MEKSYKAŃSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUŃCZYKIEM Zrobimy coś naprawdę pysznego i kolorowego!! ;) Bardzo lubię bawić się smakami i tworzyć nowe połączenia - stąd dzisiaj w naszej kuchni pojawi
Moja Książka KucharskaWiosennie, zielono i kolorowo . Sałatkę można zabrać do pracy, jako lunch, do szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni. Z sosem tuńczykowym
wesoła kuchniaŚledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicebulowe z koprem. Pyszna marynowana cebula bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą(...)garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier oraz sól, całość doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 1 minutę. Następnie zmniejszyć płomień do małego i dalej utrzymywać wysoką temperaturę zalewy. Krok 4. Do gorących słoików włożyć po jednym baldachu kopru, a następnie wypełnić je cebulą, pozostawiając po 2,5 cm wolnej przestrzeni od góry. Dodać po 1 gałązce zielonego kopru - wypełnić
Moja Książka KucharskaKilka dni temu otrzymałam od firmy SEKO paczkę z ich produktami. Znalazły się w niej filety śledziowe z suszonymi ziołami, koreczki kaszubskie i filety w oleju
Smakołyki AsiW tym roku uparłam się, że przygotuję dla Was jak najwięcej propozycji na zbliżające się Święta. Działam w tym kierunku już od długiego czasu, nie
Mango PapajaSzybka sałatka z kaszą kuskus z śledziem oraz kukurydzą. Przepis jest naprawę prosty, a sałatka pyszna. Tu znajdziecie przepis na kotlety jajeczna z kuskusem Składniki
magiczna kuchnia Kasimiędzyczasie poszłam do piekarni przy głównej ulicy, gdzie na zapleczu wypiekane jest pieczywo, a jego zapach niesie się po całej okolicy. Kupiłam świeże bułki na śniadanie, a wracając po ryby, po drodze dokupiłam jeszcze świeże jajka od baby . Prawie siedem lat mieszkam niedaleko tego rynku, a czułam się jak nowy lokator odkrywający co rusz coś nowego w swojej okolicy(...)gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne. Gorącą zalewę rozprowadzić na dnie naczynia. Na to położyć pierwszą warstwę śledzi, polać częścią zalewy, znów śledzie i tak do końca, aż wykorzystamy wszystkie śledzie i zalewę. Pamiętajmy, aby zaczynać i kończyć na zalewie. Mnie wyszły trzy warstwy śledzi, pięć warstw zalewy. Gotową potrawę
Posadzone i zjedzoneTrochę nietypowa ale pyszna i sycąca sałatka, która zaspokoi najwybredniejsze podniebienia. Dodatek czosnku i cebuli oraz rzeżuchy lekko zaostrza jej smak. Świetnie sprawdzi się na kolację
Smakołyki AsiSałatki warstwowe mało że są smaczne to jeszcze dzięki kolorowym warstwą ładnie się prezentują na stole. Często robię dla gości ale nie tylko. Do mojej sałatki
Ala piecze i gotujedodatkową porcję błonnika, potasu, miedzi czy magnezu Więcej przepisów bez cukru znajdziecie tutaj . Wiedzieliście, że słowo ketchup najprawdopodobniej pochodzi z chińskiego dialektu, gdzie kôe-chiap oznacza zaprawę do ryb [ 1 ] ? Co więcej, w XVIII wieku w Wielkiej Brytanii przygotowywano ketchup z grzybów! Jednakże, dobrze znany nam słodko-kwaśny pomidorowy ketchup pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zagościł w kuchni amerykańskiej już(...)godzin . Cukinię , cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Cukinia nie musi być obrana, nie trzeba z niej również wydłubywać nasion. Dodajemy namoczone daktyle wraz z zalewą oraz sól i blendujemy na gładką masę. Warzywną papkę można odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki, aby warzywa dodatkowo zmiękły co nieco skraca czas gotowania . Warzywną papkę przełożyć do dużego
WegePrzepisbazie śledzia solonego, past i sałatek, a także rybnych wyrobów garmażeryjnych, zaproponowała mi wzięcie udziału w konkursie : „Śledzik na każdą okazję”. Ucieszyłam się, bo bardzo lubię ryby i śledzie. Najczęściej kupuję śledzie solone, które traktuję jako bazę do przygotowania smacznych śledzi w różnych wariantach. Do moich dzisiejszych śledzi, które zrobiłam z farszem grzybowym użyłam filetów śledziowych(...)średnim ogniu na około 1,5 godziny. Wystudziłam. Grzyby wyjęłam, a wywar przelałam do pojemniczka i zamroziłam. Wykorzystam go potem do zrobienia sosu grzybowego. Śledzie wyjęłam z zalewy i opłukałam. Przełożyłam do miseczki, zalałam zimną wodą i zostawiłam na około 15 minut. Odcedziłam z wody. Takich śledzi a’la Matias nie trzeba długo moczyć w wodzie
Kuchnia u KrysiPyszna sałatka śledziowa, doskonała na wszelkie spotkania i imprezy. Idealna po przegryzieniu się w lodówce. Lepiej ,aby tam poleżała całą noc. Składniki -puszka ciecierzycy filety śledziowe
Z Kuchni Do Kuchnisię jednak, że każda inna sprawdzi się równie znakomicie… Dobór ingrediencji Jeśli chodzi o główną zawartość keto curry, to tutaj panuje pełna dowolność. Może to być wołowina, kurczak, ryba albo same warzywa. Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a dokładniej- krewetki. Do tego zielone warzywa, czyli seler naciowy i fasolka szparagowa. A co jako dodatek? Zazwyczaj curry serwuje się(...)łyżeczka pasty curry u mnie Matsaman Curry Paste 12 krewetek tygrysich 80 g fasolki szparagowej (może być z mrożonki) 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu shirataki w zalewie (1 opakowanie) Sposób przygotowania Przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszać w garnuszku z mlekiem kokosowym. Dodać pastę curry. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować sos przez kilka minut na średnim
Modern Cave Girlpolach ryżowych wzdłuż rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Tamtejsi mieszkańcy umieszczali wypatroszone i oczyszczone ryby słodkowodne w naczyniach wypełnionych gotowanym ryżem, który w wyniku fermentacji stawał się kwaśny i był wyrzucany przed spożyciem ryb. Pozwalało to na dłuższe utrzymanie świeżości ryb bez ich schładzania. Z biegiem wieków koncepcja sushi została spopularyzowana wraz z rozpowszechnianiem się buddyzmu, który nakazywał powstrzymywanie(...)się od spożywania mięsa. Uważa się, że to Japończycy zaczęli sporządzać sushi jako kompletne danie, jedząc sfermentowany ryż razem z konserwowaną rybą, częściowo surową, częściowo sfermentowaną. Ta kombinacja jest znana jako najstarsza forma tej potrawy o nazwie nare-zushi. Sushi zaczęło być znane nie jako sposób konserwowania jedzenia, ale jako prawdziwe danie. Ten nowy proces utrwalał się w okresie Muromachi
W mojej kuchniPyszna sałatka na bazie burków ze śledziem i grzybami marynowanymi z sosem śmietanowo-musztardowym.Od kilku lat gości na moim świątecznym stole,moja rodzina zajada się
Bajeczna Kuchnia