Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały
Obiad gotowySzybka, prosta i przede wszystkim smaczna sałatka z ryżem i tuńczykiem . Zaletą tej sałatki jest niewielka ilość majonezu, którą wykorzystamy do jej przygotowania. Majonez będzie nam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Naszą kolejną śledziową propozycją, są śledzie po kaszubsku. Najpierw się je marynuje przez kilka godzin w aromatycznej marynacie ziołowej, a później podaje z pachnącym, lekko
Kolizje SmakówZupa pomidorowa meksykańska to pomysł na wykorzystanie jedzenia w duchu zasady Zero Waste. Jeśli mieliście w niedzielę rosół z kury, ( a w poniedziałek pomidorową to mam
Dorota SmakujePamiętam jak dziś smak sałatki z surimi, którą kupowała mi mama w małym osiedlowym sklepiku na Pradze. Była idealna. Niestety sklepik został już dawno zamknięty... a
DefinicjaSmakufana ogórków nieukiszonych, więc w okolicach lipca i sierpnia zawsze takie robię. Tym razem wyszło mi tych ogórków trochę za dużo, a że nie mogą za długo stać w zalewie, musiałam je czym prędzej wykorzystać. Przepis na tę sałatkę już dawno miałam zapisany, czekał tylko na sezon ogórkowy. Sezon w pełni, więc kiedy go opublikować jak nie teraz(...)tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta
KardamonovySałatka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako samoistna przekąska lub nawet jako dodatek do obiadu. Wcześniej robiłam mnóstwo sałatek z
Di gotujebardzo gorącej wody, prawie wrzątku, co sprawie, że jest zwarte i sprężyste. Drugi wyróżnik to sposób gotowania. Pierożki gyoza najpierw smaży się na oleju aż ładnie się zrumienią, potem zalewa wodą, przykrywa i gotuje/paruje aż będą gotowe. Efekt jest taki, że pierożki otoczone są jakby glazurą, robią się połyskliwe i delikatne. No i jeszcze jedna rzecz: przepyszne nadzienie(...)też chlebowa, lub żytnia – jak na zdjęciu) ½ łyżeczki soli 200 ml wrzątku 1 łyżka oleju do smażenia pierożków Nadzienie rybne 250 g surowych, obranych krewetek 300 g świeżej morskiej ryby (dorsz, flądra) ½ szklanki drobno posiekanej kapusty (białej, ale jeśli masz pak choy do ją dodaj) 1 cm kawałek imbiru starty 1 starty ząbki czosnku 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 łyżka
Niedzielny kucharzkrajach portugalskojęzycznych takich jak Wyspy Zielonego Przylądka nazywane są również „pasteis con peixe”-„pastele rybne”. Te pastele są często przygotowywane z tuńczykiem, ale także z białą rybą. Pastele rybne są również bardzo popularne w Senegalu, Mali i Mauretanii.Na pierwszy rzut oka wszystkie rodzaje są do siebie podobni. Ten sam złoty kolor, ten sam kształt pieroga zamknięty(...)zmielony ✅ Olej rośliny do głębokiego smażenia 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. 🛠️ Wrzuć cebulę, czosnek i chili, chwilę podsmaż, dodaj liście laurowe, godzinki, tymianek, kolendrę, tuńczyka odlanego z zalewy i pomidory, dopraw solą i pieprzem, gotuj, często mieszając, aż farsz będzie bez płynów. 🛠️ Farsz musi być zwarty i kompletnie chłodny. 🛠️ Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, pieprzem, dodaj jajka
RafalCookPasta jajeczna z makrelą i groszkiem przypadnie do gustu każdemu kto kocha wędzone ryby. Przygotowuje się ją dość szybko. Jedyne co zajmie nam nieco czasu, to oddzielanie makreli od ości – tutaj musicie zachować ostrożność, szczególnie wtedy, kiedy pastę będziecie podawać dzieciom. Oprócz wędzonej makreli będziecie potrzebować także jajek, groszku z puszki, odrobinę szczypioru, odrobinę majonezu oraz dużą ilość pieprzu(...)podania Przepis 1 Z makreli pozbywamy się ości. Przekładamy do miseczki. 2 Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. 3 Szczypiorek siekamy, a groszek odsączamy z zalewy. 4 Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez oraz pieprz do smaku. 5 Po nałożeniu na kanapki posypujemy szczypiorkiem. Artykuł Pasta jajeczna z makrelą i groszkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog
Kuchnia BazyliiTaki makaron z tuńczykiem to pyszna propozycja na szybki obiad. Można go przygotować dosłownie w pół godzinki. Prosto, pysznie i sycąco. To danie często gości na
IzabelawkuchniUwielbiam i już. Pasty mogę jeść na zimno, na ciepło, z takim makaronem i siakim. Z mięsem, rybami, warzywami – każde. Na dodatek mam manię kupowania różnego rodzaju makronu, więc tego w domu nigdy nie zabraknie. I nie piszę tutaj o makaronach kolorowych i takich mega dziwacznych. Rozglądam się najczęściej po prostu za fajnymi kształtami i za klasyką. Kupuję makarony(...)parmezanu ciężko jest zastąpić, taka prawda. Ten ser idealnie dopełnia smak każdej włoskiej pasty. Składniki: 300 g makaronu (ja użyłam linguine) 250 ml śmietanki 30% 8 suszonych pomidorów z zalewy 2 duże garści świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki startego sera długodojrzewającego (parmezanu, bursztynu) sól pieprz 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów (przepis na 3 porcje
Kardamonovyfiletami śledziowymi. W moim przypadku są to filety śledziowe w oleju, ale można też wykorzystać solne filety a’la matjas. Jeżeli korzystamy z tej drugiej propozycji to wówczas ryby należy uprzednio namoczyć w wodzie lub mleku na około 2-3 godziny. Do przygotowania śledzi po chłopsku najlepiej ugotować ziemniaki w mundurkach, ale możecie też wykorzystać ugotowane ziemniaki, które zostały(...)solone a’la matjas to należy przełożyć je do miski, zalać wodą lub mlekiem i odstawić na 2-3 godziny, a później osuszyć i pokroić. Ogórki wyjąć z zalewy, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Przełożyć do pozostałych składników. Cebulkę pokroić razem z szczypiorkiem w plasterki, przełożyć do miski. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski
Danka Pichcinazwa śledziowej sałatki, zapewne nie jest związana z żadnym królewskim stołem, przecież niektóre potrawy w kuchni polskiej nie mają nic wspólnego ze swoją nazwą tak jak : śledzie po japońsku, ryba po grecku czy fasolka po bretońsku, albo ruskie pierogi. Bardzo lubię przygotowywać sałatki śledziowe, bo wiem że moja rodzina uwielbia śledzie pod każdą postacią, więc przygotowywanie z nich dań jest(...)czasu aż uznamy, że nie są za słone. Osuszone śledzie kroimy na kawałki o szerokości ok. 1,5 cm. Cebulę wraz ze szczypiorem drobno kroimy. Groszek konserwowy odsączamy z zalewy na sicie. Wedle uznania można dać mniej lub więcej groszku. Dla mnie mała puszka groszku to wystarczająca ilość do sałatki śledziowej po królewsku. Jajka gotujemy na twardo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOnigiri z tuńczykiem Chciałam dziś zaprosić was do przygotowania japońskiego dania, które u nich traktowane jest jako kanapka. Często zabiera się je do szkoły czy pracy
Dorota Smakuje