową

Dorota Smakuje